Menu
 

Topic:

Klassenmoeder, niemand wil me helpen!

Mvi  schreef op: 05-10-2012 09:04:02
echt, ik sta er versteld van hoe sommige ouders in elkaar zitten! ik heb me vrijwillig opgegeven voor mijn beide kinderen om klassenmoeder te zijn nu mijn jongste ook voor het eerst naar school gaat, omdat ik het prettig vindt om te helpen en mee te denken in het belang van mijn kinderen. Nu had ik al moeite om bij mijn oudste 2 extra klassen moeders te krijgen en bij mijn jongste kijkt iedereen de nadere kant op als ik vraag of imand zich vrijwillig wil opgeven of ze willen er over nadenken en dan hoor je niks meer. er hangt al vanaf augustus een aanplakbiljet bij de klas maar niemand reageert. Ik heb er ook bijverteld dat het ook voornamelijk meedenken is, een mail rondsturen en een kado voor de juf kopen en vragen om hulpouders bij de uitjes, maar niemand doet iets. Zelf werk ik 20 uur dus het argument geen tijd vindt ik grote kul, iederen kan s'avonds ff achter de pc zitten of de stad in om een kado te kopen. Nu gaat de juf zelf nog een keer vragen en anders trek ik me denk ik ook terug of is dat lullig? ik zou nooit iemand alles in zijn eentje laten doen, snap er niks van!
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Jarofe  schreef op: 05-10-2012 20:33:42
Hier bij ons heb je geen klassenmoeders aan het begin van het jaar krijg een lijst met taken te zien en dan kan je je daarop al aanmelden.
Voor het schoonmaken hebben ze bepaald iedereen 3 avonden op een jaar moet schoonmaken rooster krijg je ruim vtv. Wel zo eerlijk want voorheen werd het zonder rooster gedaan en werd het dmv briefjes gevraagd en altijd maar hetzelfde kleine clubje wat kwam.
Ik zie het ook min of meer als mijn plicht om ook mijn steentje bij te dragen ik ben zelf biebmoeder dus 1 vrijdagochtend zit ik in de bieb, verder rijd ik voor excursies en help met de extra schoonmaak klusjes mee die buiten het rooster om gaan.
Helaas hebben ze bij ons ook bij sommige activiteiten te weinig vrijwilligers en dan wordt bv de workshop middag afgelast jammer voor de kinderen die zich erop verheugen maar helaas.
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Jarofe  schreef op: 05-10-2012 20:35:41
Er word hier veel geschreven over de werkende moeders maar op de school van mijn dochters zijn het vaak de werkende moeders die zich in allerlei bochten wringen om tijd vrij te maken.
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Marloes80  schreef op: 05-10-2012 20:45:58
Ik zou het nog niet opgeven, maar met de juf bespreken dat er weinig tot geen enthousiasme vanuit de andere ouders is.

Hier hebben we 2 klassenmoeders per klas.

Aan het begin van het schooljaar hangen de juffen een lijst met allerlei taken op het prikbord en daar kun je je inschrijven.

Als er in de loop van jaar nog moeders/vaders nodig zijn om bv naar het bos te rijden of naar het theater, dan hangen ze weer een lijstje op.

Hier werkt het prima. Blijven de lijstjes leeg, dan gaat de klassenmoeder eens vragen of er iemand tijd/zin heeft.

Misschien zou je zoiets kunnen voorstellen?
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Mvi  schreef op: 05-10-2012 21:32:36
marloes, dat is een goed idee, ik heb vanmiddag nog 1 poging gewaagd, ik stond  in de stromende regen alle tekeningen in te zamelen voor een boekwerk voor de verjaardg van de juffen van mijn oudste wat ik dit weekeend in elkaar moet zetten toen ik 2 moeders aansprak van de klas van mijn jongste  of zij het dan misschien leuk vonden om met mij samen klassenmoeder te worden. een schoot in de lach en zei, nee sorry dat doe ik nietomdat ze niet goed nederlands sprak,  de ander was echt te druk en ze volgde ook nog een opleiding. dus het houdt even op. Ik heb gerpobeerd uit te leggen dat als je met meerderen bent je de lasten verdeeld. Komen week werk ik maandag en dinsdag, woensdagochtend kan ik heel de ochtend meehelpen in de klas en donderdag weer werken. IK zit ook liever thuis om mijn huishouden te doen na 2 dagen werken en de volgende dag weer. nee, het is geen verplichting, het is een kwestoe van fatsoen en blijkbaar ben ik daar wel gevoelig voor en een ander niet. Ik heb ook collega's die altijd doen alsof ze gek zijn als er gevraagd wordt om een dagje te ruilen zodat en andere collega op vakantie kan. dan kunnen ze niet zijn moe te druk geen zin blabla. Heb echt mijn buik vol van zo'n mentaliteit. Ik weet dat mijn kinderen het heel fijn vinden dat ik betrokken ben bij datgene waar zij hele dagen mee bezig zijn, en ik maak daar tijd voor en dat voelen ze gelukkig. daar doe ik het voor.
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
-claudia-  schreef op: 05-10-2012 22:46:25
ik sta er een beetje dubbel in..het is situatie afhankelijk en bij elke school gaat het volgens mij weer anders.

