Menu
 

Topic:

Tros Radar over aanvullende verzekeringe

Mama-van-aimy  schreef op: 26-11-2012 21:32:55
Ik heb vanavond Tros Radar zitten kijken over de aanvullende verzekeringen.
Was erg interessant.

Ik wil jullie zeker het stukje niet onthouden:


Aanvullende zorgverzekering


26-11-2012


 


Veel mensen hebben een aanvullende zorgverzekering, maar gebruiken deze helemaal niet. Zij kunnen besparen door deze aanvullende dekking op te zeggen. Ook mensen die de verzekering (deels) gebruiken, kunnen geld besparen door de premie opzij te zetten en zelf de kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapie te vergoeden.


 Let op: we lieten in de uitzending zien dat er een prijsverschil zat tussen het online en schriftelijk afsluiten van je polis bij Unive. Het ging hierbij om de Unive Basis en de Unive Zekur. We vermeldden daarbij dat de voorwaarden bij deze verzekeringen gelijk zijn. Het is wel zo dat je bij Unive Zekur maar naar 1 ziekenhuis per provincie kunt. De basisverzekering van Unive biedt meer gecontracteerde zorg.

 


Behalve het opzeggen van een onnodige aanvullende verzekering valt er ook veel te besparen op het eigen risico van de basisverzekering. Bovendien kan het lonen om over te stappen naar je eigen verzekering: met een internetvariant van exact dezelfde verzekering kan je vaak al zo’n 100 euro premie per jaar besparen.


 


Er zijn veel misverstanden over de zorgverzekering. Radar heeft geprobeerd de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Klik hier voor het artikel over deze misverstanden.


 


Er zijn diverse vergelijkingssites die je kunnen helpen met het maken van een keuze voor een verzekeraar, zoals Independer.nl, Kiesbeter.nl, Verzekeringssite.nl en Zorgkiezer.nl.


 


Toeters en bellen


Iedereen moet een basisverzekering afsluiten voor de ziektekosten; dat staat in de wet en is verplicht. Deze verzekering dekt dan ook alle noodzakelijke zorg. Zo zijn ziekenhuisopnames, medicijnen -van een simpele antibioticakuur tot chemotherapie-, huisarts, ambulancevervoer allemaal verzekerd.


 


Wil je ook minder noodzakelijke zorg verzekeren dan kan dat met een aanvullende verzekering. Deze verzekering is er voor de ‘toeters en de bellen’ van de zorg. Daaronder vallen dingen, zoals fysiotherapie (alleen bij bepaalde chronische ziekten valt fysiotherapie onder de basisdekking), hulpmiddelen zoals brillen, psychologische zorg en alternatieve geneeswijzen.


 


Ook voor de tandarts kan je een aparte zorgverzekering afsluiten. In de ‘gewone’ aanvullende verzekering zit namelijk geen vergoeding voor tandartskosten. De tandartsverzekering dekt alle behandelingen bij de tandarts en heeft vaak een maximum. Er wordt dan bijvoorbeeld tot 500 euro vergoed, als de rekening hoger uitvalt dan moet je dat alsnog zelf betalen.


 


Veel mensen hebben een aanvullende verzekering, maar maken nauwelijks gebruik van deze toeters en bellen. Ze gaan wel naar de tandarts voor controle, maar hebben eigenlijk nooit gaatjes. Of ze gaan maar twee keer per jaar naar de fysiotherapeut. Mensen die meer premie betalen dan ze uiteindelijk vergoed krijgen, zijn ‘oververzekerd’ en zouden deze verzekering beter op kunnen zeggen.


 


Ook mensen die maar sporadisch zorg gebruiken uit de aanvullende zorgverzekering zouden kunnen overwegen deze stop te zetten. Het kan voordeliger zijn om de premie op een aparte spaarrekening te storten en dat geld te gebruiken voor de aanvullende zorg. Zo heb je altijd geld beschikbaar en ben je flexibel in hoe je dit geld in wil zetten.


 


Eigen risico


Bij de basisverzekering hoort een eigen risico. Hoe hoog dit eigen risico is, bepaalt de overheid. Voor 2013 is het eigen risico gesteld op 350 euro. Dit heet het verplichte eigen risico.


 


Dat betekent dat de eerste 350 euro aan zorgkosten die onder de basisverzekering vallen zelf betaald moet worden. Er zijn een paar uitzonderingen waar dit eigen risico niet voor geldt: de huisarts, verloskundige zorg, kraamhulp en bevolkingsonderzoeken.


 


De eerste 350 euro zijn dus voor jezelf. Dat geldt zowel voor medicijnen tegen misselijkheid als een gebroken arm. De rest krijgt je vergoed. De zorgverzekeraar stuurt vaak een acceptgiro voor de kosten die je zelf moet betalen.


 


Mensen die niet boven de 350 euro per jaar verwachten uit te komen, kunnen besparen op het eigen risico. Je kan namelijk ook voor een hoger eigen risico kiezen, ook wel het vrijwillige eigen risico genoemd. Hoe hoger het vrijwillige eigen risico, hoe minder premie je hoeft te betalen voor de basisverzekering.


