Menu
 

Topic:

Rhesus-C Negatief

Melissa  schreef op: 11-10-2012 13:15:30
Wie kan mij meer vertellen of rhesus-C negatief (dus niet D)

Volgens bloedonderzoek ben ik dus Rhesus-C Negatief en gaan ze in week 27 nog een keer prikken om te kijken of ik geen antistoffen aanmaak tegen rhesus-C positief bloed en anders gaan ze het goed in de gaten houden. Maar ik kan er eigenlijk niet zoveel over vinden. De kans dat het fout gaat was erg klein werd gezegd dat het mis zou gaan, maar zoals ik begrjip is er geen remedie tegen, dus wat willen ze dan doen met het extra in de gaten houden? Wat kan er gebeuren dan en wat willen ze er aan doen dan?
 
Quote
Navigatie
RE: Rhesus-C Negatief
Melissa  schreef op: 11-10-2012 13:16:41
sorry blind getypt terwijl ik naar Dominiek aan het luisteren was, 



in de gaten houden. Maar ik kan er eigenlijk niet zoveel over vinden. De kans dat het fout gaat was erg klein werd gezegd dat het mis zou gaan

Rare zin, moet zijn 

De kans dat het fout gaat was erg klein werd gezegd
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Ikke  schreef op: 11-10-2012 13:23:24
Deze info vond ik hierover op internet :

Vrouwen met bloedgroep Rhc-negatief die zwanger zijn van een Rh c-positief kind lopen het risico Rhc-IEA te maken. In de OPZI-studie werden in een jaar tijd vier gevallen van ernstige HZFP gevonden, veroorzaakt door Rhc-IEA die niet gevonden waren bij de screening in het eerste trimester, maar later in de zwangerschap ontstaan zijn. 

Behandeling van het kind
Als bij de moeder IEA zijn aangetoond en uitslagen liggen boven de grenswaarden, dan moet klinisch diagnostisch onderzoek worden gedaan om de mate van anemie bij het kind vast te stellen. Bij een verdenking op zeer ernstige bloedarmoede zal worden besloten tot het geven van een intra- uteriene transfusie.

Bij hemolytische ziekte van de foetus en pasgeborene (HZFP) ontstaat na de geboorte een versterkte icterus neonatorum welke behandeling behoefd. Deze bestaat uit intensieve fototherapie, toediening van immunoglobuline en/of wisseltransfusie. Onbehandeld kan het beeld van kernicterus ontstaan wat kan leiden tot hersenbeschadiging of zelfs overlijden. Post-partum moeten hemoglobine (Hb) en bilirubine gevolgd worden.



 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Anna28  schreef op: 11-10-2012 13:42:40
Is dat niet ongeveer hetzelfde als rhesus D negatief? Jawel toch?

Ik was rhesus D negatief en heb 2 spuiten gehad omdat Tim positief was. Er bestaat dan een kans dat jullie bloed vermengd en dat kan ernstige bloedarmoede opleveren voor de baby. (bloedtransfusie in de baarmoeder is zeldzaam maar gebeurd soms) Vaak krijgt het babytje dan een bloedtransfusie direct na de geboorte. 

Omdat ik spuiten heb gekregen kan mijn lichaam nu geen antistoffen aanmaken voor positieve rhesusfactor. Dus bij een eventueel volgend kindje loop je dan geen gevaar. 

Ben je niet getest bij je andere kinderen?
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Anna28  schreef op: 11-10-2012 13:43:30
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Melissa  schreef op: 11-10-2012 13:51:07
dankjulliewel. Wat ik wel begrijp is dat de kans erg klein is, en aangezien ik al twee kinderen heb en geen antistoffen ertegen heb aangemaakt zal ik dat nu ook wel niet doen denk ik, maar een keertje extra bloedprikken is niet erg.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Melissa  schreef op: 11-10-2012 13:52:22
Ik werd wel getest op rhesus-D , maar rhesus-C is nieuw blijkbaar.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Ikke  schreef op: 11-10-2012 13:52:59
Ja de kans dat er iets mis is is maar heel klein las ik op diverse websites (onder andere die van het RIVM)  Het verschil met Rhesus D is dat er voor Rhesus C geen injecties/medicijnen zijn.  Ik ben zelf Rhesus D, had nog nooit van Rhesus C gehoord tot ik het voor jou opzocht.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Melissa  schreef op: 11-10-2012 13:53:28
ik had er ook nog nooit van gehoord.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Dianemvlisa  schreef op: 11-10-2012 13:54:33
ik ben a negatief en ik weet idd dat ik een extra injectie kreeg na mn bevalling

