Menu
 

Topic:

Trots op mezelf!

Even Zo  schreef op: 08-10-2012 16:32:53
Toch even vertellen. Ik ben best een beetje trots op mezelf. Best raar om over je zelf te zeggen eigenlijk. Mijn man is door omstandigheden ongeveer 400 euro in loon achteruit gegaan en dat was best even slikken. Het is nu ongeveer 6 maanden zo en ik merkte dat ik elke maand geld van de spaar terug moest halen omdat we de maand niet konden redden. Een maand geleden heb ik alles opnieuw op een rijtje gezet en zo heerlijk. Ik houd nu geld over elke maand.  Nu lukt het wel! Zelfs nog beter dan voor hij in salaris achteruit ging. Stiekem ben ik dus wel trots op mezelf dat het allemaal toch lukt.
 
Quote
Navigatie
RE: Trots op mezelf!
Even Zo  schreef op: 08-10-2012 20:33:22
Weet je Sis....het gaat er om dat je kan leven, dat je boodschappen kan doen, je rekeningen kan betalen, liefst ook nog kan sparen en je gezin kan kleden. Als jullie na aftrek van je vaste lasten genoeg geld over houden om op deze manier boodschappen te kunnen doen, dan is het niet erg toch? Ik kan het niet omdat wij het inkomen er niet naar hebben. Ik moet niet kritisch zijn, want in die positie zit ik niet, maar als jullie dat wel kunnen en dit is heel belangrijk voor jou, waarom zou je dan willen minderen? Zolang je vast houdt aan je merken en het goede vlees, ben je gewoon duur uit elke week, maar dat is goed toch? Het is het één of het ander. Ik zou zeggen, geniet er lekker van.
 
Quote
RE: Trots op mezelf!
Alice  schreef op: 08-10-2012 20:39:08
Ik denk niet dat je 't moet zien als zonde, maar als een investering.
Gezond eten is een investering in je lichaam, en dat betaalt zich uiteindelijk wel terug. En er zijn nog wel dingen om op te beknibbelen, zoals bvb elke dag vlees.
Ik weet eigenlijk niet precies hoeveel wij uitgeven aan boodschappen. Maar het is geen 200 euro per week. Ik denk rond de 100, maar dan reken ik kleren enzo niet mee.
 
Quote
RE: Trots op mezelf!
Even Zo  schreef op: 08-10-2012 20:44:57
Ik denk dat je het nog niet zonde genoeg vindt haha. Anders had je je uitgavenpatroon al wel aangepast toch? Stel je zelf de vraag: kan ik het betalen? Zo ja, geniet er dan van, zo nee, dan heb je geen keus en moet je het wel aanpassen. Mocht je het ondanks dat je het kàn betalen toch echt niet willen, dan is de keus ook simpel, dan pas je je uitgavenpatroon ook aan. Best simpel toch?
 
Quote
RE: Trots op mezelf!
Jolanda1974  schreef op: 08-10-2012 20:51:51
Als wij het konden betalen had ons bestedingspatroon er ook anders uitgezien. maar we moeten het nu eenmaal doen met de middelen die we tot onze beschikking  hebben. 

Om cadeau's maak ik me niet meer zo druk, als ik iets leuks zie neem ik het mee. Zo heb je inderdaad bij de action vaak leuke dingen die ik dan combineer, folie erover en je hebt een geweldig cadeautje. Ik probeer wel altijd iets te vinden wat bij de persoon past. Maar geef er niet teveel meer aan uit.

En het is even wennen en puzzelen maar als je aan het nieuwe budget gewend bent lukt het best. Ik hou goed de aanbiedingen in de gaten, zijn de sperziebonen in de aanbieding dan neem ik gerust  3 kilo mee en vries ik het in. Idem met vlees, natuurlijk is het van de slager heerlijk maar onze meiden houden erg van het "simpele" vlees. Een balletje gehakt, ik draai 6 ballen uit een pond dus meteen voor 2 dagen. Heb ik jus over dan vries ik het in, handig voor als we stamppot eten en dus geen jus hebben van het vlees. Ook vinden ze een hamburger erg lekker. en zo kom je er wel. Een vriendin heeft wel eens gezegd en dat vond ik echt een compliment, jullie eten altijd zo lekker en dat met een klein budget. Mijn man en onze kinderen houden gewoon erg van aardappels en groenten dus ik pas me aan.
 
