Menu
 

Topic:

groep 2 te weinig uitdaging?

Caithy  schreef op: 10-12-2012 22:21:06
Mijn dochter is van eind januari (ze wordt 6) en zit nu in groep 2. Kan avi s en m3 gewoon lezen, wil de letters leren schrijven (nee geen blok maar degene die aanelkaar moeten) tekent poppetjes met handen en nekken en is erg leergierig! Ook krijgt ze al de extra uitdaging.

De laatste tijd is ze erg opstandig en brutaal. Ze vindt school niet leuk en wil er niet naar toe en moet huilen als we weggaan (dit kennen we niet, ook niet van vroeger).

De juf  geeft aan dat ze altijd erg haar best doet en heel lief en niet brutaal isl
Thuis ondertussen.....

Wie herkent dit?? En wat kunnen we eraan doen of haar helpen??
 
Quote
Navigatie
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Nathalie Mv Cad  schreef op: 10-12-2012 22:33:03
Ik zou met de juf overleggen. misschien kan ze haar wat extra uitdaging geven. Er is best heel veel mogelijk in de kleuterklassen. Mijn zoon haalde leesboekjes bij groep 3. maakte rekentaken van groep 3. De juf had ook allerlei extra uitdagende werkjes voor hem.

Onze jongste krijgt die volgend jaar waarschijnlijk ook, maar zolang ze school nog leuk vind even nog niet. 

Mijn ervaring is dat een juf wel veel kan maar er niet altijd mee aan de slag gaat als het vermoeden er is dat een kind gelukkig is in de klas. meer zo van: laat ze lekker kleuter zijn, leren kan altijd nog. Maar als een kind er niet blijer van wordt dat ze dan heel veel extra kunnen aan werkjes. 

Zelf kun je natuurlijk ook uitdaging geven. Onze zoon werkte graag op de computer met het programma van tom en tamira (rekenen en taal). Ook hebben wij verschillende smart games in huis en van die werkboekjes voor thuis.
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Dikkertje-dap  schreef op: 10-12-2012 22:37:08

heb je het er al met de juf over gehad? Vaak geven ze wat extra werkjes die ze mogen maken als de reguliere werkjes af zijn of wat extra verantwoordelijkheid of dat ze "leider" van een groepje mogen zijn voor wat extra uitdaging

Ik moet zeggen dat ons meisje ( afgelopen zaterdag 6 geworden en dus toen ze 4 was in januari gestart op school) ook met gemak kan wat jou dochter kan, ik vind het niet bijzonder dus eigenlijk. Onze dochter komt altijd met A score's uit de testen en ook op haar rapport zit ze op alle vlakken minimaal 4 maanden boven haar leeftijd. Toch weet de juf hoe ze het intressant voor haar kan houden, en ik denk dus dat daar het probleem zit en niet zozeer bij het groep 2 niveau. Hoewel via internet makkelijk oordelen is he, dus reken me er niet op af
Ik hoorde ook van de juf dat veel kinderen in groep 2 een ontwikkelingssprong hebben waar de ouders al snel van denken dat ze naar groep 3 moeten maar dat dat er gewoon bij hoort!

 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Caithy  schreef op: 10-12-2012 22:42:13
Ohh laat ik gelijk even zeggen dat ik het niet bijzonder vindt hoor, mijn dochter heeft natuurlijk al een half jaar in de 0 klas gezeten!
Ze krijgt al extra uitdaging, maar ik heb het idee dat het niet genoeg is...