 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Mama-van-aimy  schreef op: 11-10-2012 14:09:17
Ik heb niet exact hetzelfde als jij, maar er zijn wel veel overeenkomsten.

Ik ben 0-negatief. Mijn dochter is A-positief.

Tijdens alle zwangerschappen heb ik altijd 2 prikken gehad ivm rhesus factor.

Tijdens de hele zwangerschap van mijn dochter zijn er (vooralsnog) geen problemen geweest.
De problemen bij haar begonnen pas na de bevalling.
Na een bevalling in het ZH na 42+2 weken mochten wij na 3 uurtjes weer naar huis toe.
Dochter was compleet gezond (dachten wij allemaal).

Toen wij s-avonds thuiskwamen hadden we geen kraamhulp. Die kon pas de volgende ochtend komen. Tja... geen probleem. Ze was onze tweede.
De nacht was een drama. Veel huilen, niet willen drinken. En later niet meer goed wakker kunnen krijgen. De volgende ochtend stond de kraamhulp op de stoep. Het was niet goed. Ons meiske was knalgeel geworden en enorm suf. De kraamhulp heeft de VK ingeschakeld. Daarna is ons meiske naar het ZH gebracht voor bloedcontrole. Ze bleek een ernstig hoog billirubine gehalte te hebben.
Ze is met spoed opgenomen. Eerst was er nog sprake van een bloedwisseltransfusie, maar ze wilde het eerst nog aankijken of een billiblanket voldoende zou zijn.

Ze heeft een week in het ziekenhuis gelegen onder de blauwe lampen met een billiblanket.
Na een (en 15 hielprikjes verder) mocht ze weer mee naar huis. Maar wel onder zeer strenge controle.

Het probleem was dat zij tijdens de zwangerschap (of direct tijdens de geboorte) op de een of andere manier bloed oftewel antistoffen van mij in haar bloedbaan heeft gekregen. Ik heb 0-negatief en maak dus antistoffen tegen o.a. A bloedgroep aan. Mijn dochter heeft dus A.

Door de antistoffen die ze van mij heeft gekregen brak zij dus haar eigen bloed af.
Dit is niet opgemerkt na de bevalling omdat ze toen ogenschijnlijk gezond leek.

Gelukkig waren wij er op tijd bij. Als we er later bij waren geweest was er kans geweest op hersenschade of zelfs de dood.

Gelukkig is alles goedgekomen! Ze is een heerlijk levendig en wijs meisje van ondertussen 5 jaar oud.


De 2 bevallingen na deze dochter werden wel automatisch op medische indicatie in het ZH. Daar hebben ze ook gelijk bloed gecheckt van de baby's.
Ik heb 4 kindjes en alleen bij mijn 2de is het dus voorgekomen. Bij de andere niet.

 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Mama-van-aimy  schreef op: 11-10-2012 14:13:47
oja, de benaming die ze ervoor hadden bij mijn dochter was AO-antagonisme.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Angelique  schreef op: 11-10-2012 14:13:51
volgens mij was ik een b negatief
ik kreeg paar mnd voor de bevaling een injectie en direct na de bavling omdat r positief is
j was overigens ook negatief

