Menu
 

Topic:

Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde

Mieps01  schreef op: 03-02-2013 18:20:07
heel verhaal.
Ik heb een pasgeborene, hij is van 1-28 dus echt pas een week. Hij was in 5 dagen 14% lichaamsgewicht kwijt. Begon bij 3125 op 49 cm, bijna 40 weken geboren.. Voor devolledigheid hij is mijn 4e. En na opstartproblemen heb ik ze respectieflijk 9, 10 en 12 maanden gevoed.

hij is meteen binnen 10 minuten na geboorte aangelegd. Hij had een goede hap. Na 2 dagen al 6% lichter en toen ik op dag 3/4 stuwing kreeg is hij lelijk gaan happen. (bloedende tepels). Enfin, nu heb ik begleiding gehad op vrijdag en zaterdag om hem beter te laten happen. Dat gaat een stuk beter. als ik geod oplet heeft een flinke beet.. en pakt wel de hele tepelhof.De melk is nu ook goed op gang. Alleen ik moest vanaf het weegmoment van vrijdag alle voedingen met 30 cc Suplementeren. Zaterdag morgen was hij in 20 uur 100 gram bijgekomen. zat dus weer rond de 10% verlies tov geboortegewicHt. Goed Op gang dus.
maar nu het probleem Toeschiet komt vaak niet. 
Moet ik weer leren. Het hele riedeltje van voeden, half uur, vingervoeden en kolven kost veel tijd, geen probleem. Maar in de nacht lijkt baby nog helemaal vol van die 30 cc kv van de drie uur ervoor en krijg ik hem pas na 30 minuten in alleen een luier wakker genoeg om te drinken en dan boert hij nog kv op. Dus ik wol graag snel meer zelf kolven om die kv tE vervangen. Mij is verteld dat ik meteen ndebet voeden moet kolven, maar dan heb ik dus bijna geen voeding over.. Nog afgezien van het probleem met de toeschiet. Als ik dan 5 tot 7 cc heb.. Mag ik al blij zijn. Maar daarmee kom ik niet van drie 30 cc af. Dus wat nu? Alle restjes van de dag opsparen en die dan in de nacht supplementeren en hopen dat hij net iets minder diep slaapt? En het voeden voor mij in nacht minder frustrerend is?  Want ik moet er echt goed bij zijn, anders zakt hij te laag aan de tepel en zuigt alleen, dus dommelen is er niet bij. 
en hoe ver voor een voeding kan ik nog kolven zonder dat ik de voeding van die keer teveel verstoor.. Want als ik een 45 minuten kan wachten na de een voeding, dan kan ik nu wel een 20 cc kolven.. Maar  als ik dan klaar ben is het nog maar een uur voor de volgende voeding.. Pik ik dan van de volgende voeding, of maak ik dan wel meer voeding aan..
morgen heb ik weer een consult.. Maar dat gepruts in de nacht is zwaar frustrerend en ik ben na een week niet slapen, met 4 kinderen in huis bekaf. En vind voeden niet erg, maar het zitten met een overvol kind wat niet aan wil happen om 2 uur en om 5 uur in de nacht... Dat breekt me een beetje. Dus elk advies is welkom!
 
Quote
Navigatie
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Mama_anja  schreef op: 03-02-2013 18:25:01
dan zou ik snachts tijdelijk beide borsten kolven na de voeding om 2 en 5 uur en  dit om dat je lichaam door snachts goed te voeden en of t ekolven jou productie op kan krikken 
lukt het niet ff lactatie kundige  bellen want weet ook niet of je kleine goed aan gelegd is 
en misschien hebben andere moeders wat toeschiet reflex tips had ik nooit last van
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
_sas_  schreef op: 03-02-2013 18:33:39
Heej,

Ik volg het niet helemaal (ben ook erg moe dus het ligt vast aan mij  ), maar waarom krijgt je kindje kunstvoeding als het dan vervolgens te vol zit voor borstvoeding? Ik zou dan eerder kiezen voor vaker aanleggen om je productie te stimuleren. Qua toeschietreflex, dat vond ik met kolven ook moeilijk, maar met voeden niet. Toen ik eenmaal weer werkte, kolfde ik overdag ook niet altijd genoeg. Dan deed ik soms één borst borstvoeding geven en als mijn zoontje daar klaar was de andere borst geven, terwjl ik de eerste nog nakolfde en zo profiteerde van de toeschietreflex die mijn zoontje veroorzaakte. Verder heb ik wel eens oxytocine neusspray gebruikt, maar met wisselend resultaat.

