Menu
 

Topic:

PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??

Xsara  schreef op: 10-01-2013 16:04:44
Zoals sommige van jullie weten is mijn moeder vanuit het buitenland ziek teruggekomen. Nu zit ze in een verplaaghuis maar het gaat "redelijk"goed. ze zou als het goed is binnen afzienbare tijd naar een verzorgingshuis mogen. nu heb ik al verschillende bekeken en nu kom ik steeds weer tot de conclusie dat het niet is wat ze graag wil en niet is wat bij haar past. ze is pas 62 dus moet nog heel wat jaren daar wonen, ze kan nog wel wat zelf wil graag helemaal prive en niet alles delen.

Nu heb ik zelf een idee maar vraag me af waar en hoe ik dat zou kunnen regelen. Ik wil namelijk zelf voor haar gaan zorgen, ze heeft nu ciz indicatie maar eerst voor 3 maanden, die wordt aangepast naar een langdurige indicatie, warschijnlijk wel een mildere indicatie. Ze heeft nu zzp vv05 klasse 7.

Nu hoor ik hier en daar dat mensen voor hun familie zorgen en daar een vergoeding voor krijgen ( een PGB??) Ik zou dan willen stoppen met mijn huidige werk als ik daar een vegroeding voor zou kunnen krijgen en dagelijks voor haar zorgen.

Weet iemand of dat bestaat en waar ik dan moet zijn om het eventueel te regelen???

het is maar een idee hoor, ik moet hier natuurlijk wel goed overna denken nog maar omdat ik van toeters nog blazen weet dacht ik laat ik hier eens een balletje opgooien en kijken wat jullie er al van weten...
 
Quote
Navigatie
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Boterbloem  schreef op: 10-01-2013 16:14:26
Mijn schoonzusje zit vol aan de zuurstof en kan eigenlijk niets zelf meer. Volgensmij krijgen zij 3 uur PGB (voor het medische zeg maar) en de rest moet je gewoon zelf oplossen omdat je daar gewoon toe in staat bent. Mijn zwager werkt gewoon volledig en doet dit er dus naast, en daarbij de opvoeding en de huishouding. Dus denk niet dat je veel krijgt.
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Moniquemvjent  schreef op: 10-01-2013 16:15:41
Een pgb vraag je volgens mij ook aan via het CIZ. dus je zou daar ook voor meer informatie kunnen vragen. 
Je zou het zo kunnen zien dat ze dan een 'potje' met geld krijgt om haar zorg uit te betalen. 

Let erop dat als je moeder een potje met geld krijgt en jij voor haar gaat zorgen en ze dus jouw betaald dat jij hier nog belasting over moet betalen en je moeder ook nog belasting moet betalen, als ware het zij iemand in dienst heeft.... 
De svb heeft ook een speciaal servicepunt dat deze administratie voor je uit handen kan nemen. Zij nemen dan je administratie over en beheren het geld. Je wordt dan via de svb betaald en zij doen ook de afdracht naar de belasting. 
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Mamami  schreef op: 10-01-2013 16:17:40
Een PGB vraag je aan bij het CIZ of gemeente. Het CIZ bepaalt de indicatie (zorgvraag) en stuurt de aanvraag PGB door naar het zorgkantoor die de AWBZ uitvoert. Deze PGB is dus bedoeld voor zorg. Voor een PGB uit de WMO ga je naar de gemeente. Deze regelt de PGB vcoor ondersteuning bij wonen en hulpmiddelen.

Het hangt er dus helemaal vanaf wat voor soort PGB je moeder nodig heeft.

Wellicht handig om stichring MEE te benaderen, zij kunnen je heel goed van dienst zijn bij het aanvragen van dingen.
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Xsara  schreef op: 10-01-2013 16:19:43
okay, boterbloem, dank je, maar hij woont natuurlijk ook al bij haar in huis en is snachts en in het weekend altijd bij haar, maakt ook gebruik van dezelfde faciliteiten, maakt voor zichzelf schoon en dan automatisch voor haar ook, kookt voor zichzelf dus voor haar ook, enz. misschien dat ze het zo zien?? wellicht is de indicatie dan ook minder??

misschien zijn er ook wel andere regelingen hoor, ik noem maar PGB want dat heb ik gehoord, ja weet ik veel (niet dus)
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Boterbloem  schreef op: 10-01-2013 16:21:29
Maar je moeder gaat dan niet bij jou wonen? Of wel?

