Menu
 

Topic:

Verplicht/vrijwillig

Tulp  schreef op: 09-11-2012 18:39:31
Presentatrice/journaliste Sandra Schuurhof schrijft elke week over haar boeiende bestaan. Deze keer heeft ze het over schooldruk.


Ik wil u voorafgaand aan het lezen van deze column even waarschuwen. Ik heb zelf geen kinderen. Dus al wat volgt is subjectief. Een mening, gevormd door observatie van kinderrijke vrienden en enkele eigen ervaringen. Mocht ik ooit nog een koter krijgen, denk ik er wellicht anders over. Voor nu vind ik het belachelijk hoe ouders zich uitsloven op de school van hun kinderen. Wil je tegenwoordig als goedbedoelende ouder een beetje in de smaak vallen bij de juf of meester en je kind vergewissen van een rooskleurige toekomst, heb je er een parttime baan bij. Ter illustratie... De eerste dag van dit nieuwe schooljaar ga ik met vriendin C mee haar kinderen wegbrengen. Even kennismaken met de nieuwe lerares en óp naar de tennisbaan, denk ik. Op het bureau van de leerkracht liggen stapels lijstjes. Of mijn vriendin die even kan invullen. Ze wordt geacht aan te geven wanneer ze voor welk karweitje beschikbaar is. Ouders die zich in een onbewaakt ogenblik uit de voeten denken te maken, worden direct teruggefloten: “Moeder van Jaap, u bent vergeten uw naam op de lijstjes te zetten!” De moeder van Jaap is het helemaal niet vergeten, ze hoopt gewoon één keer aan de onmogelijke verwachtingen van het strafkamp genaamd ‘basisschool’ te ontsnappen.

Zuchtend neemt mijn vriendin de A4’tjes met klusjes door. Luizenpluizen, wasdienst, medialokaal, museumbezoek, voorlezen, schoolreisje, grote schoonmaak, sinterklaasfeest, kerstversiering, kerstdiner, paasontbijt; je kunt het zo gek niet bedenken of er is een lijstje voor. C trekt haar agenda en zet achter drie opdrachten haar naam. Het is volgens haar net zoiets als de vrijwillige schoolbijdrage. Zogenaamd staat het je vrij om wel of niet te geven, totdat je niets stort en meteen een aanmaning krijgt. Zo gaat het ook bij de oudertaken. Probeer je onder het corvee uit te komen, krijg je direct drie mailtjes van de school om je oren. Sommige moeders vinden het blijkbaar enorm leuk om hun dagen op school te slijten. Ze zetten met een grote glimlach hun naam achter zoveel mogelijk karweitjes. Volgens C verpesten zij het voor de rest: “Dan kan ik natuurlijk niet achterblijven.” Ik had vroeger geen luizenpluismoeder. Ook kwam ze niet voorlezen, de gymbroekjes wassen of de school van binnen poetsen. Sterker nog, dat deed geen één ouder. En we zijn er niet minder van geworden. Waar komt dan nu ineens die noodzaak vandaan? Bezuinigingen? Smetvrees? Dan heb ik het nog niet eens gehad over die creatieve, verantwoorde, tijdrovende traktaties waarmee ouders hun jarige kind tegenwoordig op school droppen. Een mandarijntje of doosje rozijntjes voldoet niet meer. Want dat doet niemand. En als beloning voor je goede gedrag, mag je als ouder aan het einde van het schooljaar een cadeau kopen voor de juf, die op Juffendag hoognodig in het zonnetje moet worden gezet. Ik zou het omdraaien en de school wat laten kopen voor al die hulpvaardige moeders en vaders. Die worden er niet voor betaald. Maar ach, wie ben ik?

 
Quote
Navigatie
RE: Verplicht/vrijwillig
Dora  schreef op: 09-11-2012 18:41:39
hulde!!!


helemaal mee eens!
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Tulp  schreef op: 09-11-2012 18:44:36
ik moest wel lachen om het stukje vrijwillige bijdrage dus het school geld .