Succes
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Mieps01  schreef op: 03-02-2013 18:40:15
Die kv is omdat hij na 5 dagen al 14% was afgevallen. Gisteren dus in een dag 100 gram erbij en ik heb gevraagd of ik supplementeren mocht afbouwen, maar gisterewegkocht dat dus nog niet. Hopelijk vanaf morgen wel. Maar zit hier ondertussen nu elke voeding met een kind wat nog boordevol zit van de voeding van de keer ervoor ik durf ook niet zomaar op eigen houtje te knoeien.. Hij is natuurlijk hoe dan ook nog erg jong en erg licht.
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Cir  schreef op: 03-02-2013 18:41:02
Ik wilde het ook al noemen die oxytocine, al heb ik er zelf geen ervaring mee.
Ik denk dat ik zou stoppen met de extra kv (mits zijn gewicht het toelaat)
Baby aan de borst geeft nog altijd de beste tsr en dan dus vaker aanleggen om de productie te stimuleren.
Zelf zoveel mogelijk rusten tussen de voedingen, papa moet denk ik met de andere 3 kids aan de slag zodat dit ook mogelijk is. (of iemand anders in de omgeving)
Als je toch wil kolven zou ik op de helft van de voeding gaan kolven. Wat je dan eruit kolft kan je eventueel ook vlak na de volgende voeding weer geven.
Het is wel tijdrovend he, met de vingervoeding erbij enzo.
sterkte meid!
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Alice  schreef op: 03-02-2013 18:51:10
Wat ik zou doen in jouw geval... 
Stoppen met de kv
Niet wakker maken voor een voeding, tenzij er meer dan 4 uur tussen zit
Niet gefrustreerd gaan kolven
Veel proberen te rusten met de kleine man op je huid 
Overdag vaker aanleggen (als hij dan niet slaapt) 

Een baby'tje dat doodmoe is en nog vol zit, zal niet krachtig drinken en jouw productie opkrikken. Is denk ik enkel frustrerend voor jullie beiden. 

Sterkte! Volgende week gaat het vast al stukken beter! 
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Melissa  schreef op: 03-02-2013 18:58:38
Ik sluit me bij alice aan, stop met de kv, desnoods geef je eerst een dag de helft van nu. Zijn maagje is 8cc groot, enig idee hoe vol hij zit van 30cc kv. Lekker vaker borst aanbieden en minder fles, komt allemaal goed!
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Frama  schreef op: 03-02-2013 19:00:30
Ik denk ook dat de kv juist afbouw doet aan jouw eigen productie, want die drinkt hij dan niet bij jou en wordt dus ook nooit aangemaakt dan.

ik had altijd s morgens de meest volle borsten omdat ze s nachts minder kwamen voor voeding. Dus s morgens na de eerste voeding kolfde ik de rest altijd af. Hierdoor kon ik na een tijdje zelfs een voorraadkelder in de vriezer opbouwen. En had je de Tsr al gehad door de baby te voeden.
Je kan ook idd de neusspray proberen.

ik zou hem overdag denk vaak aanleggen om de productie te stimuleren en s nacht alleen bij langer dan 4 uur.

 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Lot  schreef op: 03-02-2013 19:58:51
30cc is inderdaad veel voor zo'n kleintje! Krijg je advies van een lactatiekundige (en niet een lactatieDESkundige)? Met certificaat?want er zijn best wat mensen die zich lactatiedeskundige noemen, maar geen echte opleiding hebben. 

Neem in ieder geval je kleintje lekker bij je in ben, nu in de vooravond. Liefst zonder kleren, huid op huid contact. Kamer lekker warm maken, potje thee er bij en bij elke kik die hij geeft aanleggen. Al is hetvoor een paar slokjes.
Hiermee stimuleer je de productie en raken jullie weer goed op elkaar afgestemd.
En dan morgen weer vragen hoe of wat met die kunstvoeding, vanavond een avondje rust lijkt me voor jullie beiden prettig!
Succes!
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Suus  schreef op: 03-02-2013 20:03:22
Ik heb dit met mijn zoon gehad toen hij een week oud was. Ik moest een paar dagen om de 2, vervolgens om de 3 uur voeden. Ik voedde, kolfde (dubbel electrisch) en ondertussen voedde ik met een sonde aan mijn pink.

Ik zou geen KV geven maar wel standaard om de 3 uur voeden. Mijn zoon gad geen honger aan en na een week zat ik in het zh met een slap kind dat helemaal niks meer deed.