mij is verteld dat als er tijdens de bevaling een bloedwisseling plaats vind dus dat jij postief bloed krijgt van je kind je eigen bloed zich tegen je kan keren omadt het antiwstoffen gaat aanmaken en dus zichzelf gaat vernietigen
nou dan kan j wel readen wat er gebeurd
daar zijn dan de injecties voor zodat je die antistoffn niet gaat aanmaken
de kans dat er een bloedwissel plaats vind tijdens de bevaling is erg klein maar er zijn altijd bepaalde dingetjes waardoor het wel mogenlijk is
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Melissa  schreef op: 11-10-2012 14:15:18
Voor c zijn er geen injecties Angelique, het schijnt zeldzaam te zijn dat er complicaties komen. Maar ben gewoon nieuwsgirig wat het nu inhoud dan.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Angelique  schreef op: 11-10-2012 14:16:32
je dat las ik dat bij c geen injecties zijn maar dnek dat de sterkking van hoe en wat wel redlijk gelijk zullen zij in c.d.b
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Sweety  schreef op: 11-10-2012 14:18:44
ik ben a reshus d negatief. ook ik kreeg alle 3 de keren prik tegen antistoffen die werden toen weet niet of het nu nog gebeurt in je been gegeven na de bevalling, van rhesus c nog niet gehoord lol
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Angelique  schreef op: 11-10-2012 14:23:53
o heb niet helemaal goed had d neg
en dit is de duidelijke uitleg daarbij



De rhesusfactor


Naast de bloedgroepen A, B, AB en O bepalen de rode bloedcellen ook een ander kenmerk van het bloed, namelijk de rhesusfactor. De rhesusfactor kan leiden tot rhesusziekte en is belangrijk voor zwangere vrouwen.


Rhesusfactor voor zwangere vrouwen


Ongeveer 84% van de mensen heeft de rhesusfactor en is hiermee rhesus(D)-positief. Bij de overige 16% ontbreekt de rhesusfactor, deze mensen noemen we rhesus (D)-negatief. Als een rhesus (D)-negatieve zwangere vrouw een rhesus (D)-positief kind verwacht, kan deze rhesus (D)-factor van het kind aanleiding zijn tot het vormen van antistoffen door de moeder. Tijdens de zwangerschap, maar vooral tijdens de geboorte kunnen rode bloedcellen van het kind in de bloedbaan van de moeder terechtkomen. Omdat het lichaam van de moeder deze rhesus (D)-positieve rode bloedcellen als vreemd herkent, maakt het rhesus (D)-antistoffen aan. Dit gebeurt meestal pas na de bevalling. Daarom is de kans op problemen bij het eerste kind klein.


Antistoffen voor het kind


Tijdens een zwangerschap geeft de moeder via de placenta antistoffen aan haar ongeboren kind. Op die manier krijgt het kind de eerste afweer tegen allerlei ziekten via de moeder. Wanneer de moeder tijdens een vorige zwangerschap rhesus (D)-antistoffen heeft aangemaakt, blijven deze in haar bloed aanwezig en kunnen ze bij een volgende zwangerschap via de placenta in de bloedsomloop van het (ongeboren) kind komen. Hierdoor kunnen dan problemen ontstaan wanneer zij een rhesus (D)-positief kind verwacht. Deze antistoffen van de moeder breken de rode bloedcellen van het kind af en zo krijgt het bloedarmoede.


Rhesusziekte


Het (ongeboren) kind kan hierdoor ziek worden, soms zo ernstig dat zelfs een bloedtransfusie in de baarmoeder nodig is. Na de geboorte kan de baby ziek worden door de afbraakproducten van het bloed. De baby ziet dan erg geel. Dit noemen we rhesusziekte. Het is dan belangrijk om deze afbraakproducten uit het bloed te verwijderen. Dit kan door het kind te behandelen met UV-licht (eigenlijk een soort zonnebank). In ernstige gevallen moet al het bloed vervangen worden door middel van een zogenaamde wisseltransfusie.


Gelukkig kan rhesusziekte worden voorkomen. Hiervoor krijgen rhesus (D)-negatieve vrouwen tijdens de 30ste week van de zwangerschap en na de geboorte, als het kind rhesus (D)-positief blijkt te zijn, de rhesusprik.


