Menu
 

Topic:

waarom op 5 december?

Lilly  schreef op: 21-11-2012 15:33:43
Hey iedereen ,
Weet iemand waarom jullie in Nederland de Sint al vieren op 5 december en niet zoals hier op zijn 'echte' verjaardag op 6 december?
 
Quote
Navigatie
RE: waarom op 5 december?
Smar  schreef op: 21-11-2012 15:34:22
uh omdat 5 december zijn verjaardag is toch????????
 
Quote
RE: waarom op 5 december?
Annie  schreef op: 21-11-2012 15:35:42
Nederland: St.Nicolaasfeest of Sinterklaasfeest, een kinderfeest waarmee de dood van St. Nicolaas, een bisschop uit Myra, wordt herdacht. St. Nicolaas was volgens de overlevering een groot kindervriend. Het feest wordt in de avond (de vooravond) gevierd, maar in het zuiden van Nederland en in België ook wel in de ochtend van 6 december. De kinderen vieren dan de verjaardag van Sint Nicolaas, terwijl het kerkelijke feest (de sterfdag) van de heilige Nicolaas op 6 december wordt gevierd. Het fenomeen van het vieren op de avond voorafgaand aan het werkelijke feest, zien we ook bij Kerstavond op 24 december. Dit verwijst naar een tijdsrekening, waarbij de nieuwe dag begint bij de zonsondergang van de vorige (vrgl de sabbat in de Joodse traditie).

Van wiki
 
Quote
RE: waarom op 5 december?
Made  schreef op: 21-11-2012 15:38:03
heeeeel vroeger begon de nieuwe dag om 1800uur, dus valt pakjesavond op 6 dec..de sterfdag van st.nicolaas
 
Quote
RE: waarom op 5 december?
Cassandra  schreef op: 21-11-2012 15:38:11
Dus eigenlijk vieren we helemaal zijn verjaardag niet maar zijn dood (sterfdag)
 
Quote
RE: waarom op 5 december?
Lilly  schreef op: 21-11-2012 15:38:12
Dus als ik het goed heb ,is hij idd jarig op 6 december maar volgen jullie de joodse uurtelling waarbij de nieuwe dag bij zonsondergang begint?
 
Quote
RE: waarom op 5 december?
Lilly  schreef op: 21-11-2012 15:38:56
heu? Is 6 december dan niet zijn geboortedag maar zijn sterfdag?

 
Quote
RE: waarom op 5 december?
Made  schreef op: 21-11-2012 15:42:00
ja kwam ik ook pas vorige week achter dacht ook altijd dat 6dec zijn verjaardag was
 
Quote
RE: waarom op 5 december?
Gaya  schreef op: 21-11-2012 15:43:34
Inderdaad worden dit soort feesten nog volgens de oude dagindeling gevierd. Dus wel eigenlijk op 6 december maar dan de avond waarop die dag begint, Voor ons is dat nu de avond van 5 december.
 
Quote
RE: waarom op 5 december?
Lilly  schreef op: 21-11-2012 15:47:22
En heet dat paard van sinterklaas nu bij  jullie Amerigo of is het net als hier slechtweervandaag?
 
Quote
RE: waarom op 5 december?
Angelique  schreef op: 21-11-2012 15:49:57
nou idd het lijkt toch echt of we net de verjaardag maar sterf dag vieren
ik las bij de ene site dit




Sinterklaasfeest


In Nederland vieren we al jaren op 5 december het Sinterklaasfeest. Ieder jaar is het weer een grote belevenis voor alle kinderen: die man met die lange witte baard en imposante stem, zijn zwarte knechten, de cadeautjes, de sinterklaasliedjes, het snoepgoed, de stoomboot, je schoen zetten... Je baby zal er te klein voor zijn om er écht iets van mee te krijgen - je hoeft voor hem nog geen Sinterklaas en Zwarte Piet in te huren.
Houd het ook voor je oudere kind voorlopig maar bij een paar bescheiden cadeautjes. Voor je peuter begint Sinterklaas langzaamaan betekenis te krijgen en de geheimzinnigheid rondom deze goede man levert spannende momenten maar ook veel pret!


Top
 

Sinterklaas

Oorsprong: De Heilige Nicolaas


In Patara in het oude Oost-Romeinse rijk - wat nu Turkije is - werd omstreeks 260 na Christus een jongetje Nicolaos geboren. Deze jongen bleek erg bijzonder, zijn hele leven was gevuld met allerlei onverklaarbare wonderen.
Na de dood van zijn welgestelde ouders erfde Nicolaos een vermogen en hij was niet te kinderachtig om anderen hierin te laten delen. Hij vestigde zich uiteindelijk in Myra en door zijn aura van wonderlijkheid en vrijgevige gedrag werd hij tot bisschop van Myra benoemd.
Hij stierf op 6 december 342. Pas vele jaren na zijn dood werd hij heilig verklaard - Sint Nicolaas - en beschouwd als de beschermheilige van o.a. de scheepvaart.



Top
 

Sinterklaas

Oorsprong: Germanen


Voor de middeleeuwen leefde er een heidense figuur, Wodan genaamd (ook wel Odin). Hij was de oppergod van de Germanen en oordeelde over het gedrag - goed en kwaad - van de mensen.

Hij werd voorgesteld als een imposante man met een witte baard, hij droeg een mantel en een muts, en hij hield een speer met een slangenkop aan het uiteinde in zijn hand. Zo bereed Wodan op zijn achtbenig paard de hemelen...