Misschien mist hij gewoon nog kracht, dat merk je de komende dagen wel.
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
M@rion  schreef op: 03-02-2013 22:07:40
ik zou ook stoppen met bijvoeden en gaan voeden op verzoek! 
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Kim Mv J En B  schreef op: 04-02-2013 12:26:40
Ik ben kraamverzorgende en het volledig met Alice eens..

Jou kleintherkrijgt gewoon teveel kv bij de borstvoeding. De reden dat je na het voeden moet kolven is om jou bv goed op gang te krijgen. Niet eens zo zeer om dat extra te kunnen geven.

Leg je baby overdags vaker aan en in de nacht laten slapen. Ik heb op mijn opleiding altijd geleerd te max 5 uur. En anders zou iidd even een lactatiekundige bellen en dit telefonisch voorleggen. Meestal rekenen ze dan geen kosten. 

Succes EN nog van harte gefeliciteerd met je kleine man!!!
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Mama_anja  schreef op: 04-02-2013 17:09:11
ik had nog niet gelezen dat je kv geeft 

ik deed het anders om omdat mijn kinderen honger hadden 
en ik met tepelhoedje voeden 
kolfde ik na de voeding die borst leeg
en kregen ze na de voeding nog kv 
maar je moet niet als je bv wil gaan geven eers een fles kv geven dan zitten ze vol
dan willen ze ook niet meer hebben

s6 er mee
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Suus  schreef op: 04-02-2013 17:21:56
Moet je om de 2/3 uur voeden? Als ze dat zeggen zou ik niet gaan voeden op verzoek omdat men dat hier zegt. Ik zou wel kijken of je de kv kan lTen vallen.
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Laura  schreef op: 04-02-2013 18:33:34
Ik heb 2 kindjes BV gegeven. Beide kids waren randprematuur. Mijn zoon was een lichtgewichtje die nooit veel dronk, ook hij viel teveel af. Ik deed het zo: Overdag: BV geven, afkolven en man bijvoeden (20cc). 's nachts BV geven en niet bijvoeden of kolven. Vaak kon ik dan 's ochtends na de voeding een redelijke hoeveelheid afkolven. Neet meer dan 3 uur tussen de voedingen overdag en niet meer dan 4 uur 's nachts. Bij mijn zoon had het ook geen zin om meer dan 20 cc te geven, dat kwam er net zo hard weer uit en inderdaad hij had helemaal geen trek in een volgende voeding.

Mijn dochter was groter en een betere eten, bij haar werd wel meer bijvoeding gegeven en dat hield ze ook binnen.


Bij beide kids is in elk geval geadviseerd om niet 's nachts te gaan kolven om een beetje aan je rust te komen
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Mieps01  schreef op: 04-02-2013 21:16:31
Nou, ben geweest. De zuster van vandaag en afgelopen zaterdag heeft wel alle certificering. Voor borstvoeding!
Maar kindje is als een plofbaby gegroeid. 170 gram in twee dagen. Ik mag naar eigen inzicht afbouwen en ook stoppen met afkolven als ik maar voed op verzoeK( en er natuurlijk niet te lang tussen laat) ik denk dat ik nu eerst maar fijn dsupplementen van de nacht eraf gooi.. En dan over de komende dagen ook de andere.. Volgende week pas terugkomen en ze heeft nog even meegekeken en alle strijd van het weekend om kindje GOED aangelegd te hebben en niet zoals hij zelf wou laag aan de tepel... Heeft wel vruchten afgeworpen, want nu vond ze zijn hap perfect, maar ik hoor hem ook slikken, dus dat wist ik al.. Een positieve wending dus.. Blijft nog wel even vermoeiend voor hij helemaal op de rit is.. Maar de eerste hobbel is zo toch weer genomen en kind is nog steeds aan de tiet.. de eerste week geweest, op naar het jaar...
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Cir  schreef op: 04-02-2013 21:52:19
Fijn Mieps! klinkt goed.
Hoe zit het bij jullie eigenlijk met kraamzorg? Moet je dat zelf inhuren als je dat wil?
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Mieps01  schreef op: 04-02-2013 22:00:03
Ja, zelf inhuren. Douala care heet dat. maar is toch nog weer minder fijn dan de nl kraamhulp. Maar mensen blijven over het algemeen de volle drie dagen in het ziekenhuis. Ik wilde graag naar huis en heb me na het minimum van 24 uur laten ontslagen. Maar dan is er verder niks geregeld. Gelukkig heb ik zelf altijd weinig schade en ben ik zo weer de been. Anders werd het toch wel heel lastig zonder familie in de buurt! Maar nu gaat het wel. Mijn man heeft vorige week thuis gewerkt. En heeft me belooft dat hij deze week op tijd thuis is. Even zien hoe we de hektiek van deze eerste week doorstaan als ik het weer alleen moet doen
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Mieps01  schreef op: 14-02-2013 04:32:02
Getverderrie! Ik moest vanaf gisteren weer bijvoeden kindje was weer afgevallen, 60 gram. Is ook geen weegfout. Maar nu dus elke 3 uur rond de 50 cc bij. Zelf motilium slikken ( tenminste,het hier in de VS goedgekeurde erop lijkende reglan) en dan kolven na het voeden. Heb dus gisteren alles op alles ge35, meteen recept voor reglan gehaald pen daarna dus dat spul. EeN dubbele elektrische kolf, en wat kolf ik? Misschien 70 cc over een hele dag. Nu zit ik hier na het voeden,met de kolf te prutsen. En ik krijg alleen maar druppels. Ik heb het idee dat dat gewoon nu al terugloopt u het moet juist toenemen.  kom ik hier ooit nog met een bij mij drinkend babietje uit?b
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Mamajenti  schreef op: 14-02-2013 07:59:49
Maar dat lijkt me niet raar als je de kv afbouwt en je kleintje volledig bij jou gaat drinken. Dat is wennen voor iedereen lijkt me! Dan kan hij toch afvallen? Wordt je nu niet te snel weer gezegd om kv bij te gaan geven? Dan ontregel je wel weer het afstemmen op elkaar.

