Menu
 

Topic:

Klassenassistent als juf

Mama  schreef op: 22-10-2012 10:44:24

Mijn kind van 4 zit op een basisschool met 2 groepen 1/2 en 1 groep 1 waar de kindjes instromen die 4 worden. Wanneer een kindje alle nieuwe indrukken verwerkt heeft en er klaar voor is stroomt hij/zij door naar de bestaande groepen 1/2. Nu is de instroomklas te groot aan het worden (willen ze max 15 kindjes hebben) en de groepen 1/2 zitten vol dus is nu na de herfstvakantie een nieuwe groep 1 opgestart. Op het moment zijn er 7 kindjes van de instroomklas naar deze nieuwe groep 1 gegaan. In de loop van het jaar zullen er meer kindjes vanuit de instroomklas naar deze groep 1 doorstromen. Dit even ter verduidelijking voor mijn vraag.


 


In de instroomklas en de 2 groepen 1/2 staat 1 juffrouw met 2 klassenassistenten voor de groep. Voor de nieuwe groep 1 is geen juffrouw/meester aangewezen. 2 Klassenassistenten draaien deze groep. Als ik er naar google kom ik uit dat dat niet mag. Dat er altijd ook een leerkracht bij moet zijn. Weet iemand hoe dit zit? Ik vind het moeilijk om er op school navraag over te doen want blijkbaar hebben deze klassenassistenten in het verleden vaker alleen een groep gehad en ik wil niet meteen de zeurpiet zijn. Daarentegen wil ik wel volwaardig onderwijs voor mijn kind.


 


Wat vinden jullie?

 
Quote
Navigatie
RE: Klassenassistent als juf
Mama Van Drie  schreef op: 22-10-2012 10:49:30
Ik zou niet moeilijk doen, het gaat om een groep 1 en ik denk dat de klaasenassistent ten alle tijde terug kan vallen op een onderwijzeres, er zal ook altijd overleg zijn dus ik denk dat het allemaal wel mee zal vallen.
Juist fijn dat ze een te grote groep op willen splitsen!
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Int  schreef op: 22-10-2012 10:52:13
Ik zou er persoonlijk ook niet al te veel moeite mee hebben. En een klassenassistent is natuurlijk niet te vergelijken met bv een stagiair.