Wij zijn het ook een keer vergeten en indd we kregen op nieuw toch wel een al DRINGEND verzoek om binnen 14dagen betalen..

huh was toch vrijwillige bijdragen ??
snap het wel hoor waar het voor is, maar het was op een erg dwingende toon ...
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 09-11-2012 18:47:18
en ik niet juist door bezuinigen kunnen scholen niet meer aan dit soport activiteiten deel nemen en juist door dat ouders een handje meehelpen is dat wel mogelijk
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Roos  schreef op: 09-11-2012 19:03:13
Geweldig stukje!!!!
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Mamavantwee  schreef op: 09-11-2012 19:08:24

Ik vind het geen prettig stukje om te lezen. Misschien is het zo op die school, maar bij ons absoluut niet.
Het schoolgeld is er voor de kinderen, om mee te doen aan de activiteiten.
Vroeger waren er ook hulpmoeders, mijn moeder deed ook vanalles voor onze school. Dat hoort er gewoon bij!
Het probleem is tegenwoordig vaak dat ouders er geen tijd voor hebben of voor vrij willen maken.
Samen met m'n man verzorg ik de computerlessen voor de onderbouw, hartstikke leuk om deel uit te maken van de school. Je leert de andere kinderen ook een beetje kennen.
Ik ben voorzitter van de oudervereniging, ook leuk. Wel wat extra werk, maar het is tenslotte ook mede voor mijn kinderen. Wij gaan ook regelmatig mee op uitstapjes. Puur omdat wij erg betrokken willen zijn bij onze kinderen. De helft van de activiteiten kunnen zonder hulpouders gewoon weg niet doorgaan!
Ik zie het probleem niet zo om de school te helpen. De kinderen moeten er tenslotte ook minimaal 8 jaar naartoe.
Die traktaties doe je helemaal zelf. Hier zijn de kinderen iig blij met een worstje/kaasje/druifje prikker. En aan het einde van het schooljaar krijgen alle vrijwilligers een kleinigheidje. Dus zo kan het ook!
De school heeft de leertaak voor onze kinderen, niet de opvoedende taak.

 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Melissa  schreef op: 09-11-2012 19:14:17
Ouders die bijdragen maken zoveel mogelijk. Als er geen ouders komen helpen vervallen zoveel activiteiten op school. Boekje ruilen, feestdagen op school vieren, overblijven, en nog veel meer, en zo'n juf die mensen achter de kont aan zit, goed zo!

Op Dominieks vorige school deed ik al veel, en vaak nog meer dan ik wilde omdat sommige activiteiten niet door konden gaan omdat er te weinig vrijwilligers waren, zo sneu voor de kinderen. Maar ook van de ouders 20 kinderen = 40 ouders en NIEMAND die een uur heeft om pepernootjes te bakken met ze? Of om een spelletjesmiddag mee te lopen ...

Ik denk dat veel mensen denken dat het ophoudt bij de paar tientjes in het jaar wat ze betalen en de rest moet school maar regelen, en ze willen dan wel het beste en leukste onderwijs daarvoor. Tja dat maak je als vrijwillige ouders, de leraar kan echt niet alles.

Gelukkig zit d nu op een school waar bijna alle ouders meehelpen, daardoor is er niet dagen werk, want iedereen slaat de handen ineen (en daar werken ook het merendeel van de ouders) en we betalen ook nog eens een hogere eigen bijdrage en worden alle ouders betrokken bij alles wat er gebeurd.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Roos  schreef op: 09-11-2012 19:15:23
Betrokken zijn bij mijn kinderen ben ik zeer zeker....maar dan wel thuis,met het helpen van hun huiswerk,spreekbeurt,suprises enz enz. Maar ik ben dus zn moeder die zich nergens voor opgeeft en nergens mee naar toe gaat. Ik werk namelijk veel en heb naast mijn werk ook nog vele andere activiteiten en mijn huishouden enz enz. Dus het beetje vrije tijd wat ik dan nog heb is dan graag voor mijzelf ipv een ochtendje poetsen,luizen kammen og het bos.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Chantalmvsamen  schreef op: 09-11-2012 19:16:05
Geweldig stukje haha en het is soms inderdaad wel veel hoor wat ze vragen, ze hebben inderdaad overal lijstjes voor. Ik doe ook wel wat hoor op school maar als je eens een x nee zegt dan kijken ze je raar aanhier. En ja mensen hebben minder maar vind je het gek iedereen moet bijna wel werken om het hoofd boven water te houden..
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Mafkees  schreef op: 09-11-2012 19:16:20
ik vind het ook niet meer dan normaal om te helpen. mijn steentje bij te dragen om de meesters en juffen te helpen en zelfs te ontlasten om mezelf een uurtje per week op te offeren.

