Menu
 

Topic:

Van school gehaald (moeilijk gedrag)

Esther Mv Thomas  schreef op: 11-10-2012 13:26:26
Vanochtend werd ik gebeld door de juf van mijn zoontje. Hij zit in groep 4 van een Leonardo-school (hij is dus hoogbegaafd) en is 6,5 jaar oud.
Hij heeft probleemgedrag en dat heeft hij al langere tijd, maar het gaat met vlagen heel goed en dan weer slechter. Op zijn vorige school was hij op het laatst bijna niet meer te handhaven, hij deed gewoon zijn eigen zin. Op het Leonardo ging het beter met hem, maar niet perfect. Hij heeft een prima juf die heel wat gewend is, maar ook zij kan niet tot hem doordringen. Wij trouwens ook niet......
Het is gewoon zo dat hij niets wil wat zelf niet heeft uigekozen. Dus hij wil niet rekenen als dat moet (hij rekent op het goede niveau, is allemaal doorgetoetst etc.). Hij wil wel de leuke dingen doen op school, maar als het wat moeilijker wordt of als hij het niet leuk vindt, dan niet. Hij kan dan hondsbrutaal zijn naar de juf en iedereen. Hier zijn al vaker voorvallen mee geweest.
Nu gaat het dus al 2 weken steeds slechter. Zo slecht dat de juf belde met de vraag hem op te halen. Zij hoopt dat hij op deze manier gaat inzien dat hij echt te ver gaat. Hij zegt zelf namelijk altijd dingen als 'mijn ouders zijn aan het werk en kunnen nu niet komen' etc. als ze zegt dat hij opgehaald gaat worden. Nu heeft mijn man hem dus opgehaald en zit hij op zijn kamer een boek te lezen (lezen vindt hij nu niet het leukste om te doen, terwijl hij daar juist heel goed in is......).

Thuis kennen wij dit gedrag helaas ook. Wij kunnen gewoon niet doordringen tot hem, het doet hem ook allemaal niets. Hij toont dan ook geen emotie (is dus niet verdrietig als wij boos zijn).
Praten met hem helpt niets, hij luistert gewoon niet (gaat zelfs met zijn vingers in zijn oren zitten, je zou hem dan bijna wat aandoen, zo irritant dat dat is en hij weet dat....).
Hij is gewoon zo slim dat het eng is soms......hij weet precies wat je zwakke plekken zijn.

Nu is dus de bom gebarsten op school. Gelukkig gaf de juf wel aan dat ze hem nog niet afgeschreven heeft (want: waar moet hij dan naartoe als zo'n speciale school al niet helpt?), maar dat er wel wat moet gebeuren. Volgende week hebben wij herfstvakantie en gaan wij een midweek weg. Dat gaat ook gewoon door, we moeten het maar niet als beloning zien (maar dat is wel moeilijk). Daarna hebben wij een gesprek met de juf, dat was al ingepland. Dan moeten we gaan kijken hoe het verder moet. Zeer waarschijnlijk zal hij verder getest worden op bijv. autisme (want die kenmerken heeft hij zeker, maar zie je sowieso veel vaker bij HB-kinderen). Hopelijk komt er dan iets uit waar we wat mee kunnen.

Ik moest dit verhaal gewoon even kwijt, ik zit op mijn werk nu (wil ook even niet naar huis, afleiding is juist goed).
 
Quote
Navigatie
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Mar80  schreef op: 12-10-2012 09:40:47
Even totaal off topic, maar wat herken ik veel van jullie verhalen in mijn eigen zoon!

Hoe oud waren jullie kinderen toen het balletje ging rollen? Hoe hebben juliie dat aangepakt?

Mijn zoon is 5,5 en ik 'verdenk' hem van een hogere intelligentie.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Nathalie Mv Cad  schreef op: 12-10-2012 09:50:40
Mar, het balletje bij ons rolt al vanaf baby leeftijd. hij is altijd anders geweest. op de peuterspeelzaal moesten ze extra materiaal aanschaffen voor hem. alles was te makkelijk.

Hij ging naar groep 1 met de veronderstelling dat hij ging leren lezen, wat we hem ook vertelden. Toen bleek dat dat niet ging gebeuren, is hij zichzelf leren rekenen. Met 3 telde hij al tot 100 en terug en daar is hij mee verder gegaan, begin groep 2 kon hij sommen maken tot 100. optellen en aftrekken. Begin groep 2 ging zijn zus naar groep 3. Elk woordje dat zij leerde leerde hij mee. Zij bleef steken in leren, hij ging vrolijk verder. Hij leerde zichzelf lezen in groep 2. In groep 3 kreeg hij gelijk rekenen op groep 4 niveau en lezen een half jaar vooruit. Gedurende dat schooljaar werdt school handelingsverlegen en hebben we hem laten testen. Nu zit hij in groep 4/5. rekenen groep 5 en de rest groep 4, maar hij kijkt en luistert wel mee met de uitleg van groep 5. Ergens dit jaar gaan ze hem versnellen naar groep 5. ivm met asperger kan dat niet heel snel en moet dat geleidelijk omdat hij anders niet meewerkt. Zijn juf dit jaar is Top dus dat scheelt al heel veel. Hij is overigens net 7 jaar geworden.

