Menu
 

Topic:

kleinkinderen slechte tafelmanieren

Anna28  schreef op: 10-12-2012 19:35:42

  




AMSTERDAM - 




Smakken, met een vork in de saladeschaal prikken, neus peuteren, schreeuwen en bellen aan tafel. Opa's en oma's zijn niet te spreken over de tafelmanieren van hun kleinkinderen. De schuldigen? Ouders. Die zouden hun kroost te liberaal opvoeden, aldus de grootouders.






 

 






Uit onderzoek van Grannynet onder 100 opa's en oma's blijkt dat het met de tafelmanieren veel slechter gesteld is dan decennia geleden. Zo zou 49 procent van de kinderen vragen of ze van tafel mogen na het eten, in vergelijking met 89 procent van de grootouders en 80 procent van de ouders.


Schuld bij ouders


Iets meer dan de helft van de kinderen eet 's avonds nog aan tafel (54%), terwijl negen op de tien opa's en oma's vroeger aan tafel schoof voor het avondeten en 87 procent van de ouders. De meerderheid van de ondervraagden legt de schuld bij de liberale opvoedmethoden van ouders. "Mijn kleinkinderen hebben slechte tafelmanieren omdat hun ouders ze die niet aanleren", stelt een oma in het 

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Anna28  schreef op: 10-12-2012 19:36:11
Mogen jouw kids van tafel als ze klaar zijn? Leer jij je kids tafelmanieren, en welke?

Ben wel even benieuwd naar aanleiding van dit bericht! 
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Marimammavanalec  schreef op: 10-12-2012 19:38:00
Wij hebben zelf ook geen manieren dus kan hem niks bijbrengen



Nee grapje hij moet even aan tafel blijven en dan mag hij spelen, en ik wik dat hij recht aan tafel zit aangzien hij altijd in de hangmodus wil zitten
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Spatje  schreef op: 10-12-2012 19:39:04
wij eten altijd aan tafel in de keuken, de dames moeten zolang blijven zitten als dat ze beide klaar zijn, dan mogen ze opstaan, wij kunnen nl lang eten niet schrokken, niet met hoofd op arm leunen, netjes eten

daarbij weet mijn dochter van 8 aan welke kant de glazen staan, en hoe het bestek hoort te liggen, ze dekt vaker de tafel en wel zo fijn als ze dat gelijk weet voor later
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Anna28  schreef op: 10-12-2012 19:40:17
hihi Marimamavanalec

Ik ben heel streng opgevoed qua tafelmanieren. Altijd recht zitten, geen ellebogen op tafel, eten met mes en vork, de lepel naar je mond brengen en je hoofd rechtop houden (dus niet het schaaltje naar je mond)
Niet boeren, winden of van tafel lopen om naar toilet te gaan. 
Met mes en vork alles eten, ook friet, zelfs pannekoeken oprollen met mes en vork. 

Ben er niks slechter van geworden maar merk wel dat ik nu de neiging heb om het ook vrij consequent te doen. Zowieso aan tafel eten en blijven zitten totdat we allemaal klaar zijn. Dat vind ik wel belangrijk. 
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Boterbloem  schreef op: 10-12-2012 19:40:35

Wat zijn tafelmanieren.


Mijn zoon eet nog veel met de handen. Van jongs af aan en hij eet bij andere idd wel met mes en vork, maar hij heeft er een hekel aan. Dan kan ik het verschrikkelijk voor hem maken of gewoon lekker laten eten (tja, wie heeft verzonnen dat we met mes en vork moeten eten en dat we dat allemaal maar moeten volgen he?)

Neuspeuteren hou ik niet van aan tafel, maar daarbuiten ook niet. 

Van tafel is als we allemaal klaar zijn. Ze vragen het niet, blijven in principe zitten, lopen ze er vanaf dan roep ik ze even terug. Blijven man en ik langer zitten dan zegt een van beide op den duur dat ze van tafel mogen.

Maar echte tafelmanieren leren ze hier niet. Ik heb erg weinig met al dat gemoet waardoor je gezeur krijgt aan tafel. Eten moet geen dingetje zijn wie het netst aan tafel zit en het best zich aan de regels houdt, van eten moet je genieten, gewoon jezelf kunnen zijn en het gezellig hebben.