opvoeden én leren doen wij samen met de school. het is echt een samenwerking, ik laat niks aan school alleen over en andersom ook niet.

ik vind het enig om zo betrokken te zijn. en die blije kop van m'n kind is ook zo waardevol!

ook de klas schoonmaken, meegaan op excursie, etc. doe ik allemaal graag hoor.
de ouderbijdrage is hier ook vrijwillig, maar zodra ik hem niet op tijd betaal....hahaha, maar ik snap het wel.
hier is de ouderbijdrage pure noodzaak en doen ze er heel veel van, beetje lullig om het dan niet te betalen natuurlijk
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Alice  schreef op: 09-11-2012 19:19:11
Ik zou het wel leuk vinden om te doen. 
Maar kan me voorstellen dat het voor een werkende moeder absoluut niet leuk is. Je vrije tijd met je kind is al zo schaars, moet je hier ook nog vakantiedagen voor inleveren. 
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Mafkees  schreef op: 09-11-2012 19:20:41
vakantiedagen voor inleveren is wat overdreven.
je kan op je vrije dag ook een uurtje inleveren toch.

je kan het als verplichting zien, als iets vervelends "kost me tijd" idee, maar je kan het ook bekijken dat het een verrijking is van je tijd!
als iedereen het nu doet, is het niet veel werk en help je zo toch de klas extra en je maakt je kind toch gelukkig?
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Roos  schreef op: 09-11-2012 19:23:48
Ik heb daar echt geen zin in op mijn vrije dag!! Maar ik ben ook zn moeder die niet op het schoolplein staat.Ik steek veel tijd in mijn kinderen maar wel op mijn eigen manier.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Chantalmvsamen  schreef op: 09-11-2012 19:25:40
Zo denk ik er ook over Roos!
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Mafkees  schreef op: 09-11-2012 19:31:57

Quote Roos:
Ik heb daar echt geen zin in op mijn vrije dag!! Maar ik ben ook zn moeder die niet op het schoolplein staat.Ik steek veel tijd in mijn kinderen maar wel op mijn eigen manier.



ik snap je wel. ik doe ook zeker niet overal aan mee, maar school is zo'n groot onderdeel van het leven van mijn kind....en ik ben graag overal bij betrokken.
vinden je kinderen het dan niet jammer dat je nooit meehelpt?

een boek voorlezen in de klas bijv. dat kost je misschien een kwartier? tijd heb ik ook niet in overvloed maar als ik naar mijn eigen werk kijk (kDV) vind ik het ook zo teleurstellend dat ouders niet komen helpen een keertje...maakt je toch meer betrokken bij het leven van je kind?
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Melissa  schreef op: 09-11-2012 19:46:14
Misschien een school voor kinderen van ouders die niet mee willen helpen. Waar er dus de mogelijkheden gewoon niet zijn. Dus geen biebboekjes, geen sinterklaasviering, geen kerstviering, geen schone lokalen, ondergepieste wc's, geen overblijf mogelijkheid, geen spelmiddagen en geen schoolreisjes.

Of misschien dat de ouders die niet meehelpen dat financieel compenseren.