Verder weet ik het niet precies. Ze kregen eerst meer maar later zeiden ze: je kinderen kunnen je ook verzorgen. Zie je een puberzoon zijn moeder al wassen? Ik vind het krom...

Maar goed, bezuinigingen. Vind het knap hoe ze het doen!

Hoop voor je dat je duidelijk antwoorden krijgt (en dat het lukt ;-))
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Nina1  schreef op: 10-01-2013 16:22:48
Hier in de achterhoek komen steeds meer groepswoningen. Bewoner heeft eigen appartement ( ruim!)met slaapkamer badkamer woonkamer en keuken en berging. Keuken is groter dan die ik thuis heb. Verder kan ze dan in de groep wannneer ze wil. Eten gaat hier wel in de groep samen omdat hier buget voor is. 

Maar idd krijg je niet zoveel voor pgb. Dan wordt het mantelzorg.
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Mamami  schreef op: 10-01-2013 16:26:55
PGB krijg je niet makkelijk, je moet namelijk aan kunnen tonen waarom de reguliere zorg (zorg in natura) geen passende zorg kan bieden. 
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Xsara  schreef op: 10-01-2013 16:27:29
bedankt dames, zo gelijk al een hoop info! TOP!!

sis ik kan haar niet in huis nemen, wat wordt een scheiding! en dat is niet de bedoeling. een aanleunwoning zou misschien ook wat zijn voor haar...

ik zou haar een zelfstandige woning willen geven en dan iedere dag komen om zorg te bieden, zoals helpen met douchen, wassen, koken, mee naar afspraken ziekenhuis, helpen met revalidatie (therapie die ze elkde dag moet doen), het huishouden.. gewoon helemaal alle voor haar doen wat nodig is, maar haar wel een eigen plek geven.. maar omdat ik 4 dagen per week werk zou mijn inkomen wegvallen, manlief werkt slechts parttime dus daar kunnen we niet van leven... belasting betalen is natuurlijk geen probleem.. dat hoort erbij..
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Xsara  schreef op: 10-01-2013 16:33:56
mamami, zorg in natura is allemaal toegspits op oudere mensen, ze is nog zo jong van geest, en is ook niet oud, 62, ze heeft een ander verleden dan menig doorsnee mens en vind daardoor moeilijk aansluiting, naarmate haar geheugen meer een probleem wordt vervalt ze steeds meer in haar moedertaal (sloveens) en wie spreekt dat in NL?? ik al roestig maar daar kan ik aan werken... dat is eigenlijk ook mijn reden waarom ik het in de oude vandagen huizen niet kan vinden.. ze neigt naar depressiviteit en als ze dan tussen allemaal oude mensen komt te zitten is dat geen bevordering, lijkt mij..

Nina, ja, een groepswoning lijkt ook wel wat zeg!! eens rondvragen of zoiets ook in mijn woonplaats is..
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Cir  schreef op: 10-01-2013 16:34:02
Een ZZP is in bepaalde gevallen ook in een PGB te verkrijgen.

Bepaalde zorg wordt al een tijd niet meer vergoed zoals mee naar afspraken in het ziekenhuis. of naar instanties. Als je moeder meer specialistische zorg nodig heeft wat onder verpleging valt dan kan je dat zelf niet doen. ( Tenzij je natuurlijk zelf verpleegkundige bent)
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Xsara  schreef op: 10-01-2013 17:42:45
Ben benieuwd hoe het allemaal zal gaan... ik probeer ovral info vandaan te halen maar dat gaat niet makkelijk.. soms zeggen ze gewoon dat het niet nodig is dat ik dat weet of dat het zo ingewikkeld is dat zelfs mensen die in de zorg werken door de bomen het bos niet meer zien. dat geloof ik wel.. maar ik wil graag een weloverwogen keuze maken, alle opties open houden en weten wat de mogelijkheden zijn..

