Menu
 

Topic:

Waarheid over Sint, raar?

Anna28  schreef op: 18-10-2012 21:57:16
Ik ben opgegroeid met de waarheid over Sinterklaas. Van jongst af aan weet ik dat hij niet bestaat en dat de kadootjes door papa en mama gekocht werden. 
Wij zijn allemaal zo opgegroeid, ook mijn vele neefjes en nichtjes. 
Geen idee of het bij de Veluwe hoort hoor, maar ik vond het prima. 
Altijd supergezellige avondjes gehad, altijd dikke pret, zakken met kadootjes enz. 
Nooit iets tekort gekomen. 

Maar nu zit ik even heeeeel ver vooruit te denken: zou ik dat ook bij Tim kunnen doen? Of zou hij dan enorm buiten de boot vallen qua leeftijdsgenootjes op school enzo straks als hij groter is? 

Ik hou gewoon niet van liegen. Vind het hele sint gedoe best een onzinverhaal. Gezellig pakjesavond vieren is hartstikke leuk, maar al dat gedoe van geloven en 'angst' voor zwarte piet en Spanje enzo. Het gedoe met dure/minder dure kadootjes, zou de Sint me wel lief vinden enzovoort. 
Dat wil ik eigenlijk helemaal niet. 
Plus dat ik heb meegemaakt (met heeel veel kinderen op de bso in de leeftijd rond 7/8 jaar) dat ze vreselijk boos en teleurgesteld zijn omdat alles een grote leugen is. 

Kan ik het maken om mijn kind gewoon de waarheid te zeggen vanaf het moment dat hij dat begrijpt? 
We vieren gewoon pakjesavond met alles er op en eraan, maar wel met de waarheid, zoals wij allemaal grootgebracht zijn. 

Of is dat stom? 
Moet er wel bij vertellen dat Tim straks naar een christelijke school zal gaan, ik heb geen idee of de kinderen daar ook geloven in sint of niet. 

Zou hij een buitenbeentje worden in deze tijd? Zijn er hier ouders die gewoon nuchter de waarheid gelijk vertellen?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Waarheid over Sint, raar?
Boterbloem  schreef op: 18-10-2012 22:00:30

Ik vind daar niets raars aan, ik merk dat ik er ook steeds meer moeite mee krijg. Vind het idee leuk enzo hoor, maar vind het veel mooier om ze het achterliggende idee te vertellen en dat terug te kunnen doen en het ondertussen ook zelf gezellig te hebben.

Ik heb het niet erg gevonden dat mijn ouders mij het hebben laten geloven, absoluut niet. Zat op een vrijgemaakte school en daar geloofden ze het ook allemaal. Hier op de christleijke school van mijn kinderen ook.


Maar ik vind het niet raar als je de waarheid verteld, het enige waar ik mee zit is of ze het niet aan anderen gaan vertellen, dat zou ik zo sneu vinden... Hoe doe je dat he?

 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Debby1977  schreef op: 18-10-2012 22:00:50
Ik vind het niet stom. Als jij dit graag wilt doen moet je dat doen. Ik hou ook niet van dat gelieg en als Iris het begrijpt dan vertel ik het ook. Maar dit wil ik pas doen als ze het echt snapt,want ik wil niet dat ze het tegen andere kinderen vertelt, dat is iets voor de ouders zelf vind ik.
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Annie  schreef op: 18-10-2012 22:03:15
Kun je het niet gewoon in het midden laten wat de waarheid is. Dus niet actief liegen over de zak en naar Spanje en dat soort dingen. Maar het gewoon meevieren zonder alle uit de hand gelopen sintverhalen. Als hij dan zelf dingen gaat vragen geef je naar waarheid antwoord.

Ik vind sinterklaas een leuk feest, ik zou het jammer vinden als mijn kinderen dat stukje geloven (en bijbehorende spanning) niet mee zouden kunnen maken. 