Ze is zo brutaal en zo strijdlustig dat ik het thuis even niet weet... 
Volgende week heb ik een afspraak met haar juf.
Graag zou ik haar al eerder willen helpen?
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Annie  schreef op: 10-12-2012 22:43:05
Hier ook een kind van bijna 6 in groep 2, met A/B scores op de Cito. Iedere dag met veel frisse tegenzin naar school en regelmatig boos uit school. Alles is makkelijk, stom, kinderachtig. Thuis druk met lezen en schrijven en op school dit niet laten zien. Veel opstandg en brutaal gedrag, slecht luisteren, onbleefd zijn enz. Wil zelf niet naar groep 3 want moetwerkjes zijn stom. Lastig, lastig. Wij bieden nu thuis uitdaging en zitten dit (lange) halfjaar maar uit. Hopelijk komt het plezier in school in groep 3 weer terug.
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Caithy  schreef op: 10-12-2012 22:45:07
Hier doet ze alle werkjes met groot plezier en heeft het vaak dezelfde dag nog af! Blij dat jij het ook verkend. Wat voor uitdaging biedt je thuis aan?
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Annie  schreef op: 10-12-2012 22:57:48
Wij doen thuis veel taal/letter spelletjes.
 
Bijvoorbeeld: http://www.jumbo.eu/nl-nl/producten/spellen/ik-leer/detail/ik-leer-schrijven2/
Erg leuk en kan zelfstandig gedaan worden.

Verder op I-phone 'Maan Roos Vis'.

Boodschappenlijstjes maken

Kleine rekensommetjes

 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Cassandra  schreef op: 10-12-2012 23:10:08
Als jij het gevoel hebt dat je dochter op school onvoldoende uitdaging krijgt en dit thuis tot frustraties leidt en de oorzaak van het gedrag thuis gezocht moet worden in wat ze wel/niet krijgt aangeboden in haar klas is het toch het beste om dit met de docent te bespreken.

Natuurlijk kun je thuis het gebrek aan uitdaging proberen op te vangen door bijvoorbeeld educatieve spellen. Maar je neemt de oorzaak dan niet weg en doet alleen aan 'damage-control'. Als de oorzaak van de 'problemen' inderdaad op school ligt, is het de taak van school om hier op in te springen.

Ga dus ingesprek hierover. Vraag bijvoorbeeld om tips voor speelgoed etc.

Bij ons heeft dit onlangs erg geholpen en is een traject ingezet, krijgt ons kind extra stof samen met een ander kind wat al verder is (verrijking) en hebben we goede tips voor thuis gekregen van de Intern Begeleider (die bij het gesprek aanwezig was). Tips waar we echt wat aan hebben, om driftbuien etc te voorkopen maar ook tips mbt het speelgoed wat je aan kunt bieden.
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Nina1  schreef op: 10-12-2012 23:15:17
Ga aubniet zelf oefenen met het aan elkaar schrijven! vaak leer je het verkeerd aan en eenmaal aangeleerd is het heel lastig om fouten weer af te leren!

maar idd een gesprekme de juf aangaan.
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Nina1  schreef op: 10-12-2012 23:17:38
aaa wat is mijn jongste dan nog jong in groep 2 als dievan jullie al 6 worden!  Die van mij wordt met kerst pas 5 en zit ook in groep 2. Is volop aan het leren lezen en spellen
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Annie  schreef op: 10-12-2012 23:35:51

Quote nina1:
Ga aubniet zelf oefenen met het aan elkaar schrijven! vaak leer je het verkeerd aan en eenmaal aangeleerd is het heel lastig om fouten weer af te leren!

maar idd een gesprekme de juf aangaan.



Ik heb hierover overleg gehad met de juf en de juf geeft aan dat het niets uitmaakt om zelf te oefenen. Ze gaan in groep 3 allemaal stap voor stap mee om de juiste schrijfmanier aan te leren en er zit geen verschil in kindjes die al konden schrijven en die dat nog niet konden.
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Debbel79  schreef op: 11-12-2012 07:24:38
ik heb 2 kinderen die veel uitgedaagd moeten worden. de oudste exgtreem zelfs. die kon toen ze 4 was al lezen, rekenen, simpele woordjes schrijven etc.
in groep 1 en 2 hebben ze haar toen echt heel veel uitgdaging gegeven.
ze hebben het er ook over gehad om haar 1 jaar te laten kleuteren, en dan gelijk door naar groep 3.
maar omdat ze al de jingste van de klas was vond ik dat echt veel te jong. (dan zou ze nog met 4 jaar in grope 3 komen) ze is van 17 oktober, en ze is in september (toen ze nog nét 3 was dus) gestart in groep 1. dus dan zou ze 5 worden in groep 3. dat vond ik echt een te groot verschil met leeftijdsgebnootjes.