Ik ben alleen met mijn meid, ben nu 2 dagen (soms een ochtend erbij en thuis een aantal uur per week ermee bezig) aan het werk. Op die dagen heeft zij vaste speeldagen.
Reden: geen broertjes/zusjes, en vind het heel belangrijk dat zij die sociale contacten niet mist.
Dan 2 dagen in de week zwemles op een rottijd..van kwart voor 5 tot half 6..zijn wij om 6 uur thuis en dan nog koken..

Alleen op de vrijdag hebben wij niks. Zij gaat dan een halve dag naar school.
Ik heb vorig jaar (groep 2)  na een oproepje in de nieuwsbrief 2x aangegeven dat ik het leuk zou vinden om een groepje te begeleiden bij de computer op de vrijdagochtend Nooit meer wat gehoord...
Bij kerst hangt er een lijst met dingen die je kan aankruisen en dan maakt en meeneemt die avond. Dat doe ik ook standaard.
Dan zijn er af en toe (tot nu toe) dingen die op de dagen vallen waarop ik werk of dat er zwemles is en ik kan: 1 geen oppas zo regelen, 2 kind mag niet mee 3 vrij vragen doe je ook niet 123.
Ook zijn er dingen die op avonden zijn, ja helaas: als je 7 dagen in de week je kindje bij je hebt, dan kan je niet op avonden weg. Ik ben aan huis gebonden.
Informatieavonden/ouderavonden daar ben ik altijd bij, dan vraag ik mijn ouders..maar ook die hebben hun eigen leven en kan ik niet om de haveklap vragen. Dus heb ik zelf het belangrijkste uitgekozen.
Wat ik dan wel weer frapant vind...zoveel geklets op het schoolplein onderling, geklaag...en iedere keer een zeer kleine opkomst bij informatiavonden! Ik meen dat er laatst voor de avond voor groep 3 (veel uitleg over wat ze leren en hoe) van 5 kinderen er ouders waren.
En DAT snap ik dan weer niet.

Ik vind activiteiten voor de kids hardstikke leuk. Wel moet ik zeggen dat als je je dan aanbied (tot 2 keer toe) en gewoon niks meer hoort denkt: ja ik ga niet smeken om het te mogen doen hoor. Want die vrijdagochtend kan ik ook het huis aan de kant maken. Dat is simpelzat.
Het lijkt mij heel leuk om straks als ze beginnen met leesgroepjes, een voorleesmoeder te worden. Maar het is gewoon afwachten of ik het kan combineren.

Dus ja..ik sta er echt weerus dubbel in...ben voor het inzetten, maar ook weer met een grote MAAR....
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Liefje  schreef op: 06-10-2012 00:00:54
Ik ben gewoon een beetje verbaasd wat een excuses allemaal! Kijk als je ziek bent is het wat anders maar ik heb een gezin te draaien....euh ja ik ook ben alleenstaand maar euh ik ken het woord oppas wel.

Gelukkig gaat het hier op school voorzover ik weet prima dus zitten we niet met dit probleem.

Ook ik zou dan eens even gaan kijken als er altijd ouders zijn met excuses dan ook maar zeggen dat hun kind dan helaas niet kan komen want er is geen hulp genoeg.

Ik snap het niet uiteindelijk doe je het toch voor je kinderen en dan te zeggen nou ik heb er geen zin in? Lekker hoor iedereen heeft zijn huishouden gezin en werk.

Gelukkig zijn er op de meeste scholen ouders die wel betrokken zijn en die zin maken.