Succes ermee. Ik kan je geen tips geven. De eerste is ij mij nooit gelukt en de tweede mocht niet drinken..
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Mam Van Twee  schreef op: 14-02-2013 10:13:06

Ff wat vraagjes om een beeld te krijgen:

Hoe is je kindje - heel huilerig of ontevreden na een bv-moment?
Komt je kindje zelf na 2-3 uur weer voor een voeding, dus zend je kindje hongersignalen uit als smekken, onrustiger slapen etc; huilen is nl een laat honger signaal?
Hoeveel voedingsmomenten heb je op de dag?
Hoeveel kv geef je in totaal bij over de dag?

Veel info kun je ook halen van www.borstvoedingsforum.nl en daar worden je vragen zowel door ervaringsdeskundigen als door professionals beantwoordt.

Misschien is het een idee om even te stoppen met bijvoeden en je kindje om de 2-3 uur of zoveel vaker als je kindje aangeeft aan te leggen. Dan moet je kindje wel goed happen en effectief drinken. Als je je kindje hoort klokken/slikken dan is het goed. Via www.borstvoeding.com kun je ook wel filmpjes vinden van goed drinken.

Als je kindje 's avonds heel ontevreden is, dan kan dat een signaal zijn dat je kindje wil clusteren. Dus gedurende 2-4 uur steeds kleine beetjes drinken om zo en de produktie te stimuleren en om een buffer voor een langere ruk 's nachts op te bouwen.

Mocht je toch nog willen kolven dan kun je dat waarschijnlijk beter tussen 2 voedingen in doen. Hoe meer stimuleringsmomenten hoe beter - door je kindje of door de kolf. Focus je niet op de hoeveelheid die het oplevert, maar focus op ontspanning zodat je weer leert om ook bij het kolven een toeschietreflex te krijgen. 
Mocht je daar echt moeite mee hebben met het krijgen van een toeschietreflex - daar bestaat ook een neusspray voor om daarbij te helpen. Die neusspray bevat oxytocine - dat mooie goedje dat je lijf afgeeft om de toeschietreflex te laten komen. In Nederland wordt de spray onder de naam Syntocinon® Neusspray.
Ik heb het een tijdje gebruikt met kolven en mij hielp dat goed.

Kijk naar je kindje en maak je niet teveel zorgen als dat een vrolijke, blije baby is. Ze vinden echt wel hun eigen gewichtsgroeilijntje.  