inmiddels zit ze in groep 4, krijg aangepast lesmateriaal, heeft allerlei testen achter de rug en het blijkt dat ze op het moment 3 JAAR voor ligt. dit is best extreem. erg lastig om mee om te gaan.

de jongste is januari gestart in een nul groepje, en zit nu dus officieel in groep 1, maar vorige week is besloten om haar WEL rechtstreeks ddor te sluizen naar groep 2 na de kerstvakantie. zij heeft natuurlijk al een half jaar 0 groepje achter de rug, en wordt in januari 5.
ze wordt nu uiteraard uitgedaagd, maar volgens de juf zouden we haar echt tekort doen als we haar hierna nog 1 heel jaar zouden laten kleuteren.
dus daar gaan we toch maar in mee.
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Caithy  schreef op: 11-12-2012 08:00:08
Tjee debbel wat een verhaal!

Wij laten haar niet aan elkaar schrijven om dat dit goed aangeleerd moet worden in groep 3, ook na overleg met juf.
Ik heb volgende week overleg met haar juf, maar ik vind het zo vervelend voor haar, dat ze niet lekker in haar vel zit!
Ze is de oudste van haar klas en doet al het meeste werk
Ze heeft zoveel plezier in leren.. ze heeft idd ik leer schrijven gekregen van jumbo voor Sinterklaas! Vindt ze geweldig!
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Spatje  schreef op: 11-12-2012 08:33:17
de oudste van mij heeft ook eerst een half jaar in 0 gezeten en toen in september naar groep 1, ik herken het wel, ik heb dat toen ook aangekaart en ze hadden het op school ook al in de gaten dat het een plus kind is, daar bedoelen ze mee dat ze verder zijn dan klasgenootjes, maar niet ver genoeg om bv een klas over te slaan, ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar mss dat ze aangepaste dingen kan krijgen

voorbeeld, hier volgt mijn dame gewoon de les van groep 5 mee, maar als ze klaar is mag ze in het tussenlokaal met andere plussers extra en iets moeilijker werk doen, zo zit ze qua lezen op groep 7, dat is uitdagend en spannend en blijft het ook leuk
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Anita Mv K*ay  schreef op: 11-12-2012 14:02:30
Mijn jongste wordt ook 6, eind januari en zit ook(nog) in groep 2.
Juf weet het ondertussen niet meer, wat betreft hem uitdagen.

Bij hem is het grote probleem dat hij wel een hele grote cognitieve voorsprong heeft ( 3 jaar) maar sociaal-emotioneel is hij nog echt een kleuter. Hij verveeld zich op school, krijgt al behoorlijk wat extra werk en uitdaging, maar dat gaat dan een paar weken goed, wwarna hij zich weer verveeld.
Doorzetten naar groep 3 is in onze en schools ogen niet de oplossing voor hem omdat hij alles opzuigt. Zet hem nu naar groep 3, kan hij volgend jaar naar groep 5 en zo door. Mijn dochter wordt in april 9 jaar, maar mijn zoon weet met zijn 5 jaar nu al meer dan wat zij weet.

Afgelopen januari hadden ze citotoetsen. Die wilde hij niet maken van groep 2. Boos en gefrustreerd. Juf heeft hem toen de test van groep 3 gegeven, die wilde hij wel doen en scoorde A+ op alle onderdelen. Daarna een cito van groep 4 gegeven en ook daar A+.
Nu weten wij ( onofficieel) dat hij een iq van 138 heeft en dus echt wel slim is. Maar het kan ook te slim zijn.
School weet niet meer wat ze met hem moeten. Leonardo is geen optie. De dichtsbijzijnde zit 50 kilometer verderop. 
Toevallig gaan ze hem vandaag weer besprken en ben dus heel benieuwd of ze een oplssing weten. Dit is niets...als hij thuis is, is hij zo vreselijk boos op alles en iedereen. Op school is hij wel vrolijk, alleen wil hij dus niet meer zijn werkjes maken...te saai en te simpel.
Hij leest nu wel samen met groep 4, als ze bij hem in groep 2 met de letters bezig zijn.