Hier is de enige echte regel: het moet niet uit deh and lopen. Geen foodfight, beetje normaal eten (dus niet dat het eten overal ligt) opscheppen uit pannen gebeurd met de lepels voor hygiene dat soort dingen.

Maar geen gezeur hier. Begin er niet aan. Niet uit luiigheid, maar ik heb weinig met al die extra regels als geen ellebogen op tafel, met mes en vork eten enzovoort. Regels die ooit verzonnen zijn, maar ze voegen voor mij weinig toe.

Ze leren het dus voor de buitenwereld, maar thuis aan tafel mogen ze gewoon zichzelf zijn en genieten.

 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Xxx  schreef op: 10-12-2012 19:41:00
Mijn jongens moeten met vork eten (gaat soms nog wel eens mis 2 en 5 jaar)
Mogen niet van tafel voor iedereen klaar is.
Zitten recht aan tafel. 
Geen televisie of telefoons, computers aan tafel.
Ze mogen wel drinken tijdens het eten.
Proberen met de Mond dicht te eten.

Alleen friet en pannekoeken eten we bij de televisie.
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Alice  schreef op: 10-12-2012 19:41:29
Hier is het wel aan tafel eten en niet opstaan tenzij wij het goed vinden. Dat is de laatste tijd wat moeilijker want hij zit niet meer in de kinderstoel, maar hij weet het wel. Hij hoeft niet zolang als wij te blijven zitten, omdat ik een half uur stil zitten ook wel veel gevraagd vind voor een kind van 2. Naarmate hij ouder wordt, zullen we dat steeds verlengen. 
TV is uit tijdens het eten, we hebben een gesprek. 

Echt netjes eten, is ook nog moeilijk als je 2 bent, maar hij kan 't toch wel al vrij goed. 
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Mamavankristel&anouk
&daan
  schreef op: 10-12-2012 19:42:30

Mijn kinderen moeten wachten tot iedereen klaar is. Ze mogen niet met een hand hun hoofd ondersteunen. We spelen niet met eten. Als je klaar bent bestek op je bord. En helpen met afruimen.Dat soort dingen.  Het is hier gewoon vanzelfsprekend, ze weten niet beter.

Vroeger bij mij thuis ging iedereen gewoon van tafel als ze klaar waren. En dan zat je soms in je eentje nog te eten en meestal was ik dat, want ik was een trage. Ik vergeet dat ook nooit meer. Mijn vader ging het nieuws kijken, mijn broer vloog naar boven of ging weg met vrienden. Mijn moeder (toen ze nog leefde) ruimde alvast af en begon de afwas. En daar zat ik dan. Dus nee dat doen we hier niet. Mijn vader doet dat nog steeds en mijn broer en zijn gezin hebben dat overgenomen. En daar vliegen de kids ook van tafel zodra ze hun laatste hap in hun mond hebben.

 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Mafkees  schreef op: 10-12-2012 19:42:35
ik zag op mijn werk altijd veel smakkende kinderen, proppende kinderen en geen keurige eters en drinkers.
heb ik me altijd aan geirriteerd, dus toen ik zelf moeder werd, ben ik vanaf het begin heel duidelijk geweest.

er wordt altijd aan tafel gegeten. op de bank eten betekent speciaal!
we eten met ons mond dicht en 1 hap tegelijk. drinken kan ook zonder geluid.

aan tafel blijven zitten tot we allemaal klaar zijn en er wordt niet gespeeld aan tafel. we praten, we lachen, luisteren naar elkaar en eten lekker.

hier mag en kan eigenlijk alles, behalve met eten
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Bloemblaadje  schreef op: 10-12-2012 19:43:45
Hier blijven we netjes aan tafel zitten tot iedereen klaar is met eten, geen hand onder je hoofd, normaal zitten en dus niet hangen, niet smakken, niet boeren. Verder kunnen ze beide met mes en vork eten, maar dat hebben ze zichzelf geleerd. Hier wordt ook vaak de tafel gedekt door de jongens en ik heb ze ook verteld hoe het  bestek hoort te liggen. En vedre vind ik het ook niet fijn als ze tijdens het eten moeten plassen, maar helaas kun je daar niet altijd wat aan doen. Ik vraag ze wel altijd of ze voor die tijd nog naar de toilet moeten. Mochten ze wel tijdens het eten moeten plassen, dan mag dat ook gewoon.
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Anna28  schreef op: 10-12-2012 19:44:44
oh dus allemaal wel aardig aan de tafelregels haha

Ik heb op de bso echt zoveel kinderen meegemaakt die zeiden nooit aan tafel te eten en er altijd af te mogen als ze zelf klaar zijn. (vaak binnen 2 tellen)
De meeste kinderen aten voor de tv of met bord op schoot voor de computer ofzo. 