 


Je kan zelf kiezen hoe hoog het eigen risico wordt, maar er zit wel een maximum op. Zo kan je een vrijwillig eigen risico nemen tot 500 euro. Samen met het verplichte eigen risico (350 euro) kan het dus oplopen tot 850 euro. De korting die je dan krijgt op de premie kan loopt op tot 300 euro per jaar.


 


Mensen die weinig zorg verwachten, omdat ze niet ziek zijn, geen medicijnen gebruiker, geen chronische klachten hebben en slechts af en toe naar de huisarts gaan, kunnen hun eigen risico ophogen. Deze mensen betalen zodoende minder premie voor de basisverzekering. Voorwaarde is dan wel dat ze in staat moeten zijn om in een keer 850 euro over te maken. Wanneer je een been breekt en daarmee noodgedwongen een paar weken in het ziekenhuis ligt, krijg je dus een rekening van 850 euro.


 


Overstappen


Het kan lonen om over te stappen naar je eigen verzekering. Elk jaar krijg je van je zorgverzekeraar bericht hoe hoog de premie voor volgend jaar wordt. Veel mensen gaan hiermee akkoord en blijven zitten. Het kan echter zijn dat exact dezelfde verzekering onder een andere naam via internet wordt aangeboden en dat deze verzekering veel goedkoper is. Overstappen naar de eigen zorgverzekeraar kan zo’n 100 euro per jaar opleveren.


 


Hiervoor hoef je eigenlijk weinig te doen. Als je de goedkopere verzekering aanvraagt, wordt de oudere duurdere verzekering automatisch stopgezet.

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Karien  schreef op: 29-11-2012 19:01:56
Het punt bij ons is, mijn man krijgt al 30 euro extra bij zijn loon, als extra bijdrage voor de ziektekosten. Gaan wij terug naar basis vervalt dat bedrag ook. Dus echt even goed alles uitrekenen.
tandarts zeg ik denk ik wel op, 2x controle heeft mij 80 euro gekost dit jaar...controle en tandsteen verwijderen enzo. Maar heb wel 260 betaald aan die verzekering..... Dus daar stop ik mee.
betaal het dan liever zo. 
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Cindy  schreef op: 30-12-2012 16:28:02
bij mij is na de behandelingen op 40 euro na de 350 euro op.
dat is dan tandarts en mondh. en vullingen

de pil moet je zelf betalen.

scheelt 7,10 per maand op dat ik geen tandartsverz neem.



sorry sis ik kan de andere stukjes niet lezen bijj de andere zorgverzekering, dus zet m hier maa onder
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Cindy  schreef op: 30-12-2012 16:31:30
dus dan zou ik nog 40 euro over houden voor medicatie huisarts.
Of mijn verzekering hoger zetten en dan wel een tandvezekering hebben voor 75 % tot 250 euro.
En de rest over voor medicatie
Scheelt 7,10 per maand

wij zaten bij pma 234 en dan zou het nu of 208 of 215 worden per maand.
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Ladyb  schreef op: 30-12-2012 18:59:44
Ik heb 2 jr bij czdirect gezeten. Helaas vergoeden zij flapoorcorrecties niet en dat zal het komende jaar gebeuren bij mijn dochter. Daarom zit ik nu bij CZ met de aanvullende basisverzekering en geen aanvullende tandarts. Geen tandarts omdat dit 210 euro kost voor een heel jaar en ik met één controle per jaar echt niet aan dit bedrag kom, ik heb een zeer goed gebit. En altijd nog geld op de rekening mocht er wel een gaatje zijn.
Bij czdirect was ik beter aanvullend verzekerd voor minder geld, maar ja ze vergoeden dus geen flapoorcorrectie.
Bij czdirect had ik altijd het hoogste eigen risico maar aankomend jaar moet ik naar de specialist ( reumatoloog ) en verwacht ik veel kosten te hebben ( heb zeer veel lichamelijke klachten ) 

Als mijn kinderen aan de beugel moeten dan stap ik over naar VGZ, bij het aanvullend pakket gezinnen ben je dan gelijk voor 2500 euro verzekerd voor orthodontie. Bij CZ spaar je dit pas na 4 jaar bij elkaar.
 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Cindy  schreef op: 30-12-2012 20:53:41
zit de tandarts wel of niet in het eigen risico?

Heb voor morgen nog de hele ochtend om over na te denken,
Het word cz direct voor mijn man zijn we er uit, maar voor mij.

heb uitgerekend als die 350 euro e.r ook voor tandartts is dan heb ik
- een 3 vlaks vlulling op voortand, ( is nu 2 jaar terug gedaan )
- 2 x vulling
- 2 x mond h.
en houd ik 40 euro er van over.

doe ik de andere verzekering dan heb ik naast die 350 euro ook nog ene tandarts verz. die 75% vergoed tot 250 euro.
Maar dat vind ik dan onzin en je heb je eigen r. en die tandarts verz.

Hoop dat jullie t een beetje snappen.

De huisarts heb ik/ of had ik altijd prednison en een ab voor longontstekingen 2 keer per jaar.
Wie weet of dat dure medicatie zijn om te betalen.

 
Quote
RE: Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Ikke  schreef op: 30-12-2012 20:59:33
De tandarts zit niet in  het verplicht eigen risico! De tandartskosten komen dus bovenop je verplicht eigen risico (afhankelijk van je aanvullende tandartsverzekering)
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Tros Radar over aanvullende verzekeringe
Naam
Bericht