hij moet nog 6 jaar op deze school, ben erg benieuwd hoe alles zal gaan lopen


iig heel veel succes
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Kyla  schreef op: 11-12-2012 16:33:33
Eventjes niet geheel on-topic, maar ik zie hier iedere keer Leonardo als alternatief langskomen. September 2011 is het zgn kwadraat-onderwijs gestart, speciaal voor hb kinderen. Hiervan staan zgn regio-scholen in Meppel, Hoogeveen en Emmen. Verder zijn er een heleboel "gewone" kwadraat scholen met een zgn verbredings- en/of plusgroep, en samenwerking met VO. http://www.kwadraatonderwijs.nl/ (mijn zoon gaat nu naar de school in Meppel, verhuizen was hier anders een serieuze optie geweest)

@TO: Ik herken het niet in die zin dat mijn zoon op school juist negatief gedrag vertoonde en thuis vele malen minder. (Totdat het te veel werd, toen werd hij juist heel rustig, zowat apathisch,  op school en thuis) Ik hoor wel veel van ouders die in hetzelfde schuitje zitten, dat met name meisjes op school heel lief zijn en thuis kleine draakjes. Mijn zoon kreeg ook wat extra uitdaging, maar bij lange niet genoeg. Nu hij die uitdaging op een andere school krijgt gaat het enorm veel beter. Hij zal altijd een kind met gebruiksaanwijzing blijven, vanwege zijn ASS, maar het is niet te vergelijken met hoe het was.
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Caithy  schreef op: 07-01-2013 20:54:06
Na het gesprek op school, waarin mijn dochter heeft aangegeven dat ze school saai vond en dat ze soms ruzie heeft met haar broertje (hahahaha herkenbaar) kwam er weinig uit. Juf heeft haar nu met een ander jongetje aan een tafel gezet om de bv klok te leren kijken en andere uitdagingen samen te doen.

Een heerlijke kerstvakantie gehad, waar sommige de vlag uithangen, hier absoluut niet!

De school is vandaag weer begonnen en gelijk weer heisa.... Huilen, geen afscheid kunnen nemen. Toen ook uitgelegd dat als zij de school begint met ; " ik wil niet" dat het kan nooit gezellig kan worden, het was gelijk duidelijk en over.
Na schooltijd gelijk door naar zwemmen, school was saai en ze moest stempelen en simpele dingen doen... 
Gevolgd in de avond met een vreselijk driftbui...

Zou ik kunnen vragen of ze haar kunnen testen ofzo? Hoe werkt dat?
Want ze zit duidelijk niet lekker in haar vel!


 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Evelyne  schreef op: 07-01-2013 21:01:38
Misschien een idee om een gesprek aan te vragen met de intern begeleider en de juf samen. Via de school zijn er meerdere mogelijkheden voor nader onderzoek of ze kunnen je naar de juiste instanties doorverwijzen als het niet via school kan. Ik zou er wel wat aan gaan doen want anders wordt het alleen maar erger voor je dochter (en voor jullie zelf).
 
Quote
RE: groep 2 te weinig uitdaging?
Caithy  schreef op: 08-01-2013 10:22:05
Ik denk dat ze echt niet naar een hogere klas moet, maar er is iets... ik kan er me vinger niet opleggen!
Gisteravond heb ik een aantal dingen gelezen en vanochtend vroeg ik wat ze vandaag ging doen; Nol de meetmol. Leek me helemaal geweldig, nee dat is saai... dus toen ik vroeg wat ze liever wilde, nou spelen.. maar dan leer je toch niets. ik leer toch niets nieuws... Ik heb gezegd dat ze dit toch even met haar juf moet opnemen ((haar eigen juf komt donderdag van vakantie) maar ze moest het wel even zeggen tegen de inval en dat hebben we samen gedaan.
Pff het moet niet zo zijn dat ze gaat onderpresteren...


 
Quote
Navigatie


Reageren op groep 2 te weinig uitdaging?
Naam
Bericht