Op Christelijke scholen vieren ze het meestal ook gewoon en geloven de kinderen ook in sinterklaas.

 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Jen9  schreef op: 18-10-2012 22:04:12
Vind t ook niet stom hoor.. Ik heb wel meegedaan, maar toch altijd een beetje met moeite.. Ligen, hm.. t was meer zwijgen over de waarheid.. gezegd dat hij bestaat heb ik nooit, heb ze met hun fantasie mee laten gaan en op elke vraag eerlijk geantwoord.. of teriggekoppeld..
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Inky69  schreef op: 18-10-2012 22:06:06
Ik vind het ook niet stom, zit er zelf soms ook wel eens over te twijfelen, ze draaien op youtube al de hele tijd sinterklaas muziek en ik word er nu al gek van

Maar mijn familie verklaard mij echt voor gek en dat houd mij eigenlijk tegen.
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Anna28  schreef op: 18-10-2012 22:06:12
thanks voor de reacties!

Zwijgen over de waarheid, het in het midden laten... dat is misschien beter ja. Ben namelijk echt bang dat hij het dan zou vertellen in groep 1 of 2 ofzo, heb je al die kindjes over de rooie... zie het al gebeuren haha

Maar de kans is natuurlijk groot dat hij automatisch gaat meegeloven als alle kinderen om hem heen ook geloven. Dat voorkom je dan toch niet denk ik. 

 
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Cir  schreef op: 18-10-2012 22:13:38
Hoe ging dat bij jou zelf dan vroeger? Weet jij nog dat je het vriendjes/vriendinnetjes hebt verteld? Hoe hebben jou ouders dat toen aangepakt?

Ik vind het liegen ook niet prettig. Als ze op een gegeven moment echt gerichte vragen gaan stellen dan komt voormij wel het moment om het te gaan vertellen.

Boterbloem, wat is een vrijgemaakte school?
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Boterbloem  schreef op: 18-10-2012 22:16:25

Hahaha oooh wat moet dat stom overkomen LOL, goed dat je het even vraagt.

Ik bedoel daarmee de gereformeerd vrijgemaakte school (van de gereformeerd vrijgemaakte kerk) waar over het algemeen alleen kinderen van dat geloof naartoe gaan. (Ook een paar andere overtuigingen).


In verhouding is deze school strenger christelijk als een gewone christelijke basisschool maar ook daar wordt gewoon in Sinterklaas geloofd door de kinderen.

 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Tulp  schreef op: 18-10-2012 22:18:51
Ik lees even mee .

ik ben het met je eens anna28
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Anna28  schreef op: 18-10-2012 22:19:57
Hij gaat naar een gewoon prothestants christelijke school, dus geen gereformeerde ofzo. Dat hebben ze hier niet eens geloof ik haha. (zou ik ook niet willen hoor, maar dat terzijde )

@Cir: ik weet niet beter dan dat wij onze mond moesten houden tegen andere kinderen, wij wisten het echte geheim, zij niet. 
We mochten het niet verklappen. 
Nu werd er vroeger op de basisschool bij ons ook niks gevierd ofzo, dat was toen nog helemaal niet zo in volgens mij. In de hogere klassen wel, dan kocht je iets voor elkaar. Maar dan was je 10 jaar of ouder. 

 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Son  schreef op: 18-10-2012 22:21:49

als je het niet wilt doen moet je het niet doen.

Ik heb het meer als eng als leuk ervaren, ik was bang dat hij zou vertellen op school dat ik wel eens in mijn bed plaste  
Maar als ik zie hoe leuk Michelle het vond toen ze geloofde denk ik..tsja, waarom je kind dat ontnemen...
Om het liegen te noemen vind ik een beetje overdreven. Ik vind het meer meegaan in een "fantasie"

 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Blauwtje  schreef op: 18-10-2012 22:24:20
Ben het met Son eens, liegen vind ik ook een te zwaar woord.
Meegaan in de fantasie vind ik mooi omschreven.
En de kinderwereld is magisch...
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Jo  schreef op: 18-10-2012 22:24:40
Mijn dochter is 6 en had vorig jaar al twijfels over de echtheid van die goede man.
Een paar maanden geleden kwam ze er zelf mee dat sinterklaas niet bestond.
Heerlijk moment, ik heb namelijk niks met sinterklaas. (het "liegen" dan).
Hier in Limburg zijn er kinderen die zelfs in de kerstman geloofde, had geen idee dat dat bestond.

