Menu
 

Topic:

Geen warm eten willen eten

Melissa  schreef op: 01-02-2013 13:27:21

Valentijn eet al heel lang geen avondeten, ja zolang het pizza, patat, pannekoeken zijn wel, anders houd hij zijn lippen stijf op elkaar. Ik denk dat dit nu al anderhalf jaar speelt.

Hij eet overdag wel fruit en eet ook wortel en komkommer.

Maar als het tijd is voor avondeten ... niets, nada noppes.

Valentijn is dus begonnen met eten toen hij 6 maanden was, uit de hand, gewoon grotere stukken waar hij zelf wat kon afhappen, is altijd goed gegaan en nooit problemen gehad.

EN toen hij anderhalf was begon hij ineens te 'eisen' dat zijn eten geprakt werd (grote broer en ikzelf eten het ook geprakt), prima dat ook gedaan, toen werden het prakjes. Maar ook daar stopte hij snel mee en toen was het nog goed als ik de staafmixer erdoor haalde en het echt smurrie maakte.

Het eerste half jaar hebben we er geen druk op gelegt. hij kreeg een bordje eten en lieten hem aan tafel zitten terwijl wij aten, af en toe vroegen we of hij een hapje wilde, en dat wil hij niet, dan niet.

Toen geprobeerd dat hij ten minste een hapje moest proeven, maar dat weigert hij echt.

Toen uiteindelijk de fout gemaakt om te dwingen een hapje te proberen, manlief hield hem vast en ik smeerde wat in zijn mond, dat werd uitgetuft en sindsdien word hij ook nog eens boos als we wat op zijn bord leggen.

Als ik een smakeloos olvaritpotje koop eet hij het vaak wel, maar als ik mijn eigen eten in het potje stop en het hem dan geef proeft hij het direct ....

Belonen werkt niet, toetje beloven bij eten werkt niet, spelletjes om hapjes in het mondje te krijgen heeft niet gewerkt.

Nou ben ik niet wanhopig, hij eet voldoende fruit en ook uit de wortel en komkommer zal hij ook nog wel wat halen.

Het enige wat tot nu toe een paar keer heeft gewerkt (maar ik heb er geen goed gevoel bij) is hem steeds weer hetzelfde bord voor te zetten. Dan kook ik in de ochtend, eten we tussen de middag warm (en dan zorg ik dat hij sinds zijn ontbijt niets heeft gehad), dan weigert hij, krijgt hij tijdens fruitmoment weer zijn bordje warm eten, dan weigert hij nog steeds, en als papa dan thuis is en die warm gaat eten heeft hij zo'n honger dat hij het wel eet.

Maar om dat nu elke dag te doen.

Dus we zijn nu weer terug naar 'het negeren' , ik wil er niet te veel druk op leggen, hij moet wel aan tafel blijven zitten tijdens de maaltijd maar is niet verplicht te eten. Wel zet ik hem een bordje voor, maar zowel aardappels, vlees, groentes, pasta's hij eet het niet!

Mensen nog tips?

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Geen warm eten willen eten
Diedoes  schreef op: 01-02-2013 18:24:36
Mijn ingredienten zijn ook niet heel anders, maar ik hou ook van knapperige groente die ik nog teug kan vinden Je kan de wortels enz ook koken, kleine stukjes en koken dat gaat veel sneller en dan door de saus.
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
K  schreef op: 01-02-2013 19:42:33
Mijn jongste zoon is een moeilijke eter, vanaf zijn geboorte. Hij heeft niet echt een gevoel van honger en is niet erg in eten geinteresseerd. Dit werd een probleem toen vanaf 8 maanden zijn groei stagneerde tot circa anderhalf jaar.

Het introduceren van eten verliep zeer moeilijk. We hebben bijna een jaar gedaan over brood met beleg. Groente, fruit, warme maaltijd.... drama!