Veel kids zaten op hun knieen, stonden op hun stoel of waren continue aan het draaien, vielen om, zaten achterstevoren...

Heb me toen echt voorgenomen om het anders te gaan doen haha
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Orange  schreef op: 10-12-2012 19:45:28
Als ze maar weten hóe het hoort! Ik heb geen zin om thuis contant te zeuren. Maar ik verwacht dus wel dat ze ergens anders zich gedragen en met mes en vork eten en vooral niet smakken/met open mond eten. 


 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Lauw  schreef op: 10-12-2012 19:45:45
Hier eten ze beide aan tafel met mes en vork,
noof probeert het soms nog met dr handen te doen, ik zeg daar vri weinig ovr, doe net of ik het niet zie, dr vader daarin tegen let er wel goed op

wij gaan geregeld uit eten en dan doen ze het super,


 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Bloemblaadje  schreef op: 10-12-2012 19:46:22
Ik moet zeggen dat mijn vader niet echt de meest geweldige tafelmanieren had vroeger (lees: boeren en scheten laten en zijn gebit aflikken tijdens het eten, bléééhhh!) en ik het heel belangrijk vind dat mijn kinderen dat vooral NIET gaan doen. Verder een hele lieve vader, maar zijn tafelmanieren....
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Annie  schreef op: 10-12-2012 19:47:03
Hier 1 wiebelkont die niet kan blijven zitten. Dus als ze klaar is en een minuut of 5 heeft gewacht mag ze van tafel.
Wij eten 6 vd 7 dagen aan tafel. Fietjes eten we met onze handen en voor de tv.
Al het andere eten mogen ze zowel met mes en vork als met hun handen ALS ze maar eten dus niet lopen prutten ermee.
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Marimammavanalec  schreef op: 10-12-2012 19:47:37
Ligt ook een beetje aan de leeftijd, als hij ouder is moet hij wel helpen met tafeldekken afruimen etc etc.

 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Sabina Mv Milou En R
avi
  schreef op: 10-12-2012 19:48:25
Oh, dan hebben wij geen manieren... Wij eten op de bank met bord op schoot, Milou vaak op haar eigen stoeltje aan de salontafel. Wel eet ze netjes met een vork of lepel.
Overigens weet ze wel hoe het hoort/moet, ze smakt niet, eet netjes met haar mond dicht en praat ook niet met volle mond. Als we ergens anders eten, eet ze wel gewoon netjes aan tafel en vraagt ze of ze van tafel mag als ze klaar is. Ze hoeft van ons niet te blijven zitten, als haar bord maar leeg is!
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Anna28  schreef op: 10-12-2012 19:48:56

Quote Orange:
Als ze maar weten hóe het hoort! Ik heb geen zin om thuis contant te zeuren. Maar ik verwacht dus wel dat ze ergens anders zich gedragen en met mes en vork eten en vooral niet smakken/met open mond eten. 




Maar doen ze dat dan ook daadwerkelijk? 
Ik zie het niet als zeuren hoor, als ze het vroeg leren dan weten ze het gewoon en hoef je ze niet dagelijks te corrigeren. Tenminste hier dan. Tim is nu 1.5 en die weet heel goed dat hij op zn billen moet blijven zitten. Als hij gaat staan dan kijkt hij naar me en dan hoef ik vaak niet eens wat te zeggen. Of zijn voeten op tafel leggen, hij zegt zelf al: uh uh en haalt ze dan weg, zo grappig. 