 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Anna28  schreef op: 18-10-2012 22:25:53

Quote son:


Om het liegen te noemen vind ik een beetje overdreven. Ik vind het meer meegaan in een "fantasie"




het is een gecreeerde fantasie. En als je die in stand wil houden dan moet je bewust onwaarheden gaan vertellen als er vragen komen. Voor mij is dat liegen, zo voelt dat gewoon. Maar dat is natuurlijk persoonlijk hoor

Het is niet zozeer dat ik er niet in wil meegaan hoor, maar omdat wij zelf zo zijn opgevoed vroeg ik me af of het heel stom zou zijn als ik dat ook zo zou doen. Maar denk dat het toch heel lastig is voor heel jonge kinderen die vriendjes op school of op straat hebben die wel geloven. óf ze gaan vanzelf meegeloven, óf ze gaan twijfelen aan iemands verhaal en helpen hun vriendjes over de rooie. 

Lastig haha
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Mamavan2boys  schreef op: 18-10-2012 22:26:04
Ja ik heb er eigenlijk nog nooit over nagedacht dat het liegen is, ik vind het zooo een leuk feest. Kreeg vorige jaar tranen in me ogen toen mijn jongens de deur open deden en enorme zak met kadootjes zagen staan hihi. Maar ik ben natuurlijk zo opgevoed, denk dat het daar aan ligt. Ik denk dat het wel moeilijk zal zijn je kindje zijn mond te laten houden tegen andere. Maar je moet doen waar jij je goed bij voelt. Misschien zien hoe het loopt als je kindje ouder is?
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Mariel71  schreef op: 18-10-2012 22:28:32
tja vind het ook lastig, mijn man wilde het ook gelijk vertellen en er niet over liegen maar ik vond dat toch lastig ivm andere kindjes.... toch bang dat ze het zouden verklappen enz.... en ach ik vond het ook nog wel leuk......

dus wij hebben het altijd gewoon gevierd  (en nu nog) en nu gelooft aleen de jongste nog inde sint... heb ze wel vrij snel de waarheid verteld maar wel toen ik zeker wist dat ze het niet aan andere kids zouden verklappen om drama's te voorkomen.....

ze hebben er trouwens niets aan overgehouden dat we ze hebben voor"gelogen".....
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Son  schreef op: 18-10-2012 22:29:29

Quote Anna28:
[...]

het is een gecreeerde fantasie. En als je die in stand wil houden dan moet je bewust onwaarheden gaan vertellen als er vragen komen. Voor mij is dat liegen, zo voelt dat gewoon. Maar dat is natuurlijk persoonlijk hoor

Het is niet zozeer dat ik er niet in wil meegaan hoor, maar omdat wij zelf zo zijn opgevoed vroeg ik me af of het heel stom zou zijn als ik dat ook zo zou doen. Maar denk dat het toch heel lastig is voor heel jonge kinderen die vriendjes op school of op straat hebben die wel geloven. óf ze gaan vanzelf meegeloven, óf ze gaan twijfelen aan iemands verhaal en helpen hun vriendjes over de rooie. 