 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Mieps012  schreef op: 14-02-2013 14:54:08
Hij had bij het weegmoment ineens een luier met urathen.  Had hij niet meer gehad sinds de eerste week. maar dat er meteen iets moest gebeuren dat geloof ik ook. Ik denk dat hij zichzelf met liefde aan het droogleggen was.. Ik heb de andere 3 ook best een tijd gevoed. 9 maanden, 10 maanden en een jaar.. en met hun had ik ook opstart narigheid. en ook tussendoor altijd gedoe om genoeg melk te hebben/ houden. maar dat is wel altijd gelukt. dus ik ben niet helemaal groen op gebied van bv.
Clusteren vind ik prima. deden mijn anderen ook en vind ik eigenlijk wel gezellig   andere kindjes in bed.. kleinste lekker bij je voor de honger en de mama honger. maar daar is hij trouwens in een klap mee gestopt nu hij zoveel KV krijgt. Voeden om de uiterlijk 3  uur ook in de nacht. En tussentijds ook op verzoek. Ik denk dat ik rond de 12 keer per dag uitkwam voor het bijvoeden. En dan deed ik in de avond vaak zonder rompjertje op mijn blote buik. nu leg ik aan voordat ik fles, 8 keer per dag , oom de drie uur. Maar ik heb het idee dat hij nauwelijks meer drinkt sinds gisteren.  Ik leg hem  al aan als hij onrustig wordt. Dus begint met smakken in zijn slaap.. Of gaat zoeken naar zijn handje om te zuigen. Een enkele keer lukt dat niet.. Ik heb nog 3 kinderen. Hij slaapt in eeN co- sleeper effectief in ons bed, dus ik mis zeker in de nacht niks. maar juist in de nacht is het een verschrikking. Want hij wil nauwelijks drinken en blijft dan steeds met mijn hulp goed aanhappen om dan na een minuutje over te willen in gewoon gesabbel. Hij zakt gewoon naar beneden. drukt zichzelf omlaag. omdanks voedingshouding die dat tegen moet gaan en ondersteuning.. ik heb nog een redelijk stevig voedingskussen gekocht om hem beter in positie te houden.. maar het baadt niet. De fles daarentegen. Dat heeft hij in een keer goed begrepen. Hij drinkt die met een nummer 1 speen in 5 minuten leeg  en ik weet dat ik dankbaar moet Zijn dat hij dat wel goed doet.. Maar ik ben nu gewoon snik verdrietig. Want met het feit dat ik zelfs met een dubbele elektrische kolf zo slecht kolf.. Wat blijft er dan nog over?  Ik heb vanmiddag weer een afspraak met de lactatiedame van mijn kinderarts.( en ja ze is gecertificeerd door wat is het ibcle?) maar vanaochtend nog met mijn man afgesproken om nog eens te kijken of ik een lactatie juf kan regelen buiten de kinderarts om.. Omdat ook ergens ook nog bang ben dat haar prioriteit misschien eerder ligt in het mij niet meer met kind in de praktijk terug te zien , dan om het kind aan de tiet terug te krijgen. Het blijft hier natuurlijk toch de VS en doctorspraktijken doen in de praktijk toch handelingen wel of niet om maar door de verzekeraars geaccepteerd te worden en te blijven.. En ik ben zo " duur " met al mijn bezoekjes. Als daar ook niks uitrolt dan ben ik "op".  Want hij saboteert de voedingen nu helemaal.


 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Alice  schreef op: 14-02-2013 15:03:46
Moeilijk Mieps! 
Ik vind het raar dat hij met "zoveel" bijvoeding, alsnog uraten heeft. Dat begrijp ik niet zo goed.
Verder denk ik dat er misschien wat sprake is van tepel/speen-verwarring.

In feite zou ik zeggen.. stop met de kv en laat alles aan je borsten over, dan moet hij wel en dan moet hij ook z'n best doen. Maar of ik dat zelf zou aandurven met uraten.. ik weet het niet. 

Hoe is hij verder? Groeit hij nog goed? Ziet hij er gezond uit? Poepluiers? Alert? 
 
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Alice  schreef op: 14-02-2013 15:06:51
Oh sorry, even gemist dat hij was afgevallen.
Moeilijk! 

Misschien een paar dagen dan extra kv geven (misschien met cupje om verdere speenverwarring te voorkomen) zodat hij weer terug op gewicht is, geen uraten, aangesterkt en dan alleen maar borst, borst, borst geven? 
 
Quote
RE: Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Krumelke  schreef op: 19-02-2013 10:28:25
hoe gaat het nu met de borstvoeding?

ben we benieuwd. heb je verhaal nu ps gelezen. hoop dat je nog bv geeft en de juiste begeleiding krijgt.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Kolven, Help?!Lactatiedames? Ervaringsde
Naam
Bericht