 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Mar80  schreef op: 12-10-2012 10:03:00
Heel herkenbaar. Al moet ik wel zeggen dat hij het niet in de mate heeft van jou zoon (denk ik, qua iq).

Ook is hij heel veel met het fysieke bezig. Motorisch is hij mijlen ver vooruit.

Rekenen heeft hij zichzelf aangeleerd in de vakantie. Lezen heeft hij (bijna) geen interesse in.

Driftbuien zijn hier ook aan de orde van de dag. Zelfs zover dat we daar nu hulp voor gaan krijgen na de herfstvakantie.

Toch denk ik dat we op het verkeerde spoor zitten en het niets met opvoeding oid te maken heeft. Mijn gevoel zegt dat hij op een andere golflengte zit dan de andere kinderen van zijn leeftijd.

Mijn man is tegen hoogbegaafd aan (gemiddeld iq 130 uit meerdere testen) en heeft add.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Mar80  schreef op: 12-10-2012 10:03:48
Oh ja hij zit nu in groep 2.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Emv3  schreef op: 12-10-2012 10:08:05
http://www.hiq.nl/hb-sign-prof.php

w
at naar dat hij zo slecht inzijn vel zit..
 misschien heb je iets aan het hb kind forum? denk dat je daar al wel op zit...
 ik heb geen tips..maar ik hoop dat jullie snel verder komen
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Mar80  schreef op: 12-10-2012 10:12:41
Ik zit daar nog niet nee. Maar ik ga gelijk even kijken!
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Monica Mv 2  schreef op: 12-10-2012 10:13:05
Ik herken zoveel van jullie asperger kinderen in mijn zoontje.

Vooral het verhaal Nathalie. Alleen kon Guus al lezen met 3,5 en heeft ie een obsessie van rekenen.

Ook hij doet groep 5 werk lezen en rekenen en de rest groep 4.

Alleen een klas overslaan is niet verstandig. Hij zit nu bij kids in de klas die 8/9 jaar zijn en hij word over 1,5e week pas 7
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Mamami  schreef op: 12-10-2012 10:41:40
Nathalie heel herkenbaar wat je schrijft. Mijn zoon vertoont bij anderen en op school dus ook sociaal wenselijk gedrag. Ook na veel praten dat hij overal zichzelf mag zijn verandert dit niet. (op SOVA wordt dit ook besproken).

Wij zijn thuis heel consequent in de aanpak, regels zijn heel duidelijk en de straf die er op volgt ook. Alleen heeft gewone straf (die we toepassen bij dochter) bij hem geen effect. (strafplek, niet buiten spelen enz). Dus ook hier waar we hem wel mee hebben en dat is zijn DS afpakken.

Er zijn veel kinderen met een disharmonisch profiel die geen problemen hebben op de basisschool, het is niet zo zeer verbonden met Asperger (al komt het wel vaak voor bij deze kinderen). Alleen uit het zich met name in extreem gedrag bij kinderen met Asperger. Het is soms zo lastig te bepalen, wat is "normaal" gedrag, wat komt voort uit Asperger en wat uit het disharmonisch profiel.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Emv3  schreef op: 12-10-2012 10:58:38
hmm...ik heb geen buitengewoon slim of snel kind...
maar wel een kind wat richting hb gaat, onlangs iq test en al was die gemiddeld..wijwerden gezegd niet naar het cijfer te kijken om dat Hoe ze de test maakte veel meer duidelijk maakte..
er word nu gesproken over het overslaan van groep2... ze mag nu een week lang af en toe meedraaien in groep 3 om te kijken hoe dat gaat en dan word er na de vak. een  defenitieve beslissing gemaakt.ik vat het even samen hoor.
vandaar dat ik  behoorlijk aan het googlen geweest ben...maar kijk eens onder hb en misdiagnose..
missschien hebben jullie daar wat aan..
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Suus  schreef op: 12-10-2012 11:03:37
E, waarom wil school je dochter toch versnellen? En wanneer is ze jarig?

 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Anoniemindittopic  schreef op: 12-10-2012 12:27:28
Even anoniem ivm meelezers.

@Emv3, ik ben ook wel benieuwd!