De rhesusprik


De rhesusprik wordt gemaakt uit menselijk plasma. Het plasma is afkomstig van vrijwillige, niet-betaalde, Nederlandse donors. De rhesusprik bevat antistoffen die de rhesus (D)-positieve rode bloedcellen van het kind, die mogelijk in de bloedbaan van de moeder zijn gekomen, opruimen. Hierdoor heeft het lichaam van de moeder geen tijd om de rode bloedcellen van haar kind als lichaamsvreemd te herkennen. Daarom maakt ze geen antistoffen aan en wordt de rhesusziekte voorkomen. Dankzij de huidige methoden om rhesusziekte te voorkomen en te behandelen is de ziekte nog maar zelden dodelijk voor het kind.


Weinig plasmadonors


Er zijn weinig donors die het benodigde hoge gehalte aan rhesus (D)-antistoffen in hun bloed hebben. De bloedbank is daarom altijd op zoek naar donors die wél genoeg rhesus (D)-antistoffen in hun bloed hebben. Geef je al bloed en heb je een hoog gehalte aan rhesus (D)-antistoffen? Meld je dan aan als plasmadonor.





hier aanvulling mbt c neg


Bloedgroep Rhesus c-negatief


 


Bent u Rhesus c-negatief? Dan is er een kleine kans dat u tijdens de zwangerschap antistoffen tegen de bloedgroep van uw kind maakt. U krijgt daarom tijdens de zwangerschap extra bloedonderzoek.



U bent Rhesus c-negatief. Wat nu?


U krijgt in week 27 een extra bloedonderzoek. Het laboratorium onderzoekt nog een keer of u antistoffen tegen bloedgroepen heeft gemaakt. Als het laboratorium zulke antistoffen vindt, is verder onderzoek nodig. Uw verloskundige of gynaecoloog zal u hierover meer vertellen.


Meer informatie over antistoffen tegen bloedgroepen.


Is er ook een injectie voor zwangeren die Rhesus c-negatief zijn?


Zwangere vrouwen met bloedgroep Rhesus D-negatief krijgen een injectie om te voorkomen dat ze antistoffen maken tegen het bloed van hun kind. Zo’n injectie bestaat er niet voor zwangere vrouwen met bloedgroep Rhesus c-negatief. Daarom wil de verloskundige of gynaecoloog goed controleren of u zulke antistoffen maakt. Als u antistoffen maakt, kan de verloskundige of gynaecoloog extra controles inlassen.



lijkt dus idd om zelfde verschijnselen te gaan alleen is het de injectie die mist bij c en word je dus goed in de gaten gehouden of er antistsoffen aangemaakt worden als ze die wel vinden gaat het niet goed en zal er dus ingegrepen worden vermoed ik


 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Angelique  schreef op: 11-10-2012 14:25:28
nog kleine nuttige aanvulling


Bloedonderzoek zwangeren

Antistoffen tegen bloedgroepen


 


Het laboratorium onderzoekt uw bloed op antistoffen tegen bloedgroepen. Deze antistoffen kunnen via de navelstreng het bloed van het kind bereiken en afbreken. Het kind kan dan bloedarmoede krijgen.



Wat zijn antistoffen tegen bloedgroepen?


Uw lichaam kan antistoffen maken tegen bloedgroepen die u zelf niet heeft. Dat kan gebeuren als u in contact komt met bloed van iemand met een andere bloedgroep, bijvoorbeeld door een bloedtransfusie.

Tijdens de zwangerschap kan bloed van het kind in het bloed van de moeder komen. Bij de geboorte is de kans dat dit gebeurt zelfs vrij groot. Als het kind een andere bloedgroep heeft dan de moeder, kan de moeder antistoffen maken tegen de bloedgroep van het kind.


Wat merkt u van antistoffen tegen bloedgroepen?


U heeft zelf geen last van antistoffen tegen bloedgroepen. Heeft u eenmaal antistoffen tegen bloedgroepen gemaakt, dan raakt u deze niet meer kwijt. Bij een volgende zwangerschap kunnen deze antistoffen weer opspelen.


Wat merkt het kind van antistoffen tegen bloedgroepen?


Antistoffen van de moeder kunnen via de navelstreng in het bloed van het kind komen. Sommige antistoffen kunnen het bloed van het kind afbreken. Het kind krijgt dan bloedarmoede. Soms gebeurt dat voor de geboorte al en soms pas erna.