Ik vraag me af als je het thuis nooit hoeft te doen, doe je het dan wel ergens anders? Misschien wel als de kids wat groter zijn natuurlijk, maar zo klein (4-7 jaar) nog niet denk ik. 
Maar geen idee hoor. 
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Mamami  schreef op: 10-12-2012 19:52:19

Oei dan ben ik wel streng geloof ik;


- altijd met mes en vork eten (behalve friet)
- we eten altijd aan tafel
- geen ellebogen op tafel
- niet met volle mond praten
- niet met open mond eten (smakken)
- geen rare bijgeluiden aan tafel (winden laten, boeren)
- we blijven allemaal zitten tot iedereen klaar is
- geen tv aan
- recht op je stoel zitten
- geen gatver dat lust ik niet, als je iets niet zo lekker vind dan eet je maar wat minder. (ik houd wel rekening met voorkeuren dus als ze iets echt niet lusten dan kook ik voor die persoon iets anders)
- als je iets wilt waar je niet bij kunt dan vraag je dat aan iemand (dus niet over de tafel heen hangen)

Mijn kinderen zijn nu 8 en 6 en we hebben dit vanaf dat ze vast voedsel eten aangeleerd. Is nooit een strijd geweest, ze weten niet beter. Kan nu met een gerust hart uit eten gaan, ze gedragen zich keurig !

Laatst met vriendin en haar gezin uit eten gegaan. Zat echt tenenkrommend aan tafel. Dochter smakt, eet met handen, rent steeds van tafel, mes wist ze niet wat ze daar mee moest, praat met volle mond. Alles wat op tafel kwam was dat lust ik niet. En dit is echt geen uitzondering. Merk het regelmatig als vriendjes of vriendinnetjes blijven eten. Probeer ze dan altijd wel op een leuke manier onze tafelregels bij te brengen.

Ik vind dit gewoon iets wat hoort bij je opvoeding en het bijbrengen van bepaalde standaarden (normen en waarden). Maar goed ik ben misschien ouderwets

 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Lonneke  schreef op: 10-12-2012 20:01:25
Nou ik vind er veel strenge regels bij  pfff

Hier niet veel regels dan denk ik. 
Eten wel altijd aan tafel geen tv aan .
Geen speelgoed aan tafel.
Blijven aan tafel zitten tot de 3 kids klaar zijn met eten .. MAAR de meiden gaan nog wel eens van tafel af en dan is het de grootste ruzie er weer aan te krijgen , ik wil ook kunen eten dus dan eten ze maar niet meer
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Boterbloem  schreef op: 10-12-2012 20:04:16

Quote mamavanKristel:

Mijn kinderen moeten wachten tot iedereen klaar is. Ze mogen niet met een hand hun hoofd ondersteunen. We spelen niet met eten. Als je klaar bent bestek op je bord. En helpen met afruimen.Dat soort dingen.  Het is hier gewoon vanzelfsprekend, ze weten niet beter.

Vroeger bij mij thuis ging iedereen gewoon van tafel als ze klaar waren. En dan zat je soms in je eentje nog te eten en meestal was ik dat, want ik was een trage. Ik vergeet dat ook nooit meer. Mijn vader ging het nieuws kijken, mijn broer vloog naar boven of ging weg met vrienden. Mijn moeder (toen ze nog leefde) ruimde alvast af en begon de afwas. En daar zat ik dan. Dus nee dat doen we hier niet. Mijn vader doet dat nog steeds en mijn broer en zijn gezin hebben dat overgenomen. En daar vliegen de kids ook van tafel zodra ze hun laatste hap in hun mond hebben.



Haha ik precies andersom, en dan moesten we altijd wachten op de meest trage, verschrikkelijk vond ik dat! Moest ik huiswerk maken of nog weg en dan zat je maar te wachten en te wachten. 10 minuten verspilt aan tafel en soms nog langer. Kan me die frustraties nog naar boven halen. 


 


Toch best mooi om te zien dat je kijkt naar je eigen opvoeding en hoe je het hebt opgevat en daardoor weer anders gaat doen. Als ik jou bericht lees denk ik: Neeeee niet doen! TErwijl het misschien wle heel goed werkt in je gezin, maar ik vond het echt verschrikkelijk. 

Zo wisselen we gewoon elke generatie hihi

 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 10-12-2012 20:05:22
Mijn kinderen zijn zo perfect, die hebben dat niet nodig
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Anna28  schreef op: 10-12-2012 20:07:20

Quote Orange:
 Ik heb geen zin om thuis contant te zeuren.  