(dat is even heel zwartwit gezegd hoor en ik meen het niet helemaal, maar dat soort scholen krijg je als niemand wil helpen)
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Suus  schreef op: 09-11-2012 19:52:20
Zonder hulpouders zijn veel zaken buiten het leerproces om niet mogelijk. Alle beetjes helpen. Snap persoonlijk niet hoe je je kind met droge ogen overal bij af kan leveren als je nooit helpt omdat je daar geen zin in hebt maar goed...ieder zijn ding
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Melissa  schreef op: 09-11-2012 19:55:10
Als iedereen een half uur in de maand wat zou doen, denk ik dat de scholen al genoeg vrijwilligers heeft.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Marie8  schreef op: 09-11-2012 19:57:04
Ik snap het stukje wel (vooral de ouders die staan te dringen om zoveel mogelijk te doen).
Anderzijds is het een stukje extra dat de school dan kan bieden en sta ik er dus ook in mijn (schaarse) vrije tijd. Ik vind het ook prettig, want je proeft de sfeer, je kent de kinderen uit de klas, de leerkrachten etc.
Moet wel zeggen dat ik corvee dus in principe niet doe. 
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Tanja Mv J.m.n  schreef op: 09-11-2012 19:59:06
Ik vind het ook belangrijk om te helpen op school heb gister nog alle lampionnen opgehangen in de gang voor lichtjes avond zo leuk al die blije kindjes .
Ik help al een aardige tijd en het valt mij op dat er meestal hetzelfde cluppie mensen helpen , maar als dan de lijstjes voor schoolreisje hangen dan kunnen opeens wel alle mama's mee , hier hebben dan ook de veel helpende mama's of papa's voorrang op de rest .
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Mamavonn  schreef op: 09-11-2012 19:59:13
Ben penningmeester van de Or, dus ik ben degene die dwingende briefjes stuurt. Er gaat heel veel tijd zitten in het penningmeesterschap.

School met 450 kinderen en het zijn altijd dezelfde die helpen en dezelfden die overal over klagen (kom dan helpen denk ik dan).

 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Jo  schreef op: 09-11-2012 20:04:41
Ik help altijd waar ik kan, kinderen rijden kan ik helaas niet want ik heb geen rijbewijs, maar met speurtochten etc wil ik graag helpen als ze me vragen.
Ik heb me opgegeven voor de vrijdag als hulpmoeder bij het knutselen, uurtje werk, groot plezier.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Nina1  schreef op: 09-11-2012 20:05:32
Dank Sandra!
ik zit in de or en vind het erg leuk. Soms veel werk bijv nu met sinterklaas maar o zo leuk!
en waarom, nou gewoon omdat ik bij de school betrokken wil zijn, wil xien wat ze doen. En dan die koppies van de kindrren.

het grappige is dat ik mij dus niet voor dat soort lijstjes opgeef, doe al genoeg vind ik. En als iederreen nu eens een uurtje helpt in het jaar ben je al heel ver!
grappige is dat wanneer de schoolreisjes zijn, de ouders die nooooooit tijd hebben ineens altijd mee willen! Maar daar trappen wij niet in, haha

 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Karinmv3  schreef op: 09-11-2012 20:20:15
Wij helpen zelden, niet omdat we niet willen, maar mijn man weet een week van te voren pas wanneer hij werkt en we hebben nog een kleintje thuis die te klein is om mee te gaan.
Over een tijdje wil ik best helpen, maar tot die tijd voel ik me er wel op aangekeken dat ik zelden mee doe.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Melissa  schreef op: 09-11-2012 20:33:40
Ik heb de jongste altijd meegenomen, vanaf een paar weekjes oud, nooit problemen mee gehad.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Xsara  schreef op: 09-11-2012 20:37:20
ik help ook mee, en heb een kleintje thuis die nog niet naar school gaat, ik werk en man werkt en leert en helpt ook mee.. Ons huis is brandschoon dus gepoetst wordt er ook. Maar wij maken er tijd voor. ik wil betrokken zijn bij de plek waar mijn kind de hele dagen is, ik wil betrokken zijn bij de mensen die mijn kind overdag meer zien dan ik. Zo breng ik nog wat even tijd met hem door en in overleg wil de juf ook rekening houden met mijn tijden en mijn agenda.

