Menu
 

Topic:

samen in een klas

Ano  schreef op: 06-12-2012 21:42:41
Mijn jongste zoontje wordt in maart 4. Zijn broer wordt in mei 6 en zit in groep 1/2 (combiklas). Nu zijn er 2 combiklassen en de school hanteert het beleid dat broertjes/zusjes niet samen in een klas zitten. Ik dacht steeds dat een goed idee te vinden.

Nu komt het dichterbij en mijn zoontje van bijna 4 komt graag in de klas van zijn broer, maar vindt de nieuwe (andere combi-) klas een beetje eng. Mijn oudste zou het erg leuk vinden als zijn broertje bij hem in de klas komt.

Wij wonen in regie noordnederland en hebben dit jaar vroeg zomervakantie. Mijn jongste is eind maart jarig en de vakantie begint half juli. Het gaat dus om 3,5 maand, daarna gaat de oudste naar groep 3.

Wat vinden jullie, samen in een klas doen (als het mag van de juf) of in aparte klassen?
 
Quote
Navigatie
RE: samen in een klas
Minou  schreef op: 06-12-2012 21:45:06
Voor die korte tijd..ik zou zeggen waarom niet ( ik zou het stiekem wel leuk vinden en de rest van de schooltijd gebeurt het toch niet meer)
 
Quote
RE: samen in een klas
Suus  schreef op: 06-12-2012 21:47:52
Aparte klassen. Dat is beleid en ik zie geen reden om het anders te doen. Heel veel kindjes vinden het eng en zullen het zelf moeten doen en van uistel wordt het echt niet beter.
 
Quote
RE: samen in een klas
C@th  schreef op: 06-12-2012 21:48:38
hier gebeurt het wel dat broertjes/zusjes neefjes/nichtjes bij elkaar in de klas komen.
je zou het kunnen aankaarten, voor het wenningsproces op school is het wel makkelijker als je jongste zijn "grote" broer bij zich heeft
 
Quote
RE: samen in een klas
Jolanda1974  schreef op: 06-12-2012 21:51:18

Quote Suus:
Aparte klassen. Dat is beleid en ik zie geen reden om het anders te doen. Heel veel kindjes vinden het eng en zullen het zelf moeten doen en van uistel wordt het echt niet beter.



Mee eens, los laten noemen ze het ook wel. Jullie moeten er beide doorheen en het zal uiteindelijk wel meevallen allemaal. Natuurlijk is jullie mannetje "bang" voor het onbekende, het is ook onwijs spannend, maar aan de hand van zijn oudere broer leert ie niet voor zichzelf opkomen. Hij zal zijn eigen plekje in de klas moeten zien te vinden en zich niet verschuilen achter zijn broer.
 
Quote
RE: samen in een klas
Mama-van-aimy  schreef op: 06-12-2012 21:51:22
Ik zou ook voor aparte klassen gaan.

Hier mogen broertjes/zusjes ook niet samen in de klas.

Sterker nog, hier mogen ze niet eens samen op het schoolplein spelen.

Mijn oudste dochter is bijna 6 jaar en zit in groep 2. Mijn middelste dochter is bijna 4 (over 2 weken) en zit sinds maandag in groep 1.

Groep 1 en 2 delen het schoolplein, maar als de groepen van mijn dochters tegelijk buiten zijn, dan houd de juf in de gaten dat ze niet samen spelen. De jongste moet namelijk haar eigen vriendinnetjes maken! Mijn oudste dochter speelt graag "moeder de gans" over haar jongere zusje. Met als gevolg dat alle vriendinnetjes van mijn oudste dat doen. En zo kan de kleinste zelf niet de kans krijgen om zich te ontplooien.
 
Quote
RE: samen in een klas
Ano  schreef op: 06-12-2012 21:54:38
Dank voor de reacties tot nu toe. Mijn jongste in eigenlijk normaal voor niets of niemand bang en trekt zich van zijn grote broer ook niet al teveel aan, ik zie wel wat in het moeder/vader de gans probleem en dat die vriendjes dat ook kunnen gaan doen.
 
Quote
RE: samen in een klas
Mamvan3  schreef op: 06-12-2012 21:57:35
Hier zitten mijn oudste 2 ook samen in 1 lokaal (gecombineerde groepen). Ze hebben ook samen op de PSZ en in de kleuterklas gezeten. Maar bij ons spelen ze ook niet samen op school, hebben ze tot onze verbazing ook nooit gedaan.
Vanaf dag 1 op de PSZ gingen ze elk een kant en bij drinken/fruit eten, kwamen ze weer bijelkaar. Wanneer er ruzie is, komen ze wel voor elkaar op
Dus wanneer je ervoor kiest dat ze in 1 klas komen, hoeft het dus helemaal niet zo te zijn dat ze gaan 'klitten'.
 