Quote Orange:
 . MAAR de meiden gaan nog wel eens van tafel af en dan is het de grootste ruzie er weer aan te krijgen , ik wil ook kunen eten dus dan eten ze maar niet meer



Wie is de baas dan bij jullie?  Even flauw hoor, maar ze moeten toch gewoon luisteren?



 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Jomi  schreef op: 10-12-2012 20:08:11
Wij zijn best streng denk ik, ik wil dat ze eten zoals wij ook eten.
Dus dat is best een hele lijst waar ze aan moeten denken, maar ja zo eten wij ook en zij leren het van kleins af aan al zo.

Hier kwam een keer een vriendje eten en die liet een boer en likte zn bord af. Mn zoontje zei daar iets van en toen zei hij: dat doet papa ook altijd. Tja....
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Boterbloem  schreef op: 10-12-2012 20:10:06
bord aflikken vind ik een compliment.

Ooit hebben mensen tafelmanieren verzonnen en daar zou je je dan aan moeten houden. Ik vind het maar een lading regels die niet perse nodig zijn.

Bord aflikken, heeeeeerlijk! Of het schaaltje van je toetje.

Mag ik bij je komen eten Jomi hahaha
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Suus  schreef op: 10-12-2012 20:11:57
Wij eten aan tafel en blijven zitten tot iedereen klaar is. Niet zeuren om een toetje, niet met ellebogen op tafel, met bestek eten, kauwen met je mond dicht en niet praten met eten in je mond. TV etc gaat uit, geen speelgoed. Wij gaan een rondje waarbij we om en om vertellen over onze dag en als het rondje korter is dan iedereen zijn bord leeg heeft verzinnen we wat anders.

Ik vind het belangrijk dat ze manieren hebben geleerd en ik vind het zeer belangrijk om met zijn 4-en contact te hebben en naar elkaar te luisteren.
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Spatje  schreef op: 10-12-2012 20:12:12
ow ik laat ook wel eens boer
in china betekent dat dat het eten goed gesmaakt heeft
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Boterbloem  schreef op: 10-12-2012 20:13:08

Quote spatje:
ow ik laat ook wel eens boer
in china betekent dat dat het eten goed gesmaakt heeft


*burp* of een wedstrijdje wie de hardste kan haha
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Cassandra  schreef op: 10-12-2012 20:13:22
Wij eten altijd aan tafel en de kinderen zijn niet anders gewend. Ze gaan ook nooit zomaar van tafel af. Pas als we zelf aangeven dat het mag gaan ze spelen.
Verder regels hier:
- naar toilet vóór het eten (niet onder de maaltijd) en verplicht handen wassen voor we aan tafel gaan
- Geen geklier met borden of bestek (herrie maken, 'trommelen', bord op z'n kop).
- Niet aan pannen komen.
- Wachten op je beurt, niet zeuren om eten
- Met mes en vork of lepel/vork eten.
- Niet met volle mond praten
- Niet smakken of met mond open eten
- Niet met eten gooien/klieren (jongste probeert het nog wel eens, wat niet lekker is er af te schuiven of op de grond te gooien).
- Niet zomaar van tafel lopen
- Rustig praten onder de maaltijd
- Geen tv of speelgoed. Maaltijd is een gezinsmoment om te eten, niet om nog iets anders te doen.
- Recht zitten
- Geen pet of capuchon op.

Best wat regels, veel gaat ongemerkt en is inmiddels vanzelfsprekend geworden (tv uit, pet af). En voor een hele boel dingen geld hier dat ik best wel eens wat door de vingers wil zien, zolang het niet te gek word. De maaltijd moet geen strafkamp worden, maar ze mogen/moeten wel leren hoe het hoort. Veel gaat dus impliciet of met korte opmerkingen.
 
Quote
RE: kleinkinderen slechte tafelmanieren
Spatje  schreef op: 10-12-2012 20:14:19
dan doen we als we met zijn vieren in bed liggen, dan doen we een schetenwedstrijd , wat een lol hebben we dan, heerlijk is dat ipv zo stijf te doen, we leven maar 1x
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op kleinkinderen slechte tafelmanieren
Naam
Bericht