Wat was het trouwens al ruim in groep 1/2 1 juf en 2 klassenass op 1 groep! Hier staat de kleuterjuf gewoon alleen voor de klas. En soms is er 1-2 dagen in de week een stagaire erbij.
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Marie8  schreef op: 22-10-2012 10:55:41
Ik heb ooit eens een stage gedaan op specaal onderwijs en daar gebeurde het soms dat er geen vervangende leerkracht was als iemand ziek werd. Dan draaide ook een klassenassistent de klas, maar werd er wel aan ouders duidelijk gemaakt dat het dus meer opvang was die dagen als onderwijs. Een klassenassistent kan doorgaans wel wat en ik denk zeker wel de verantwoording voor een groep kinderen aan, maar de verantwoording voor onderwijs ligt bij een leerkracht.
Als tijdelijke oplossing zou ik er geen problemen mee hebben, maar structureel...nee.
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Baby2  schreef op: 22-10-2012 10:58:27
Ik vind het eerlijk gezegd wel een vreemde constructie, een klassen assistent in nu eenmaal geen leerkracht en als de bestaande klassen te groot worden moeten ze er gewoon voor zorgen dat er een andere oplossing komt. Op deze manier zou je bijvoorbeeld iedere willekeurige voorbijganger ook op de klas kunnen zetten. Neem aan dat de klassen assistent ook niet hetzelfde loon krijgt. Ik snap dat het onderwijs ook te maken heeft met flinke bezuinigingen, maar om nou zo problemen op te gaan lossen daar zou ik als ouder niet blij van worden. Ik zou het in ieder geval wel ter sprake brengen.
Wie doet bijvoorbeeld de 10 minuten gesprekjes, de klasse assistent? Of de leerkracht die de desbetreffende kinderen dus niet ziet................
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Son  schreef op: 22-10-2012 11:02:23
Ik vind ook niet dat een klasseassistent zo voor de klas mag staan eigenlijk.
Een keer om in te vallen of zo oke, dat ljkt me nog geen bezwaar. Maar om een heel schooljaar zelf t e doen lijkt me too much en ik vind het vooral erg unfair naar de mensen met de juiste papieren..die hebben hard moeten leren om de pabo te halen.
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Jessica  schreef op: 22-10-2012 11:16:15
Ik zou dit ook niet fijn vinden.. een keertje invallen is oké, maar verder verwacht ik volwaardig onderwijs voor mijn kinderen. Mijn zus is lerares, afgestudeerd aan de PABO en als je ziet wat ze allemaal heeft moeten leren.... Terwijl de opleiding tot onderwijsassistente echt niet zoveel voorsteld, van hen mag alleen verwacht worden de leerkracht te kunnen ondersteunen, verder niets.
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Orange  schreef op: 22-10-2012 11:18:11
Een klassenassistent of juf is wel een wereld van niveau verschil. Voor een klas hoort een juf. Ik zou niet  blij zijn. Daarnaast is het raar om twee keer te wennen... eerst wennen aan een instroomklas en dan wenne in groep 1 en dan volgend jaar naar goep 1/2.
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Lisje  schreef op: 22-10-2012 11:18:29
Het ligt er denk ik aan waar je woont. Een goede vriend van ons heeft de pabo paar jaar geleden afgerond in de buurt van Nijmegen, maar er is geen werk te vinden. Wij wonen in Almere en hier is het ook een probleem leerkrachten te krijgen. En als het echt niet lukt, mag het volgens mij op zo'n manier opgelost worden. Nu gaat het dus om 7 kinderen, wellicht komen ze met een andere oplossing als de groep veel grote wordt. Je kunt het gewoon is vragen aan de directeur, hier zou dat iig geen probleem zijn, elke ouder wil het beste voor je kind.
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Sun  schreef op: 22-10-2012 12:33:15
Ik vind dit niet oké. Klassenassistenten zijn hier niet voor opgeleid. De directeur heeft de fout gemaakt door teveel kinderen aan te nemen. Dan moet hij maar ergens geld vandaan halen voor een extra leerkracht. Ik zou het wel oké vinden voor een maandje ter overbrugging mits de klassenassistent echt goed is (pedagogische en didactische kwaliteiten).
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Sun  schreef op: 22-10-2012 12:34:38
Ik vind dat wennen aan twee groepen trouwens ook overbodig...
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
An  schreef op: 22-10-2012 12:48:20
Een klassenaassistent heeft een MBO opleiding die niet veel voorstelt. Mijn ervaring met klassenassistenten is bovendien ook niet best.
En inderdaad mag het volgens mij ook gewoon niet.

Gek trouwens dat een kind eerst in de ene klas komt en vervolgens weer in een andere.
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Caatje  schreef op: 22-10-2012 13:01:47
Bedoel je echt een klassenassistent of een onderwijsassistent? Daar zit ook weer verschil tussen.
Maar ze mogen allebei geen klas draaien, alleen assisteren.

Jammer dat er hier zo denigrerend gepraat wordt over klassenassistenten/onderwijsassistenten. Gelukkig heb ik zelf die ervaring niet als onderwijsassistent i.o.. Daarnaast doe ik gewoon een MBO 4 opleiding, met stage, praktijkopdrachten, verslagen, examens, de hele reutemeteut.
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Even Zo  schreef op: 22-10-2012 13:12:29
Mijn zoontje kwam in de instroomgroep (kindjes vanaf december tm eind schooljaar, instroom per maand) en die groep werd geleid door een LIO student (leraar in opleiding, laatste jaars). Dit was prima en de kindjes vonden het ook prima. Ze werd bijgestaan door een lerares uit groep 1, die zat er soms ook bij. Ging prima hoor! En de kids waren allemaal gek op haar.
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Anon  schreef op: 22-10-2012 13:13:34
Een school kan niet zomaar geld ergens vandaan toveren, dus om maar een extra groep te starten is heel lastig. De teldatum is 1 okt. Alle kinderen die later instromeN tellen niet meer mee voor de financiering voor volgend schooljaar. Als er heel veel kinderen bijkomen kan hier een uitzondering op worden gemaakt. Feitelijk gezien heeft de klasseassistent of onderwijsassistent geen onderwijsbevoegdheid. Wel mag zij kleine groepen begeleiden en dat is wat er nu gebeurd. De leerkracht blijft eindverantwoordelijk, ontwerpt het lesaanbod, schrijft rapporten en bedenkt welke toetsen worden afgenomen. De onderwijsassistent voert uit! Onder supervisie/ toeziend oog van de leerkracht. 
De ene klasseassistent is de ander niet, net als de ene leerkracht de ander niet is. Sommige klasseassistenten zijn beter dan sommige leerkrachten in de uitvoering. Ik zou eerst even afwachten wat er gaat gebeuren en als je het gevoel hebt dat het onderwijs echt anders is dan in de andere groep zou ik even aan de bel trekken.
Realiseer je dat een instroomgroep van max 15 kinderen heel luxe is en door de meeste scholen niet betaald kan worden. Ik zie in de praktijk klassen van 38 kleuters aan het einde van het jaar. De directeur had daar ook voor kunnen kiezen, dus in mijn ogen is het geen slechte keuze...
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Xxx  schreef op: 22-10-2012 13:22:07
Ik heb spw gedaan (ben dus onderwijsassistent= wat anders dan een klasseassistent )
een klasseassistent is soms gewoon een ouder zonder opleiding die assisteerdt met bv knutselen.
een onderwijsassistent mag kleine groepjes begeleiden met onderwijs.