Hier is het aan het eind van het jaar ook altijd de schoonmaak maar geen enkele ouder die daar onderuit komt de juf verdeeld het speelgoed en het kind krijg het mee naar huis met netjes een brief erbij voor wanneer het terug moet zijn en hoe het schoongemaakt dient te worden.

Dat is dus in ieder geval 1 tip want komop iedereen kan s avonds even iets schoonmaken of je nou zin hebt of niet.
Dit jaar werkte ik op dat moment al niet meer en zag dat er nog veel tassen stonden (natuurlijk is er meer speelgoed dan kinderen) en heb gewoon de rest van de zakken ook meegenomen.

Daarnaast kan ik het alleen maar sneu vinden voor kids die ouders hebben die er gewoon geen zin in hebben te zorgen dat er op school juist de extra dingen worden gedaan maar dan denk ik maar die kindjes hebben maar geluk met ouders zoals ik die altijd bereid zijn te helpen want van bv even een oppas regelen vergaat de wereld niet.
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Liefje  schreef op: 06-10-2012 00:03:36
En om de haverklap hoef je ook niet te helpen maar als iedere ouder van elk kind gewoon 1 of 2 avonden of keren mee zou helpen is er gewoon geen probleem

Hier begin dit schooljaar ook zon lijst gekregen en ik heb me gewoon voor heel veel dingen ingetekend er stonden ook activiteiten op waarvan de school zelf nog niet precies wist hoe en wat en die heb ik aangevinkt met de melding erbij in overleg als het kan zal ik helpen.
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Boterbloem  schreef op: 06-10-2012 07:49:36

Ik vind dat persoonlijk ook heel triest :-(

IK zou het voorleggen bij de juf en een mail uit laten gaan dat wanneer ouders niet meer meehelpen activiteiten als een sportdag, jarige juffendag en sinterklaas dit jaar komen te vervallen omdat er helaas hulp van ouders voor nodig is.


Tevens vind ik dat ze ouders best mogen verplichten op 1 activiteit in te schrijven, en dan gewoon wie het eerst inschrijft heeft het eerste recht op die activiteit.

Je wilt het onderwijs van die school, maar bij het onderwijs hoort meer dan alleen in de klas zitten. Daarbij is het voor de kinderen fantastisch als ouders meehelpen (of grootouders). Er zijn maar zo weinig ouders die echt niets kunnen, en zelfs dan is er vaak een mogelijkheid. (vriendin van mij werkt met behoud van uitkering maar moet daarvoor 4 dagen aan het werk en 1 dag studeren, maar die doet gewoon dan voorbereidend werk in de avonduren. Daar kan best naar gekeken worden. Mensen die veel werken mee laten gaan op schoolreisje of een dagje uit zodat ze maar 1 dag kwijt zijn, mensen die meer thuis zijn meefietsen naar de sporthal, lezen enzovoort.

Ik merk dat mensen best krom kijken. Zo ben ik TBM, maar doe ongeveer 20 uur vrijwilligerswerk in de week op verschillende locaties (van gratis schoonmaken, tot gratis oppassen en boodschappen voor anderen halen, dat soort dingen) en studeer ernaast wat ongeveer 20 uur per week kost. Kortom, ook amper tijd over overdag MAAR omdat ik bij veel dingen (zoals) leren wel thuis ben vinden ouders die 3 dagen buiten de deur werken dat ik beter even een uurtje kan lezen en mee kan fietsen naar de sporthal enzovoort... Euh... die 2 dagen dat je zelf thuis bent dan? Want door deze activiteiten ben ik vaak 's avonds aan de studie en heb ik dus ook geen vrije tijd meer over.

Maar eerlijk is eerlijk: Mijn kinderen zijn zo enthousiast als ik er ben dat ik het meer dan waard vind. Daarbij zie je gewoon dat de juffen maar idd ook de klassenmoeders er zo blij mee zijn!
Onze klassenmoeder doet zelf geen activiteiten en kreeg er commentaar op, dan denk ik: moet je kijken wat ze allemaal regelt! Ze is er elke keer maar druk mee en krijgt inderdaad ook elke keer nee te horen. Ik vind het maar knap!