Hij had twee zwarte raven op zijn schouder - zijn informanten - en hij werd immer vergezeld door zijn hulpje Eckart.
Om Wodan gunstig te stemmen brachten de mensen offers bij de stookplaats in de vorm van lekkernijen.



Top
 

Sinterklaas

Onze Sint


Het is niet moeilijk te begrijpen dat uit de mix van deze woeste Wodan en de vrijgevige Nicolaos onze huidige Sinterklaas is ontstaan. Onze Goedheiligman is omgeven met allerlei symboliek. Hij draagt nog steeds de baard, de jas en mijter, hij heeft de staf, berijdt zijn paard, arriveert per stoomboot, en laat zijn knechten pakjes uitdelen aan de 'armen'.
In ruil voor zijn gulle giften leggen de mensen lekkernijen bij de open haard.
Maar wat is nu de ware gedachte achter het Sinterklaasfeest? Is dat hebben-hebben-hebben of juist geven-geven-geven...


De kleding van Sinterklaas is de kleding van een bisschop. Die speciale kleding maakt Sinterklaas extra bijzonder. Vroeger werd de kerk tijdens feesten met veel rood en paars versierd. De kleding van de bisschop was meestal in diezelfde kleuren. En aangezien Sinterklaas dol is op feestjes, is het niet verwonderlijk dat rood ook zijn lievelingskleur is!


Sinterklaas komt ieder jaar de eerste zaterdag na Sint Maarten naar Nederland, steeds in een andere plaats



maar weer een andere kwam ik dit tegen














De oorsprong van Sinterklaaas.
 
We vieren het elk jaar, maar wát vieren we eigenlijk? En waarom ontvangen we cadeautjes?
Hier in het kort het, voorzover bekend, echte verhaal OVER de kindvriendelijke bisschop.

In de vierde eeuw na Christus was Sint Nicolaas ( engels "Saint Nicholas" duits "Sankt Nikolaus"), de bisschop van Myra, een plaatsje in klein Azië (Turkije).
Volgens de legende heeft hij zijn dorp gered van de ondergang door honger. Het verhaal gaat ook dat hij drie overleden kinderen weer tot leven heeft gewekt, en geschenken en bruidschatten aan arme meisjes heeft gegeven. Sommige bronnen vermelden dat hij overleed op 6 december in het jaar 343. In het jaar 1087 werd zijn stoffelijk overschot naar Bari in Italië verhuisd. Het is niet duidelijk waarom hij, volgens de Nederlandse traditie, vanuit Spanje komt. Misschien heeft het te maken met het feit dat Sint Nicolaas de schutspatroon van de zeevarenden is.
Het is heel goed mogelijk dat deze traditie onze kusten heeft bereikt door het contact met Spaanse zeelieden. Dit kan ook het feit verklaren waarom Sint Nicolaas geholpen wordt door zwarte Pieten; de Moren overheersten in Spanje gedurende enkele eeuwen rond die tijd.
Een andere, meer populaire, verklaring dat de pieten zwart zijn, is het feit dat zij zich vaak in schoorstenen begeven en dat ze zich daarna niet schoonmaken.

Zijn legendarische geschenken en bruidschatten aan arme meisjes heeft geleid tot de traditie van het geven van cadeautjes aan kinderen op de vooravond van zijn sterfdag, op 5 december, nu zijn feestdag. De helpers van Sint Nicolaas (in Duitsland en Oostenrijk "Knecht Ruprecht" of "Krampus" genoemd) laten de overwinning van het kwaad zien. Samen met zijn Pieten brengt Sint Nicolaas een bezoek aan de kinderen; de stoute kinderen worden gestraft, terwijl de lieve kinderen worden beloond. Het ergste wat je kunt overkomen is meegenomen worden in de zak van zwarte Piet; dezelfde zak waaruit de lieve kinderen pepernoten, taaitaai, schuimpjes en presentjes krijgen.
Een minder grote straf (maar niettemin vervelend) is een pak slaag krijgen met de roe.

Een paar weken voor zijn feestdag komt de Sint vanuit Spanje naar Nederland met zijn stoomboot.
Vanaf zijn aankomst tot aan zijn feestdag kunnen kinderen hun schoen zetten voor de open haard of bij de kachel. Gedurende de nacht brengt Sint Nicolaas een bezoek aan alle huizen; hij begeeft zich over de daken op zijn paard (schimmel). De zwarte pieten klimmen door de schoorsteen en doen kleine cadeautjes in de schoenen van de kinderen. Soms zetten de kinderen ook wat stro, wortels en/of water klaar voor het paard.
Op de vooravond van 6 december ("Sinterklaasavond") brengt Sint Nicolaas een bezoek aan alle kinderen. Nadat er op de deur is geklopt laat hij, indien er lieve kinderen zijn, een zak vol cadeautjes achter. De volgende dag, 6 december 's morgens vroeg, heeft hij iedereen vereerd met een bezoek, en gaat hij weer stilletjes terug naar Spanje.
Althans tot voor een kort, want sinds een paar jaar wordt hij ook bij zijn vertrek uitbundig toegezongen en uitgewuifd: bij de berghaven in Hoek van Holland

 


 
Quote
Navigatie


Reageren op waarom op 5 december?
Naam
Bericht