thanks ladies!!
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Ster  schreef op: 10-01-2013 18:12:37
ik denk net als Sis dat een aanleunwoning op zich een optie is. Deze mensen wonen in principe zelfstandig, maar kunnen hulp krijgen als dat nodig is. Zo kun jij ook gewoon je eigen ding blijven doen en blijf je vooral haar dochter en geen hulpverlener. Er zijn tegenwoordig verschillende mogeijkheden. Je hebt "losse woningen" maar ook appartementen. En ook steeds meer zie je aparte complexen die toch in verbinding staan met een verzorgingshuis maar toch iets verder er af. Als ik in jouw situatie zat zal ik daar naar informeren en als het mogelijk is van deze  optie gebruik maken. Het voordeel hiervan is dat als ze echt nog verder achteruit gaat ze ook eerder in het tehuis terecht kan.
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Angelique  schreef op: 10-01-2013 18:29:35
laat je is goed informeren door de stichting MEE ik dnek dat je daar een heel eind komt wat info betreft die persoonlijk op jou en je moeder aangepast is
ze kunnen je heel goed helpen met kijken hoe en wat de mogenlijk heden zijn en evt bemiddelen enz
mijn moeder is ook met hun begonnen toen ze mijn stief vader in huis nam die heeft MS en dus ook veel zorg ndoig
staar je niet blind op pgb want dat stelt niets voor dat kan je bana niet vervangen
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Anmv3  schreef op: 10-01-2013 18:52:03
Ik ben eerlijk gezegd bang dat je het nogal onderschat allemaal, sorry..
Ik denk dat je man en je gezin hier al heel gauw onder gaan lijden.
Het vergt echt heel veel tijd om goede zorg te kunnen bieden en als ze steeds verder achteruit gaat dan moet je steeds vaker voor haar klaar staan.
Je kan van te voren nooit afspraken maken over de tijden dat je er voor haar bent, want er kan altijd onverwachts hulp nodig zijn..stel jij bent bij haar van 9 tot een uur of 3 en ze belt je rond half 6 op dat ze je nodig heeft ? wat doe je dan ? dat kan een paar keer goed gaan, maar dan gaat je gezin echt protesteren ben ik bang..

Ik denk ook dat je vooral haar dochter moet blijven en niet haar verzorger

Misschien is een aanleunwoning inderdaad iets voor je moeder, is ze toch op zichzelf, maar er komt toch een aantal keer per dag iemand bij haar kijken. Ze kan dan mee eten met het tehuis waar de zorg geboden word etc.

Ik dacht trouwens ook dat zzp 7 al best "veel" is, bij ons wonen demente bejaarden op een woonzorgboerderij die zzp5 hebben en die hebben echt al behoorlijk veel zorg en begeleiding nodig..

Wens je veel wijsheid en succes toe
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Debby1977  schreef op: 10-01-2013 18:54:35
ZZP 7 is inderdaad veel. Bij mij op de afdeling hebben ze allemaal ZZP 7, en ik werk op een gesloten afdeling met mensen met gedragsstoornissen. Ik denk net als An dat je het te licht oppakt.

Heb je zelf ervaring in de zorg?
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Xsara  schreef op: 10-01-2013 19:38:50
anne, geeft nmiets hoor, ik begrijp je bezorgdheid, lees ook even de tekst voor debby1977 want daar staat ook het een en ander in als antwoord op jou vragen/opmerkingen..

debby1977, nee ik heb geen ervaring in de zorg, deze indicatie is afgegeven voor 3 maanden, om in kaart te brengen waar ze thuis hoort, ze heeft op een gesloten afdeling gezeten, als spoedplek, maar nu is ze daarvan af omdat ze daar niet hoorde.. ze is (nog) veel te goed. Nu zit ze op de somatische afdeling maar ook daar gaat het best goed. na der cva heeft ze geheugenproblemen en rechts verminderde motoriek en kracht. misschien is er sprake van dementie of beginnende kosakov. maar daar hebben ze har te kort voor gezien om defintief een uitspraak te doen. ze is ook 25% blind aan beide ogen. maar als een vlek niet op het hele oog, zeg maar.. 