Quote
RE: samen in een klas
Suusmv3  schreef op: 06-12-2012 22:41:37
hier is ook het beleid liever geen broertjes/zusjes en neefjees/nichtjes bij elkaar in de klas... 

maar eind afgelopen schooljaar bij mijn oudste in de klas is het broertje van zijn beste vriendje wel voor 2 maanden daar in de klas geplaatst.... 
 
Quote
RE: samen in een klas
M@rion  schreef op: 06-12-2012 22:51:14
apart houden. mijn twins zitten ook apart van elkaar en ik heb daar geen spijt van. zo leren ze op hun eigen benen te staan en krijgen ze hun eigen vriendjes
 
Quote
RE: samen in een klas
Marjolein852  schreef op: 06-12-2012 23:51:05
Niet bij elkaar..

hier mag dat ook niet; ze komen elkaar wel tegen op het schoolplein bij het buitenspelen (continurooster).

Zou er ook niet voor kiezen.. Ben groot voorstander van éigen leven'maw  in dit geval eigen juf/meester, eigen vriendjes, eigen beleving..

 
Quote
RE: samen in een klas
Lot  schreef op: 07-12-2012 07:42:21
Maar wat is er op tegen om een kind dat het spannend vindt bij zijn broer in de klas te plaatsen, voor een paar maanden? Waarom moeten kinderen tegenwoordig zo snel groot en hard worden? Mag dat niet geleidelijk gaan?
Ik heb zelf twee maanden bij mijn zus in de kleuterklas gezeten en vond het geweldig!
Hier op de vrije school is dat gelukkig ook het beleid, broertjes en zusjes komen bij elkaar in de klas, tenzij er een reden is om dat niet te doen. Vorig jaar in de kleuterklas gebeurde dat, zusjes gingen niet lekker samen,dus die zijn na enkele weken toch apart gegaan. En bij tweelingen zullen ze ze mss ook scheiden, omdat het dan om meerdere jaren gaat. Maar die korte tijd samen is toch juist leuk? Mijn zoon komt in maart bij zijn zus in de klas. Hij kent de juffen en kinderen daar goed, en het naar school gaan is al spannend, waarom niet wat makkelijker maken?
 
Quote
RE: samen in een klas
Baby2  schreef op: 07-12-2012 07:59:21
Mijn zoontje zit bij zijn neefje in de klas en dit komt ook doordat groep 1 en 2 gecombineerd zijn, hebben ook geen andere keuze want er is maar 1 klas. Voor mijn zoontje was dit erg prettig, ging daardoor met plezier naar school want hij kende immers zijn grote neef!!!
Mijn zus en ik waren in eerste instantie bang dat mijn zoontje daardoor niet ''los'' zou komen van zijn grote neef, maar niets is minder waar. Mijn zoontje maakt gewoon zelf vriendjes en kijkt soms niet eens meer om naar zijn neefje. Zo kan het dus ook. Ik vond het echt ideaal.
 
Quote
RE: samen in een klas
Marly-jane  schreef op: 07-12-2012 08:00:55
ja tuurlijk waarom niet? mijn oudste 2 schelen 13 maand. die zullen gedurende hun gehele schooltijd in combi klassen samen zitten. Nu samen in de kleuterklas, dan een jaar niet samen ivm dochter naar gr 3 en zoon nog in de kleuterklas. maar dan komt zoon er ook weer bij want gaan ze samen naar combi klas 3 / 4. en zo de gehele basisschool periode. Super leuk juist. merk er trouwens niets van dat het broer en zus zijn hoor in de klas, ze gaan elk hun eigen gang.
 
Quote
RE: samen in een klas
Anon  schreef op: 07-12-2012 09:17:40
Mijn middelste is geplaatst in de groep waar mijn oudste tot de zomer had gezeten. Gevolg was dat mijn middelste ging spelen met de exvriendjes van mijn oudste, zeg maar. Gevolg was dat hij niet goed leerde vriendjes te maken en een jaar later, toen al zijn vriendjes naar groep 3 gingen hij dat alsnog moest doen. Ik zou zeggen, ieder in een eigen groep.
 