U heeft antistoffen tegen bloedgroepen. Wat nu?


Als het laboratorium antistoffen tegen bloedgroepen vindt, is soms verder onderzoek nodig. Uw verloskundige of gynaecoloog zal u hierover meer vertellen.


Bent u Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief?


Dan heeft u een iets grotere kans om antistoffen tegen bloedgroepen te maken. Vrouwen met één van deze twee bloedgroepen krijgen tijdens de zwangerschap extra aandacht.


Meer informatie als u:



 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Mama-van-aimy  schreef op: 11-10-2012 14:27:02

Quote melissa:
dankjulliewel. Wat ik wel begrijp is dat de kans erg klein is, en aangezien ik al twee kinderen heb en geen antistoffen ertegen heb aangemaakt zal ik dat nu ook wel niet doen denk ik, maar een keertje extra bloedprikken is niet erg.



Vergeet niet dat jij een miskraam heb gehad en bij latere miskramen kan je antistoffen aanmaken. Heb jij na je miskram een injectie gehad??
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Mama Van Drie  schreef op: 11-10-2012 14:29:34
Melissa wat heeft je man voor bloedgroep? want als je man ook negatief heeft dan hoef je die antiD injectie niet.
Mar als je man positief is heb je dan nooit geen problemen gehad met je andere kinderen?

Mijn moeder is 0-negatief en mijn vader positief, ik praat over 47 jaar terug, mijn oudste zus was nog niks aan de hand, nu zouden ze na de 1e bevalling een antiD injectie geven, toen waren ze zo ver nog niet, ik was nummer twee en heb 0-negatief en zag zo geel als maar zijn kan, ik was volgens de doktoren het wonder van de kliniek, wat dat precies voor wonder was heeft mijn moeder niet gevraagd, nummer drie is veel te vroeg geboren en is 5 keer gewisseld van bloed, dat was kantje boord, nummer 4 is in leiden geboren, allemaal vanwege het gedoe met die bloedgroepen, ik spreek over toen he.

Mijn man is net als ik 0-negatief en ik hoefde dus nooit een injectie te hebben, onze drie kinderen zijn allemaal 0-negatief.
Mijn derde echter is in Duitsland geboren en daar waren ze ervan overtuigd dat het toch wel mogelijk is om een andere bloedgroep te hebben ook al zijn de ouders beide 0-negatief, in NL zijn ze ervan overtuigd dat dat niet kan.
Ik heb dus in Duitsland wel een antiD injectie van te voren gekregen, geheel tegen mijn gevoel in maar ik had mijn hakken ook al in het zand gezet bij de inwendige onderzoeken die ze daar vanaf 12 weken al doen, heb die injectie dus maar laten zetten, maar totaal overbodig.
Komt de gyn na d ebevalling mij vertellen dat ze een andere bloedgroep heeft........wat hij later weer moest recht zetten want ze had toch 0-negatief...tuurlijk dokter....wist ik al....

Ik vind het altijd wel een ingewikkeld verhaal, zo denk ik ' JA...ik snap het'...en zo ben ik het weer kwijt hoe of het precies zat
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Melissa  schreef op: 11-10-2012 14:29:39
Nee ben net getest, kreeg vandaag de resultaten van het bloedonderzoek. Bij Dominiek en Valentijn testte ze nog niet op rhesus-C (alleen op D) Nu ben ik dus wel getest en ben zelf rhesus-C negatief, maar heb geen antistoffen aangemaakt tegen rhesus-C positief, wat betekend dat de jongens óf ook negatief zijn óf dat er geen bloed van hun bij mij terecht is gekomen.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Mama Van Drie  schreef op: 11-10-2012 14:35:23
Maar je weet toch wel welke bloedgroep je kids hebben?.....ik denk overigens negatief als je geen anti stoffen hebt gemaakt, want twee keer geen bloedcontact met een bevalling , die kans is niet zo heel klein denk ik.