ze moet nu van de somatische afdeling af om een meer definitieve plek te krijgen. maar ik vind de zorghuizen allemaal zo voor oude mensen en allemaal zo triest, ik weet ook dat ze heel graag zelfstandig wil maar ja, ten koste van wat of eigenlijk ten koste van wie... dat kan natuurlijk ook niet..

eigenlijk ben ik opzoek naar een soort 1 kamer appartement met zorg faciliteiten maar wel privacy en ook wat meer jonge mensen... ik zal me er eens in verdiepen..
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Xsara  schreef op: 10-01-2013 20:11:35
Dat heb ik dus ook gezien bij de gesloten afdeling waar mijn moeder zat Sis, ik vond dat wel heel heftig hoor, zo'n oudere die helemaal over de rooie gaat en dan verplging slaat...

ik heb er ook nog even overna gedacht en hoe graag ik ook zou willen denk ik dat het voor mij eigenlijk ook geen haalbare kaart is.. heb zelf in 2001 een herseninfarct gehad en heb een gezin natuurlijk, en inderdaad ik wil niet alleem maar zorgen ik wil het ook gewoon leuk hebben met der.. en wat doe je met vakanties enz..?? ik ben maar enigst kind dus de zorg en alle dingen die erbij komen kijken zijn al best heftig.. maar ja, ik ben wel zo dat ik toch denk dat ik het beste weet wat ze zou willen maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn.. ik moet gewoon een stapje terugdoen en de zorg gaan overlaten aan de profs..

zo heerlijk om jullie even als klankbord te hebben.. en de eerlijkheid waardeer ik echt zeer! bedankt!
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Xsara  schreef op: 10-01-2013 20:54:01
haha, ik zie je al staan bij de rolstoel... hahaha sorry hoor, denk ineens even aan gooische vrouwen, die meid deed ging wandelen met die oude vrouw en ineens gaf ze haar een klap! liet der zo staan in de wei...

je hebt ook gelijk.. natuurlijk wordt het ook steeds zwaarder en ik denk dat het ook langzaam erin gaat sluipen dat het steeds zwaarder wordt...

ik vind wel dat je als kind best wat voor je ouders mag doen hoor. mijn man zorgt al veel voor zijn ouders die zijn 80 maar dat doen we graag hoor.. ze wonen nog helemaal zefstandig met zijn tweetjes zijn in maart dit jaar 57 jaar getrouwd.. goed he?? die gun je toch een 60 jarig huwelijksfeest... dus daar doen we alles voor.. ik zie het niet als zorgen maar gewoon iets dat je doet, we worden zelf ook ouder en ik hoop een goed voorbeeld te zijn voor mijn kinderen.. niet dat ik het verwacht maar het zou wel fijn zijn als ze het fijn vinden om ook eens wat voor ons te doen, mocht het noodzakelijk zijn..
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Anmv3  schreef op: 11-01-2013 12:10:59
google eens op woonzorgboerderij klein rhijnvis in hulshorst..
Ik werk daar en uit jouw verhaal vind ik zoiets echt voor jouw moeder !
Niet dat het perse bij ons moet maar meer als voorbeeld van wat ik bedoel.
Bij ons zitten demente bejaarden die zzp 5 hebben en ook wat korsakov patienten die net als jouw moeder jonger zijn..ook een paar bewoners hebben een cva gehad en kunnen niet meer op hun zelf wonen..
 
Quote
RE: PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Anne Mv 3  schreef op: 11-01-2013 18:09:49
Er zijn ook woongroepen/appartementen (afhankelijk van de zorgvraag) voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
Misschien kun je daar informatie over zoeken?
PGB zou ik persoonlijk niet doen omdat je niet weet hoe deze regeling er in de toekomst uitziet!
Straks heb je geen baan meer en vervalt PGB....

Volgens mij valt wonen nu niet meer onder AWBZ maar onder de WMO, dus de gemeente moet je dan ook meer informatie kunnen geven.

Lief dat je zo goed voor je moeder zorgt
 
Quote
Navigatie


Reageren op PGB en zorgen voor mijn moeder, hoe??
Naam
Bericht