daarna heb ik Pabo gedaan.

Een opleiding tot onderwijsassistent stelt ECHT wel wat voor hoor...... Jammer dat er gedacht wordt van niet. Ik ben er makkelijk doorheen gerolt, maar dat geldt niet voor iedereen hoor!!!

De Pabo is echt onderwijs bieden en doelen halen. Dat doet dus een leerkracht met onderwijsbevoegdheid.
Een onderwijsassistent staat altijd onder supervisie van een leerkracht.

Wat er gezegd wordt dat kinderen na 1 oktober niet meer meetellen voor subsidie klopt, maar ook de kinderen die na 1 oktober instromen verdienen ECHT onderwijs!!!

Ik zou er wel mee zitten als mijn kinderen structureel les krijgen van een onderwijsassistent. Dezeis daar niet toe bevoegd. 
Ik zou de directie wel aanspreken dus...... 
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Orange  schreef op: 22-10-2012 13:22:48
Eind verantwoordelijk voor een kind wat je niet niet? Vreemd toch.. 
En de klas stroomt nog voller, een volwaardige groep 1 dus temeer een volwaardige juf nodig. 
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Orange  schreef op: 22-10-2012 13:24:09
niet hebt moet er staan.. excuus. 
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Anon  schreef op: 22-10-2012 13:35:44
@xxx een klasseassistent heeft ook een mbo opleiding, dit is meer dan een hulpmoeder. Het verschil tussen een klasseassistent en een onderwijsassistent zit hem in het feit dat een onderwijsassistent ondersteunt bij het onderwijs en een klasseassistent ondersteunt in de klas ( neuzen poetsen, broeken verschone. Ed.)
Ik vraag mij wel af wat de kwaliteit van onderwijs is aan 38 kinderen met 1 juf of aan 15 kinderen met een onderwijsassistent. Ik denk dat veel kinderen ongelukkig worden doordat ze verzuipen in zo'n grote groep. Geef mij dan maar een goede onderwijsassistent...
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Mama Van Drie  schreef op: 22-10-2012 13:46:59
Een klasseassistent  is over het algemeen actief in het speciale onderwijs en een onderwijsassistent  in het reguliere onderwijs, daarnaast mag een onderwijsassistent  een leerkracht assisteren in ALLE groepen, dus van 1 t/m 8 en een klasseassistent alleen de groepen 1 t/m 4,  het is dus meer als zomaar iemand van de straat geplukt zoals iemand schreef en ook meer als een gewone moeder die komt helpen met knutselen.

Ik sluit me helemaal aan bij Anon, geef mij maar een goede onderwijs assistent op een kleine groep als een leerkracht voor een hele grote groep, en we  hebben het  hier over een instroomgroep......ze zullen daar vast nog geenwiskunde krijgen,  
 
Quote
RE: Klassenassistent als juf
Spatje  schreef op: 22-10-2012 15:23:59
mijn dochter heeft in groep 2 heel lang les gehad van een stagiaire, de juf was halverwege het jaar ziek geworden en tja er was niemand, ik heb er nooit problemen mee gehad, was een 3e jaars pabo student , geen idee ook in hoeverre zij qua nivo bij een klassenassistent is, maar in groep 1 zou ik er nog minder problemen mee hebben, tis niet zo dat ze iets heel belangrijks moet leren  kinderen zijn geeneens leerplichtig in die groep
 
Quote
Navigatie


Reageren op Klassenassistent als juf
Naam
Bericht