Even kort: Mijn zoon is net 4 en zit net 6 weken op school. Hij heeft zelf al geconcludeerd dat groep 1 een makkie is, groep 2 leukere werkjes heeft en dat sommige kinderen dom zijn. Als ik uitleg dat het niet netjes is om te zeggen dat kinderen dom zijn maar dat het knap is dat hij sommige dingen al snapt dan begrijpt hij dat ook.
Via de HIQ link hierboven op de kenmerken van de kleuters bekeken. Daarvan klopt alles behalve de faalangst.

Ik heb ook niet het idee dat hij hoogbegaafd zou zijn maar dat hij lekker vlot meedoet, ja dat wel.  Nu de kenmerken van HIQ gelezen te hebben en hij vorige week zijn eigen conclusie al heeft getrokken vraag ik mij af of ik hier wat mee moet?
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Anoniemindittopic  schreef op: 12-10-2012 12:29:24

Esther succes met Thomas. Ik heb wel veel van je posts gelezen. Die van Monica van Guus trouwens ook. Toch een soort onderbuikgevoel misschien!?

 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Esther Mv Thomas  schreef op: 12-10-2012 12:30:00
Nou, Thomas is vandaag weer naar school gegaan en ik ben niet gebeld.....Meestal gaat het ook wel goed na zo'n episode. Hij had gisteren wel door dat het niet goed was, wat hij gedaan had. Maar hij weet niet hoe het komt (en ik begin te geloven dat hij dat echt niet weet......).
We gaan hem zeker verder laten testen, wij denken ook steeds meer aan Asperger. Gewoon omdat er zo'n verschil in gedrag bij hem kan zitten.
Eerst gaan we lekker op vakantie (nou ja, maandag dan) en daarna zien we weer verder. Op vakanties etc. zijn er bijna nooit problemen met hem. Maar dan kan hij meestal ook alles doen wat hij leuk vindt (binnen bepaalde grenzen natuurlijk, hij mag echt niet alles dan.....maar rekenen hoeft hij dan niet).
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Tiesmv3jongens  schreef op: 12-10-2012 13:12:48
Geniet even lekker van je vakantie allemaal even tot rust komen en dan verder. Hier weet Quincy het meestal ook niet tegenwoordig gaan we de hele situatie na en dan komen we er pas uit. Maarja dat kan alleen als wij erbij zijn.

@mamami wat vervelend dat hij alsnog is afgwezen hoop dat er ook voor jou mannetje snel een oplossing komt. Weet hoe het is om elke keer weer ergens tegenaan te lopen en het niet op te lossen is.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Anoniemindittopic  schreef op: 18-01-2013 11:02:02
Upje @Emv3, ik ben benieuwd hoe het met je dochter gaat! En wat eraan vooraf gegaan is. Mss een ander lijntje starten?
Mijn zoon zit nu 5 maanden op school en ze nemen deze maand de toets af die de standaard
ook afnemen bij groep 2.


 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Emv3  schreef op: 18-01-2013 11:26:52
Hoi Hoi Anoniblabla,

Mijn dochter is na ong een week of 8 na groep 3 gegeaan.
Achteraf kan ik mijelf wel voor de kop slaan.
Ze is van feb, dus eigenlijk had ze dee eerste keeer groep 1 door moeten gaan naar groep 2(had a plus) maar er was geen sprake van toen, en daar had ik moeten opstaan....
Uit eindeijk belnad ze in groep 2 en was heeeel duidelijk te merken dat ze er wel klaar mee was. vele gesprekken en toetsen later  is ze naar groep 3 gegaan.
Op zich doet ze het goed, er is weinig communicatie. ze hebben net de cito's gedaan dus ik geef nog wat tijd maar dan wil ik wel weer om de tafel, dan maar een zeurmoeder.
Ik merk aan haar gedrag dat ze weer niet lekker in haar vel zit, maar ja ik heb soms het idee dat ik de enige ben....

Hoe is het met jou zoon?

grtz
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Anoniemindittopic  schreef op: 18-01-2013 12:07:55
Mijn zoon is heel boos! Op alles en iedereen. Wel een goed gesprek gehad op school en gaan dus deze maand de groep 2 test ook bij hem afnemen om te zien waar hij is. Nou, dat ik ze wel vertellen..
Maar dan? Ik weet zeker dat hij cognitief wel door kan naar groep 2. Zoekt ook groteren kinderen op en praat als een volwassene. Maar hij is nog wel echt een kleutertje van net 4 en niet groot van stuk.  
Maar ja, als hij volgend jaar pas groep 2 gaat doen, dan hebben we ook dan een probleem.
 
Quote
RE: Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Emv3  schreef op: 18-01-2013 15:03:53
Hij zou natuurlijk gecompact end kunnen worden, dan kan hij nog een beetje kleuteren mocht hij dat nodig zijn.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Van school gehaald (moeilijk gedrag)
Naam
Bericht