Quote
RE: samen in een klas
Mama_anja  schreef op: 07-12-2012 09:19:00
samen in de klas maakt niet uit is maar voor even en dat kan net de jongste laten wennen 
wij zitten als we pech hebben 2 x met samen bij elkaar zitten
op de peuter en strx als onze oudste niet naar groep 2 kan ook dan zitten de oudste in 1 en de jongste in 0

dus gewoon doen wat je hart in geeft vind je en je kinderen het leuk gewoon doen
 
Quote
RE: samen in een klas
Mar80  schreef op: 07-12-2012 09:32:14
Hier proberen ze juist om broers-zusjes samen in 1 klas te zetten.

Mijn dochter is van juni dus ze zal over een half jaar ongeveer 1,5 maand bij haar 'grote' broer in de kleuterklas zitten. Daarna gaat hij naar groep 3.

Ik vind het handig omdat ik de juf ken. De juf vindt het ook handig omdat ze het gezin kent.

Mijn dochter komt nu ook al graag in de klas en mag af en toe al een dagdeel meedoen. Wennen hoeft eigenlijk niet meer te gebeuren.

Oh ja het is een gewone school. Geen vrije school oid.
 
Quote
RE: samen in een klas
Esther Mv Thomas  schreef op: 07-12-2012 12:24:42
In de klas van mijn zoontje zitten 2 zus-broer stelletjes. Dit kan gewoon niet anders, omdat het een Leonardo-school betreft en er maar 1 combi 3/4 groep is. Volgend jaar zitten ze dus weer een jaar apart en daarna weer 1 jaar samen.
Het ligt er verder aan wat het beleid van school is natuurlijk, als het echt niet mag en anders kan, dan zal het zo moeten.
 
Quote
RE: samen in een klas
Ano  schreef op: 07-12-2012 22:54:48
hmmm, veel voors en tegens! Dank voor al jullie reacties. Ik denk er nog even over na en ga er ook met de juf nog eens over praten.
 
Quote
RE: samen in een klas
Jomi  schreef op: 08-12-2012 07:19:52
Ik snap sowieso niet dat je erover nadenkt want je hebt geen keus, het beleid is namelijk dat ze het niet doen!
 
Quote
RE: samen in een klas
Proestie  schreef op: 08-12-2012 07:54:52
Ik zie er ook geen probleem in als ze bij elkaar zitten hoor. Hier zitten de kinderen op een kleine school. Mijn oudste twee hebben in groep 1&2 en in groep 2&3 bij elkaar in de klas gezeten. Ze hadden er beide geen problemen mee. 
Ik lees hierboven ook wat over uitstel, maar dat vind ik niet. Het kan juist veilig aanvoelen dat een broer of zus in de klas zit. En als de ontwikkeling gewoon verloopt heeft de jongste in die drie maande echt wel eigen vriendjes gemaakt en zal het na de zomervakantie gewoon zonder problemen gaan. 
 
Quote
RE: samen in een klas
Alice  schreef op: 08-12-2012 09:06:20
Ik zie ook het probleem niet, zeker niet voor zo'n korte tijd. 
Je jongste moet heel veel nog gaan leren... schrijven, rekenen etc.. dat hoeft ook allemaal niet in de eerste 3 maanden dat hij op school zit. 

Heeft nog ruim 2 jaar in de kleuterklassen zonder zijn broer om zelf vriendjes te maken en op eigen benen te staan
 
Quote
RE: samen in een klas
Ano  schreef op: 08-12-2012 10:33:54
Ik denk erover na omdat beleid vaak niet in beton gegoten is. Er is mij niet in drievoud het beleid toegstuurd, de juf zei gewoon: normaal doen we het zo. En het is inderdaad maar voor heel even, na de zomer gaat de oudste naar groep 3, samen met zijn vriendjes.
 
Quote
RE: samen in een klas
Jesmv3  schreef op: 11-12-2012 19:04:44
Ik zou het niet doen als het voor langere tijd is.Voor kortere tijd zal niet veel uitmaken.
IK ben blij dat wij voor deze school hebben gekozen die gecombineerde klassen hebben,allee groep 3 is 1 klas van.mijn zoon en dochter zitten dus nu 1 jaar bij elkaar.Gelukkig gaat het goed.

ik ben zelf 1 van een tweeling,altijd bij elkaar in de klas gezeten,tot en met de middelbare school.
Ik had het absoluut NIET gedaan als ik een tweeling had gehad,of zoals nu,een kind va 5 en 6 op zelfde niveau en zelfde klas.Ii vind het gewoon niet goed,altijd had ik mijn zus,altijd waren we samen.En dan is het erg moeilijk als je dan uiteindelijk op je 16e alles ineens ALLEEn moet doen.....

 
Quote
Navigatie


Reageren op samen in een klas
Naam
Bericht