 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Mama Van Drie  schreef op: 11-10-2012 14:36:53
JAAA angelique...zo ben ik weer aardig bij
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Angelique  schreef op: 11-10-2012 14:37:41
ik weet bloedgroep van kids ook niet hoor weet dat jay neg is omdat ik die prik niet hoefde die kreeg ik bij r wel
en mijn man is ook niet getest ze gingen gewoon na de bevalling kids testen
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Mama-van-aimy  schreef op: 11-10-2012 14:38:48

Quote mama van drie:
Maar je weet toch wel welke bloedgroep je kids hebben?.....ik denk overigens negatief als je geen anti stoffen hebt gemaakt, want twee keer geen bloedcontact met een bevalling , die kans is niet zo heel klein denk ik.



Kans is idd groot dat die negatief zijn.

Maar ze heeft een miskraam gehad. En als dat kindje nu wel positief was. Dan kan je door een miskraam en het bloed in je baarmoeder dus een bloedwissel krijgen. En dan zal Melissa dus antistoffen gaan aanmaken.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Melissa  schreef op: 11-10-2012 14:40:00
Maar dan hadden die al in mijn bloed gezeten, want dan had mijn lijf toen moeten reageren en blijkbaar kunnen ze dat nu dan zien.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Mama-van-aimy  schreef op: 11-10-2012 14:45:29
Maar wanneer hebben ze je bloed getest bij de vorige zwangerschap?

Want jouw bloed en die van het kindje is met elkaar in contact gekomen tijdens je miskraam.
Daarvoor is er nog geen bloedcontact geweest en dan kunnen ze dat ook niet testen.


Dus ze hadden NA je miskraam je bloed moeten testen. En dan bij antistoffen een injectie moeten geven.


Ik ben bij mijn laatste zwangerschap met 33 weken op mijn buik gevallen.
Ondanks dat ik met 30 weken een injectie had gehad, kreeg ik hem met 33 weken weer.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Melissa  schreef op: 11-10-2012 14:47:50
Ze hebben me toch nu gestest, dat is een jaar na mijn miskraam. Ze kunnen bij een volgende zwangerschap zien of je rhesusantistoffen in je bloed hebt, ongeacht of dat nu is van een vorige bevalling of van een miskraam. Vergeet niet, ik ben er ook niet op getest bij de zwangerscvhappen van de jongens, dat deden ze toen nog niet. Het enige wat ze nu dus zien is dat ik die antistoffen niet in mijn bloed heb, dat betekend dat ik niet eerder in aanraking ben geweest met rhesus-C positief bloed.
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Angelique  schreef op: 11-10-2012 14:52:38
idd dan hadden ze dat nu dus kunnen vinden
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Minou  schreef op: 11-10-2012 14:57:26
Jeetje, die kende ik niet rhesus c.

wij zijn allemaal o rhesus d negatief
 
Quote
RE: Rhesus-C Negatief
Meelezer  schreef op: 11-10-2012 15:56:14
Ik heb niet alles gelezen, maar hier precies hetzelfde.
Ook rhesus-C negatief getest.
Ik moet over een paar weekjes ook weer testen.
Ik maak me er niet al te druk om.
Als ik zie wat ze nu allemaal extra doen t.o.v. mijn eerste zwangerschap nu 8,5 jaar geleden, dan word ik echt nerveus.
Toen had je ook nog geen 20 weken echo en allerlei andere testen die ze nu wel hebben.
Ik ga er maar gewoon vanuit dat als het niet oke is ze weten wat ze moeten doen.
Meer kan ik toch niet hopen of zelf doen.
Je kunt naar mijn idee op een bepaald moment ook "over-testen".
Niet negatief bedoeld, maar het is tegenwoordig wel heel erg klinisch allemaal, alles kan mis gaan, terwijl er gelukkig ook van alles goed kan gaan, ik probeer me er maar een beetje voor af te sluiten en ervanuit te gaan dat ze weten wat ze moeten doen bij pos-neg en welke bloedgroep dan ook en dat deze test handig is voor de artsen om te weten wat ze wanneer eventueel wat zouden moeten doen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Rhesus-C Negatief
Naam
Bericht