Lastig haha



nou als ik je zo hoor, vind je het dus niks om er over te ''liegen". Dan is de beslissing toch eigenlijk al genomen ?
 Mijn dochter heeft mij nooit voor leugenaar uitgemaakt trouwens hoor. Ze houdt niet minder van me, heeft geen trauma, is niet bang, heeft alleen maar een leuke sinttijd gehad. Waar we met veel plezier elk jaar op terug kijken  
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Blauwtje  schreef op: 18-10-2012 22:30:31
Ik zie dat toch anders. Ik gun mijn kind deze magie, deze superleuke spanning..ik heb zelf trouwens ook beslist het niet als erg ervaren toen ik erachter kwam dat ie niet bestond. Eb ook niet in mijn omgeving nu, vriendinnen met oudere kinderen..

ja ik zou het echt jammer vinden als ze dat zouden moeten missen
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Kaasje  schreef op: 18-10-2012 22:36:52
Mijn oudste heeft een vriendje die altijd "de waarheid" al wist....
2 jr terug heeft hij daar gelogeerd in Sint tijd, iedereen schoen gezet... vriendje zei Bedankt mam en oudste riep  Bedankt Piet en mam vriendje dat je de deur open deed voor de piet!
Dit vriendje heeft het hem nooit verteld.


Vorig jaar heeft oudste zelf het grote mensen geheim ontdekt, hij vind het wel stoer dat hij het nu snapt.

Hij heeft een klasgenootje die ook de waarheid weet, maar toch ieder jaar bang is voor zwarte piet.... tot zijn moeder zegt van kijk eens goed, het is NIET echt!
Ohja....

Maar mijn jongste heeft nu in gr 3 2 kindjes zitten die harop in de klas en op schoolplein roepen dat sinterklaas niet echt is..... ( en daar was hij heel verdrietig over, dus heb ik toch maar weer gezegd dat die kindjes er niks van snappen)


( even nieuwsgierig, weet je al naar welke school je Tim doet? Bij ons op school zitten namelijk ook kindjes uit jullie wijk, dus vroeg mij af of er daar wel een PC school zit..)
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Anna28  schreef op: 18-10-2012 22:43:29
@kaasje, hier in de wijk zit geen pc school, wel in waterwijk. Ichtus. En anders wordt het muziekwijk: lichtboei. 

Waar zitten jouw kids op school dan?
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Minou  schreef op: 18-10-2012 22:43:38
Ooh hier hetzelfde als Son en Paulien. Ik heb het ook zelf als prachtig ervaren als kind. Die spanning..geweldig!  En ook daarna nog..toen we het wisten.

En nee nooit gedacht: oh wat hebben ze gelogen oid.



Onze meiden geloven heilig in de Sint en ik laat het zo..bewust.
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Kaasje  schreef op: 18-10-2012 22:54:54
Muziekwijk zitten de mijne!

 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Anna28  schreef op: 18-10-2012 22:56:14

Quote kaasje:
Muziekwijk zitten de mijne!



grappig, ik heb daar tot 2 jaar geleden vaak aan t plein gestaan omdat ik bij een bso daar werkte en kinderen ophaalde. 
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Son  schreef op: 18-10-2012 22:58:52
leuk, mijn vriendinnetje (vroegah) woonde tegenover bs in waterwijk
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Minou  schreef op: 18-10-2012 22:58:59
Klein wereldje weer he!
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Anna28  schreef op: 18-10-2012 23:01:06
zeker klein wereldje ja

Wonen ook een paar hele lieve, leuke ML-ers in de buurt hier, ook zo leuk
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Kaasje  schreef op: 18-10-2012 23:01:10

Quote Anna28:
[...]

grappig, ik heb daar tot 2 jaar geleden vaak aan t plein gestaan omdat ik bij een bso daar werkte en kinderen ophaalde. 



Echt waar?
Bij welke BSO werkte je dan?


 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Son  schreef op: 18-10-2012 23:03:00
kennen jullie trouwens tattoo/piercing studio almere ?
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Anna28  schreef op: 18-10-2012 23:03:48
Oliver... 

ben daar eind augustus 2010 hard gillend weggerent.... 
 
Quote
RE: Waarheid over Sint, raar?
Son  schreef op: 18-10-2012 23:04:18
Hus
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Waarheid over Sint, raar?
Naam
Bericht