Menu
 

Topic:

Strengere bijstand in zicht vanaf 2012

Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 20-12-2011 20:12:14
DEN HAAG - Een strengere bijstand lijkt staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) met ingang van volgend jaar te kunnen doorvoeren. Dinsdag tekende zich een meerderheid af in de Eerste Kamer voor zijn plannen. Daardoor komt er in de bijstand onder meer een toets op het inkomen van alle gezinsleden, ook van meerderjarige inwonende kinderen.


Senatoren van regeringspartijen CDA en VVD spraken hun steun uit, nadat De Krom had toegezegd dat hij nog met gemeenten gaat bekijken of werken meer lonend gemaakt kan worden voor jongeren die inwonen bij hun ouders met een bijstandsuitkering.

In november zeiden VVD en CDA nog te vrezen dat de prikkel om te gaan werken bij deze jongeren wordt weggenomen als door hun inkomsten hun ouders niet meer in aanmerking komen voor bijstand. VVD-senator Henk Beckers vroeg of starters op de arbeidsmarkt tot 27 jaar op dezelfde manier ontzien kunnen worden als De Krom doet bij volwassen kinderen die studeren of een opleiding volgen en inwonen bij hun ouders. Dat heeft de VVD-bewindsman geweigerd.

Het is nog onduidelijk hoe inwonende jongeren bij hun ouders in de bijstand meer gestimuleerd worden om te werken. Dat gaat De Krom komend jaar met gemeenten bespreken, maar het mag volgens hem niet ten koste gaan van de geplande bezuinigingen op de bijstand.

Volgens PvdA, SP en GroenLinks wordt de rekening straks bij kinderen gelegd als hun ouders in de bijstand zitten. GroenLinks-senator Tof Thissen stelde dat VVD en CDA zich blij hebben laten maken met „een dooie mus”, omdat de toezeggingen van de staatssecretaris boterzacht zouden zijn.

Beckers wees dit van de hand. De VVD'er erkende nog zorgen te hebben over de jongeren, maar hij vertrouwt op De Krom. De staatssecretaris heeft volgens hem ook toegezegd de groep volwassen kinderen goed te volgen.

De Eerste Kamer stemt dinsdagavond laat over de bijstandsplannen. De verwachting is dat ook gedoogpartner PVV en de SGP instemmen. Dat is met VVD en CDA voldoende voor een meerderheid in de Senaat.


 
Quote
Navigatie
RE: Strengere bijstand in zicht vanaf 2012
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 20-12-2011 20:15:08
IK vind het normaal dat werkende kinderen kunnen mee betalen. Maar niet volledig. Daarbij kunnen veel 18 jarige niet zelfstandig wonen ...
Het is niet eerlijk wanneer je echt niet kunt werken...
 
Quote
RE: Strengere bijstand in zicht vanaf 2012
  schreef op: 20-12-2011 20:19:18
Ach beetje bij beetje gaat het hele sociale stelsel van ons land op de schop.
Ik vind echt wel dat kinderen hun steentje bij kunnen dragen wanneer ze zelf een inkomen hebben, maar dat het nu zo verplicht geregeld moet worden vind ik een nare smaak geven.

heel langzaam word het steeds kwalijker vind ik, en dat men nu zegt dat we het goed hebben in nederland... DAT ontken ik ook niet, maar ik denk dat de toekomst er heel anders uit gaat zien op deze manier.
 
Quote
RE: Strengere bijstand in zicht vanaf 2012
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 21-12-2011 10:44:25
Volgens Rutte bestaat in NL geen armoede. Deze mensen kennen gewoon niet de weg naar de voorzieningen .
Ik denk dat steeds meer mensen in armoede terecht komen. Kopohuis, baanverlies, ww zal worden aangepast enz enz.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Strengere bijstand in zicht vanaf 2012
Naam
Bericht