Quote
RE: Trots op mezelf!
Alice  schreef op: 08-10-2012 20:53:55

Je kunt wel opletten met wat je koopt en toch voor de gezondste dingen kiezen. Vis bij de visboer is een goed idee, maar dat kun je heel duur maken, of redelijk goedkoop. Een kabeljauwhaasje is superduur (wel erg lekker), maar je kan ook kiezen voor iets anders, goedkopers, wat ook goed is. Liefst geen gekweekte vis uit Azie of Afrika ofzo (wil je ook niet weten wat daar mee gebeurt)

Seizoensgroente en -fruit op de markt halen, kan ook veel schelen. Of Lidl, die kwaliteit is echt niet slecht. Dingen uit eigen land. Of zelf verbouwen, scheelt hier en daar ook al weer wat.

 
Quote
RE: Trots op mezelf!
Even Zo  schreef op: 08-10-2012 21:31:01
Ik gebruik de keukenweegschaal dagelijks. Eerder schilde ik aardappelen op de gok. Nu weeg ik ze af en schil ik 300 gram aardappelen per persoon. Nu hoef ik nog maar zelden iets weg te gooien. 300 gram is redelijk ruim, maar ja, ze kunnen aardig eten hier. Meestal is de pan leeg. Verder haal ik 1 bak snoep in de week, op is op. Bij de Aldi kost een bak 1,99, ze hebben 3 soorten. In het weekend een zak chips en op zondag lekkere koeken. Door de week geen koeken, maar wel 1 pak koekjes voor (onverwachte) visite. Eenmaal open mag het gewoon gegeten worden de dagen er na, maar meer dan 1 pak koekjes per week koop ik niet. Frisdrank halen we ook, s`avonds mogen ze 1 of 2 glazen frisdrank, overdag drinken ze siroop of water (vooral dochter drinkt veel water). Oudste 2 nemen een plastic flesje mee naar school die ze zelf vullen met siroop of water. 6 flesjes zijn 69 cent bij Jumbo. Dochter neemt zakjes opkikker mee en koopt kokend water op school. 8 zakjes kosten 89 cent. Jongste neemt 2 bekers mee, 1 met limonade voor de ochtendpauze, 1 met yoghi voor bij zijn brood. Fruit lust hij niet, hij neemt meestal een kapitein koek, of een eierkoek mee. Eierkoeken kosten maar 99 cent voor 10. Plak ontbijtkoek vindt hij ook lekker en is nog goedkoper.

Wat de extra dingen betreft. Ik lees niet vaak folders meer. Alleen die van de supermarkten spit ik uit, maar de andere folders niet, tenzij ik echt iets nodig heb. Als ik bij bijvoorbeeld in de verleiding kom (ze hebben er zooooveel leuke dingen), dan bedenk ik me goed of ik het echt wel nodig heb, ik kan er dan toch vrij makkelijk van af zien.  Nu komt Sinterklaas er weer aan en 1 van onze kinderen is dan ook jarig en dan kerst nog. Ik moet mijn extra potje dus goed spekken, ik ben benieuwd.
 
Quote
RE: Trots op mezelf!
_sas_  schreef op: 08-10-2012 22:11:48

Quote Even zo:
Ik denk dat je het nog niet zonde genoeg vindt haha. Anders had je je uitgavenpatroon al wel aangepast toch? Stel je zelf de vraag: kan ik het betalen? Zo ja, geniet er dan van, zo nee, dan heb je geen keus en moet je het wel aanpassen. Mocht je het ondanks dat je het kàn betalen toch echt niet willen, dan is de keus ook simpel, dan pas je je uitgavenpatroon ook aan. Best simpel toch?



Dat vind ik nou helemaal mooi gezegd. Weet je Sis, als wij hier meer te besteden hadden zou ik ook echt andere keuzes maken. Het is hier een tijd beter geweest en toen gingen we naar de slager. Maar goed, tijden veranderen. Ik ben werkzoekend (schiet totaal niet op :-(), mijn man heeft nog een studieschuld en we hebben wel 4 kinderen om groot te brengen. Dan moet je wel keuzes maken, maar als ik jou zo hoor dan zou je misschien wel minder uit willen geven, maar maak je eigenlijk heel bewust de keuze voor bepaalde producten. Als je dit zonder problemen kunt betalen dan hoef je je daar volgens mij ook niet naar over te voelen. Ik ben er wel voorstander van dat als mensen het kunnen betalen ze voor eerlijker eten kiezen. Dat is toch juist goed?
 
Quote
Navigatie


Reageren op Trots op mezelf!
Naam
Bericht