Inmiddels weten we dat hij een overgevoelig mondgebied heeft. Hij kan geen warme en koude dingen in zijn mond hanteren, dus wil hij dat pertinent niet. Hij eet een "warme maaltijd" een half uur later, als deze is afgekoeld. Echt koude dingen zoals ijs of melk direct uit de koelkast wil hij niet.
In het begin, toen hij als baby moest leren eten, bleek ook dat hij moeite had met textuur van de voeding. Hij heeft dus aan verschillende zaken echt moeten wennen. En dat gaat vele malen verder dan 8 keer dezelfde groente proberen. Smaak is eigenlijk nooit het grote probleem geweest.

Mijn zoon is nu 6 en eet heel behoorlijk. Met de gebruiksaanwijzing die wij nu grotendeels kennen, hebben we hem verschillende groentes leren eten, aardappels, rijst, pasta's. Hoewel nog steeds een beperkt aantal, is het gevarieerd genoeg voor een gezonde voeding. Sinds een jaar eet hij maaltijden uit een pan, waarbij dingen dus door elkaar zijn. Dit gaat nog steeds niet makkelijk, want hij is altijd wantrouwend ten opzichte van eten dat hij niet direct kan zien en herkennen. Maar wij zijn hier erg blij mee.
Vlees en vis blijven moeilijk. Vissen moeten volledig graatvrij zij en mijn zoon is niet echt goed van vertrouwen, dus engelengeduld en discussieren is van groot belang. Met vlees is het zo dat hij het gewoon simpelweg niet wegkrijgt, behalve verwerkte soorten vlees, gemalen dus (bijv. gehakt, hamburger, worsten). Kipfilet, biefstuk, schnitzel, etc. eet hij niet.
Wij waren een tijdje terug heel trots dat hij iets at wat hij gewoonweg niet lekker vond, hij vermeldde ook echt dat de smaak hem niet beviel. Maar toch at hij door, want dat verwachten wij en het was niet zo dat hij het niet "kon" eten vanwege textuur/temperatuur. Dus hij blijkt ook gewoon dingen vies te kunnen vinden, we hebben er samen met hem om gelachen.


Ik denk dat het belangrijk is om na te gaan wat het nu precies is: machtstrijd, textuurprobleem, smaak overgevoeligheid, etc. Dat maakt het ook makkelijker om te kijken hoe je je zoon toch meer aan het eten krijgt.
Het is wel een kwestie van een zeer lange adem vrees ik....

Veel succes



 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Satekroket  schreef op: 01-02-2013 19:43:11
@Boterbloem

Topfen-Griessauflauf (recept uit Tirol)
1 kilo kwark (van die brokkelige kwark, niet die hele dunne) 6 eieren en 120 gram griesmeel.
Met de mixer de eieren schuimig roeren, dan kwark erbij doen en de griesmeel. Alles door elkaar met de mixer. Zakje bakpoeder erbij (hoeft niet) en alles in een overnschaal doen. 45 minuten bij 180 graden bakken. Komt helemaal omhoog. Eten met poedersuiker erop.

Precies hetzelfde kan je ook maken met fruit erin. Gewoon erdoor roeren is stukjes en meebakken. Kersen, appel, perzik, allemaal lekker.

 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Proestie  schreef op: 01-02-2013 20:20:38
Melissa, je zou het ook eens met de logopediste kunnen overleggen. Ik lees net van een aantal waarbij de kinderen het echt vervelend in hun mond vinden voelen. Wie weet heeft zij ook tips voor je!
 
Quote
RE: Geen warm eten willen eten
Nellemv2  schreef op: 01-02-2013 20:53:34
Dan ben ik misschien wel makkelijk, maar als hij wel pizza,patat en pannenkoeken eet, net als fruit, dan zou ik het gewoon negeren. Wij thuis vertikken het om vliegtuigje oid te doen met de lepel..of andere trucjes die vaak maar tijdelijk werken..

Ze mogen eten wat de pot schaft, we eten ook heel gevarieerd en ook wel patat op z'n tijd. Maar we gaan er geen.strijd van maken en hebben wel regels zoals blijven zitten tot we allemaal klaar zijn en niet smeren met het eten.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Geen warm eten willen eten
Naam
Bericht