Dus toch even voor jou: petje af! Want het zijn niet de meest geliefde taken om te krijgen! Of je ermee moet stoppen? Ik zou eerst een nieuwsbrief uit laten gaan dat andere activiteiten stoppen (en dan vooral de leuke dingen noemen als schoolreisje, sinterklaas enzovoort omdat educatieve activiteiten de voorkeur verdienen binnen het onderwijs en het al lastig genoeg is daar mensen voor te krijgen. Denk dat ineens heel wat mensen gaan lopen ;-)

 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Mvi  schreef op: 06-10-2012 09:33:39
ik snap gewoon niet zo goed dat mensen het noet leuk vinden om betrokken te zijn bij de school van hun kinderen! Ik ben ook altijd vrijwilligr bij de dansles als er een optreden is, ga kijken bij de turn;es en als mijn zoon straks gaat voetballen ga ik ook steeds mee om te kijken. Ben ik dan zo'n tut die dat allemaal leuk vindt? Ik hb mt 2 kinderen op school genoeg tijd voor mezelf want ook ik heb dat nodig, maar dan nog is het interessen in de school, ik denk echt dat sommige mensen school als een opvanginstelling zie, een kinderdagverblijf.
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Jomi  schreef op: 06-10-2012 09:53:32
Hier is de klassenouder juist degene die hetorganisatorische doet, mails verstuurd en ouders regelt als dat nodig is. Dus het daadwerkelijk helpen moet alsnog door andere ouders gebeuren.
Hier ook maar 1 ouder er klas, 2 is gewoon niet nodig.

Ik werk maar parttime, maar wel precies onder schooltijden, dus ik kan zelden helpen. De meeste hulp wordt gevraagd met rijden en wij hebben maar 1 auto waarmee m'n man naar het werk gaat. Zo heeft ieder z'n eigen redenen en verhaal denk ik. Ik help overigens altijd mee als het kan hoor, maar vaak lukt het me niet.
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
C.  schreef op: 06-10-2012 10:31:28
Hier ben ik al 3 jaar op rij klassenmoeder samen met een andere moeder, gewoon omdat anderen niet willen/ kunnen. Geen probleem hoor heel erg leuk om te doen. Maar wel met 2 en absoluut niet meer met 3 dat is zo onhandig omdat je met z'n 2-en sneller even wat plant.
Dit jaar heeft er na aandringen iemand anders zijn vinger opgestoken, dat is wel fijn!
Wij hebben vorig jaar een eigen mailadres aangemaakt en deden alles over de mail super handig geen geleur op het schoolplein.

Maar ik help ook met Luizen, want niemand die vrijwillig wil natuurlijk ,En met uitstapjes rijd ik, en met sportdag help, en met de herfstwandeling en met bieb bezoek en met schoonmaken, en he versieren van de school in verschillende thema's, en met limonade schenken tijdens het open podium en draai pleinwachten en tuurlijk denk ik wel eens nu even niet maar ja soms kunnen activiteiten dan niet door gaan.

Iedereen wil dat zijn kind leuke dingen doet op school maar weinig mensen willen er zelf aan mee werken

Met de schoonmaak sta je met 3 man de klas van 30 kinderen schoon te maken want meer mensen komen er gewoon niet!!

En als er dan met de hele school naar een leuke film word gegaan in de bios of op schoolreis naar de Efteling dan staat de inekenlijsten vol, en ja daar maak ik me best wel een boos om

Ik zelf vind het gewoon fijn betrokken te zijn bij school en me te kunnen onzetten daarbij vinden de meiden het ook heel leuk als hun mama komt helpen.
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
C.  schreef op: 06-10-2012 10:39:29
Je terug trekken zou ik niet doen, want dan hebben ze helemaal een probleem

"wat u niet wilt dat u geschied doet men ook een ander niet"
 
Quote
RE: Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Caatje  schreef op: 06-10-2012 11:11:22
Bij onze oudste in de klas is 1 klassenmoeder. Al 3 jaar dezelfde, omdat ze in de oudercommissie zit en niet weg te branden tot ongenoegen van de andere moeders. Er valt niet met haar te praten, dus andere moeders willen het ook niet meer doen. Er wordt gedaan wat zij leuk vindt, alleen al omdat zij het leuk vindt. En dat is ook niet leuk.
(nu heb ik het alleen over het mee-organiseren hoor, niet over de uitvoering, want met het schoonmaakrooster heeft zij bijvoorbeeld niks te maken) Maar het is niet leuk als je met iemand samen  klassenmoeder bent en diegeen drijft alleen haar eigen zin door, ondanks praktische bezwaren.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Klassenmoeder, niemand wil me helpen!
Naam
Bericht