Fruit en groenten verminderen het risico op
hartziekten en hartinfarcten, dat is bekend. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt aan om elke
dag 400 gram groenten en fruit te eten. Gemakshalve wordt dat vertaald in vijf porties van zowat 80
gram, het gewicht van de gemiddelde appel of wortel.
Het Europese onderzoek EPIC toont nu
aan dat de WHO gelijk heeft. 'De cijfers bewijzen dat het eten van verse groenten en fruit gepaard
gaat met een lager sterfterisico aan hartinfarcten', zegt dokter Joline Beulens, die de Nederlandse
deelnemers volgde. 'Het beschermende effect trad inderdaad al op bij vijf porties. Maar we stelden
ook vast dat het risico op hartaandoeningen verder daalt met 4 procent per portie die je extra
eet.'
Aan het onderzoek namen acht landen deel; België was daar niet bij, Nederland
wel. Gedurende acht jaar werden 300.000 mensen tussen 40 en 85 jaar gevolgd. Van hen stierven er
1.663 aan een hartziekte.
'In vergelijking met mensen die minder dan drie porties
fruit of groente per dag eten, merkten we 21 procent minder sterfgevallen bij de groep die 5 tot 7
porties per dag at, en 22 à 23 procent minder bij mensen die 8 porties aten. Ik moet er wel
bij zeggen dat nauwelijks één op de vijf van de gevolgde mensen dagelijks aan die 640
gram toe kwam.'
Hoge bloeddruk
'Acht porties per dag is
inderdaad niet weinig', zegt 'koninklijk' hartchirurg Pedro Brugada. De resultaten komen voor hem
niet als een verrassing: 'Wie méér fruit en groente eet, zal automatisch ook minder
andere voedingsmiddelen eten, om frieten en biefstuk niet bij naam te noemen. Van de vijf
risicofactoren die hartaandoeningen verklaren, zijn er drie rechtstreeks gelinkt aan ons
voedingspatroon: hoge bloeddruk, suikerziekte en te hoge cholesterol. De twee andere zijn
erfelijkheid en roken.'
De cardioloog verbonden aan het AZ-VUB wijst erop dat
hartziekten nog altijd doodsoorzaak nummer 1 zijn in ons land. 'Een op de drie Belgen sterft als
gevolg van hart- en vaatziekten; jaarlijks sterven 10.000 mensen een plotse hartdood.'
Of Brugada zelf genoeg fruit en groente eet? 'Veel te weinig, moet ik tot mijn scha en
schande bekennen. Want ze zijn niet alleen goed tegen hartaandoeningen, ook in het voorkomen van
kanker kunnen ze een heilzame rol spelen.'