ik vind dat iedereen het zelf moet weten maar op zich begrijp ik het niet helemaal waarom je niet deel uit wilt maken van het leven van je kind. Als je liever kiest voor een hobby, sport of andere dingen dan is dat een keuze.. Geen smoesje maar gewoon omdat je dat dan wilt.. prima toch! Zeg het dan gewoon dan is het gezeur om je heen ook gauw afgelopen... haha

laatst zei een moeder dat ze best eens wil helpen maar eigenlijk heeft ze maar een hekel aan groepen kinderen, andere kinderen heeft ze moeite mee.. Nou ben blij dat ze niet helpt hoor.. haha maar goed ze is eerlijk en niemand die haar meer vraagt... Wink
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 09-11-2012 21:14:42
hier bij de grote bijeenkomst hing er een groot vel voor alle activiteiten en heb me overal voor ingeschreven voor bij beide scholen beide speciaal onderwijs en als er iets niet lukt hebben ze daar alle begrip voor maar beide scholen zijn zo fantastisch met mijn jongens dat ik graag even alles los laat om daar even mee te helpen en de kids zijn zo dankbaar jurre zit op een mythylschool er zijn dus kindjes die niet kunnen lopen of een ziekte hebben die ze niet zullen overleven dan wordt je wel weer even met beide benen op de grond gezet kijk en geniet hoe hun genieten nee ik doe het graag dat snoetje van jurre en stijn als ik limonade in sta te schudden voor alle kids kijk mijn mama oh mijn hart smelt dan.
dat is mijn mama hoor hahahahaha en no hard feelings voor ouders die het dus niet kunnen hoor begrijp zelf maar al te goed dat het soms zo vreselijk druk is maar juist door dit soort dingen te doen sta je even stil bij het leven van je kinderen want tenslotte brengen ze daar toch zon gemiddels 48 uur per week door....

 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Roos  schreef op: 09-11-2012 21:22:08
Hiet hoeven we gelukkig niet of vrijwel niet te helpen. Hoeven er geen briefjes of lijstjes ingevuld te worden. Daarbij vinden mijn kinderen het niet leuker als ik erbij ben hoor (zijn al groot) Daarbij moeten we thuis al heel veel met de kinderen voor school. En ik ben daarbij ook een eenganger en ga niet graag om met andere mensen. Voel mij er dus totaal niet rot onder dat ik nooit mee help/ga met school. Ohnee ik lieg heb meegeholpen met het oefenen van de musical van groep 8
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Bepje  schreef op: 09-11-2012 21:22:55
Hier en daar doe ik eens wat. Het opvalende is dat er met schoolreisje altijd heel veel ouders meewillen maar met het schoonmaken aan het eind van het jaar zie je bijna niemand.
Op onze school hoef je niet, je kunt je opgeven en wordt dan af en toe gevraagd. Als iedereen die de mogelijkheid heeft iets doet kunnen de leuke dingen doorgaan zoals sinterklaas, kerstviering, sponsorloop, excursies etc.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Caatje  schreef op: 09-11-2012 21:25:57
Ik help ook graag op de school van onze kinderen. Ik doe spelletjesmiddag bij onze jongste en ben knutselmoeder bij onze oudste. Daarnaast help ik beide lokalen schoonmaken en ik ben overblijfjuf. On top of that loop ik ook nog stage op die school. Laughing Maar ik moet zeggen, bij ons wordt er weinig ouderhulp gevraagd. Bij de kleuters nog wel voor spelletjes/computermiddag en voor gym. Maar vanaf groep 3 wordt er eigenlijk geen hulp meer gevraagd, behalve schoonmaken en af en toe een excursie ofzo. Dus de bovenstaande collumn herken ik niet.
 
Quote
RE: Verplicht/vrijwillig
Alice  schreef op: 09-11-2012 21:32:42
Bij ons op school, vroeger (ik ben al heel oud) werd er ook door de moeders geholpen hoor. 
Altijd als er wat speciaals te doen was (sinterklaas, kerst, rijden bij uitstapjes etc) Maar ook met leesgroepjes, kooklessen, knutsellessen. We mochten op een bepaalde middag in de week een vak kiezen en dit werd dan begeleid door moeders. 

Alleen schoonmaken was vast personeel voor. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op Verplicht/vrijwillig
Naam
Bericht